Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY: tradycyjny, prosty przepis na domowy kapuśniak

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kapuśniak z kapusty białej.

Przepis na pyszny, domowy kapuśniak ze słodkiej kapusty z warzywami.


Tradycyjna polska zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty na rosole. Prosty przepis na kapuśniak z marchewką, porem, podsmażoną cebulką, pietruszką i posiekanym koperkiem. Kapuśniak doprawiony mieloną papryką i zabielany śmietaną, bez ziemniaków. Do gotowego kapuśniaku podaje się, jako wkładkę, oddzielnie ugotowane ziemniaki z wody, kaszę perłową lub krakowską sypką.

Jak zrobić idealny kapuśniak ze słodkiej kapusty?


Oto sprawdzony, klasyczny przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie kapuśniaku krok po kroku. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam.




Oto składniki i przyprawy na kapuśniak ze słodkiej kapusty:

  • 2 litry rosołu
  • 700g białej, słodkiej kapusty
  • 1/2 białej części pora
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 100g gęstej, kwaśnej śmietany (ok. 1/2 małego kubeczka)
  • 1 łyżka mąki
  • 3 ziarenka ziela ang. (można także 1 listek laurowy)
  • sól, pieprz i mielona, czerwona, słodka papryka do smaku
  • posiekany koperek i natka pietruszki
  • posiekany szczypiorek

Przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty - przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.
  • rosół przecedzić
  • kapustę poszatkować, rozłożyć na blacie lub stolnicy, oprószyć solą i zostawić na godzinę, aby zwiędła
  • cebulę obrać i posiekać, poddusić na smalcu
  • marchew i pietruszkę obrać, następnie zetrzeć na tarce do jarzyn
  • pora oczyścić i pokroić w plasterki
  • w kubeczku rozmieszać śmietanę i mąkę
Krok 2.
  • Zagotować rosół, włożyć poszatkowaną białą kapustę i pora - ugotować.
  • Do gotującej się kapusty dodać podsmażoną cebulę, ziele angielskie, startą marchew oraz pietruszkę i ugotować do miękkości - kilka minut.
  • Następnie do kapuśniaku dodać rozmieszaną z mąką śmietanę, zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną słodką paprykę.
Ugotowany kapuśniak ze słodkiej kapusty podawać z ziemniakami z wody, kaszą perłową lub kaszą krakowską sypką. Przy wydawaniu, dodawać do porcji drobno posiekany koperek, natkę pietruszki lub szczypiorek.

Smacznego :)

Pyszny, domowy kapuśniak ze świeżej kapusty.

4 komentarze:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger