KAPUŚNIAK









Kapuśniak.


    Kapuśniak to cudowna zupa, którą przygotowuje się ze świeżej bądź kiszonej kapusty. Najczęściej gotowana na wywarze mięsnym, na żeberkach, boczku lub kiełbasie wędzonej.
Zamiast mięsa, do kapuśniaku możemy dodać wcześniej namoczony i ugotowany groch. Zupa będzie wówczas idealną potrawą świąteczną np.: na stół wigilijny.

Tradycyjny, prosty przepis na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty.


    Przepis na pyszną zupę kapuśniak z kiszoną kapustą, marchewką i wędzonym boczkiem. Kapuśniak ugotowany na wieprzowinie i rosole. Dodatek ulubionych ziół i przypraw sprawi, że kapuśniak będzie jeszcze lepszy. 


   Tradycyjnym dodatkiem do kapuśniaku są ziemniaki z wody lub tłuczone, okraszone  skwarkami z wędzonego boczku i podsmażoną cebulką - absolutna rewelacja!



Jak zrobić kapuśniak - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Oto składniki i przyprawy na kapuśniak.






-----------------------------------------

Liczba porcji : 6
Czas przygotowania : 1 godz. 30 min.

-----------------------------------------

SKŁADNIKI na kapuśniak:



  • 400g kiszonej kapusty


  • 200g mięsa wieprzowego


  • 100g wędzonego boczku


  • 2 łyżki masła


  • 2 łyżki mąki


  • 2 cebule


  • 2 marchewki


  • 1 pietruszka


  • 1/2 selera


  • 1 ząbek czosnku


  • 1 liść laurowy


  • 3 ziarenka ziela angielskiego


  • 1/2 łyżeczki kminku


  • sól


  • pieprz


  • cukier 


Kapuśniak przepis.



PRZYGOTOWANIE kapuśniaku: 


Krok 1.

Kapustę odciskamy z soku (sok zachowujemy, może być jeszcze potrzebny, jeżeli okaże się, że kapuśniak nie jest wystarczająco kwaśny).

Krok 2.

Marchew, pietruszkę, seler i czosnek kroimy na kawałki, zalewamy 1,5l wody, dodajemy opłukane mięso, liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek, gotujemy 30 minut.

Krok 3.

Mięso wyjmujemy z garnka i kroimy w kostkę.

Krok 4.

Wywar przecedzamy, mocno odciskając warzywa.

Krok 5.

Do czystego wywaru dodajemy pokrojone mięso oraz odciśniętą z nadmiaru soku kapustę kiszoną, gotujemy następne 30 minut.

Krok 6.

Cebulę siekamy w drobną kostkę.

Krok 7.

Boczek kroimy w kostkę, razem z cebulą smażymy na maśle, oprószamy mąką, rumienimy i dodajemy do kapuśniaku. Gotujemy 5 minut, mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru.

*jeżeli zupa nie jest wystarczająco kwaśna, dodajemy sok z kapusty.




Kapuśniak z czym podać.

Propozycja podania.
Kapuśniak podajemy z gotowanymi ziemniakami okraszonymi skwarkami ze świeżej słoniny, wędzonym boczkiem i podsmażoną cebulką lub świeżym pieczywem.

Smacznego :)



Zaktualizowano 2018r.

kapuśniak przepis
Kapuśniak fot. Moja Książka Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger