KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY: tradycyjny, prosty przepis na domowy kapuśniak
/
4
Kapuśniak z kapusty białej. |
Przepis na pyszny, domowy kapuśniak ze słodkiej kapusty z warzywami.
Tradycyjna polska zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty na rosole. Prosty przepis na kapuśniak z marchewką, porem, podsmażoną cebulką, pietruszką i posiekanym koperkiem. Kapuśniak doprawiony mieloną papryką i zabielany śmietaną, bez ziemniaków. Do gotowego kapuśniaku podaje się, jako wkładkę, oddzielnie ugotowane ziemniaki z wody, kaszę perłową lub krakowską sypką.
Jak zrobić idealny kapuśniak ze słodkiej kapusty?
Oto sprawdzony, klasyczny przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie kapuśniaku krok po kroku. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam.
Oto składniki i przyprawy na kapuśniak ze słodkiej kapusty:
- 2 litry rosołu
- 700g białej, słodkiej kapusty
- 1/2 białej części pora
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 100g gęstej, kwaśnej śmietany (ok. 1/2 małego kubeczka)
- 1 łyżka mąki
- 3 ziarenka ziela ang. (można także 1 listek laurowy)
- sól, pieprz i mielona, czerwona, słodka papryka do smaku
- posiekany koperek i natka pietruszki
- posiekany szczypiorek
Przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- rosół przecedzić
- kapustę poszatkować, rozłożyć na blacie lub stolnicy, oprószyć solą i zostawić na godzinę, aby zwiędła
- cebulę obrać i posiekać, poddusić na smalcu
- marchew i pietruszkę obrać, następnie zetrzeć na tarce do jarzyn
- pora oczyścić i pokroić w plasterki
- w kubeczku rozmieszać śmietanę i mąkę
Krok 2.
- Zagotować rosół, włożyć poszatkowaną białą kapustę i pora - ugotować.
- Do gotującej się kapusty dodać podsmażoną cebulę, ziele angielskie, startą marchew oraz pietruszkę i ugotować do miękkości - kilka minut.
- Następnie do kapuśniaku dodać rozmieszaną z mąką śmietanę, zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną słodką paprykę.
Ugotowany kapuśniak ze słodkiej kapusty podawać z ziemniakami z wody, kaszą perłową lub kaszą krakowską sypką. Przy wydawaniu, dodawać do porcji drobno posiekany koperek, natkę pietruszki lub szczypiorek.
Smacznego :)
Pyszny, domowy kapuśniak ze świeżej kapusty. |
Kapuśniak to jest król zup!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOryginalny inny , muszę spróbować,
OdpowiedzUsuń:)
Usuń