KAPUŚNIAK
/
2
Kapuśniak z kiszonej kapusty. |
Kapuśniak
Kapuśniak z kiszonej kapusty to klasyczna potrawa, która cieszy się ogromną popularnością ze względu na swój wyrazisty smak. Jest to gęsta i aromatyczna zupa, przyrządzana na bazie kiszonej kapusty, mięsa, ziemniaków oraz przypraw. Kapuśniak jest doskonałym przykładem potrawy, która rozgrzewa w chłodniejsze dni i smakuje wyjątkowo, zwłaszcza gdy podaje się go z tradycyjnymi dodatkami.
Pyszny kapuśniak z ziemniakami, suszonymi grzybami leśnymi i grochem. Kapuśniak gotowany na rosole i żeberkach wieprzowych to idealna zupa na jesienne i zimowe, chłodniejsze dni.
- Sycąca i aromatyczna zupa kapuśniak, która jest doskonałym pomysłem na pyszny obiad.
- Kapuśniak przygotowany z kiszonej kapusty, z dużą ilością warzyw i wkładką mięsną.
- Prosty i wypróbowany przepis.
Kapuśniak
Najlepszy przepis na kapuśniak, pyszny o głębokim smaku mięsa i warzyw. Kapuśniak z tego przepisu jest pełen smaku i idealnie kwaśny. Zupa idealnie nadaje się do przechowywania, z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej. Ten duży gar zupy nasyci i zadowoli wszystkich domowników.
Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania kapuśniaku:
- około 300g włoszczyzny (marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera i biała część pora)
- 400g żeberek wieprzowych
- 500g kiszonej kapusty
- 10g suszonych grzybów leśnych
- 1 posiekana cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50g słoniny pokrojonej w kostkę
- 500g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- około 1/2 szklanki grochu łuskanego połówki (namoczyć wcześniej w chłodnej wodzie)
- po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego
- 1-2 listki laurowe (opcjonalnie)
- około 1,5-2 litry wody
- sól i mielony czarny pieprz do smaku
Kapuśniak przepis
Krok 1.
- Włoszczyznę, żeberka i grzyby oczyścić, opłukać, wlać około 1,5-2 litry wody, dodać ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listki laurowe, sól i ugotować wywar. Wyjąć mięso, grzybki oraz warzywa. Grzyby pokroić w paseczki, mięso oddzielić od kości, warzywa pokroić w kostkę.
Krok 2.
- W tym czasie kapustę kiszoną odcisnąć i drobniej posiekać. Jeśli jest bardzo kwaśna, można ją opłukać wodą. Następnie włożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody i gotować bez przykrycia do miękkości.
- Do przecedzonego rosołu dodać namoczony wcześniej i osączony z wody groch - gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować, aż będą miękkie. Włożyć ugotowaną kapustę, w razie konieczności dodać wodę z gotowania kapusty.
- Pokrojoną w kostkę słoninę oraz cebulę podsmażyć na rumiano i dodać do kapuśniaku, zagotować.
- Wrzucić pokrojone w paseczki grzyby, mięso z żeberek, warzywa z rosołu, doprawić zupę czosnkiem roztartym z solą, mielonym pieprzem oraz ewentualnie sokiem z kiszonej kapusty dla odpowiedniego zakwaszenia.
Zupa kapuśniak to klasyka polskiej kuchni, która rozgrzewa i smakuje wyjątkowo w chłodne dni. Ten tradycyjny przepis jest ukoronowaniem prostoty i smaku, wypełniony aromatem kiszonej kapusty, mięsa wieprzowego i przypraw.
Oto kilka innych przepisów na domowe zupy, które mogą Ci się spodobać:
- Krem z cukinii z groszkiem
- Tom Kha Gai (tajska zupa z kurczakiem)
- Zupa ziemniaczana z grzybami i wędzonym boczkiem
- Przepis na pomidorową
- Zupa krem z cukinii z ziemniakami
- Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą
- Zupa ogórkowa na rosole
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Zupa z soczewicy
- Rosół z indyka
- Zupa krem z dyni z zieloną soczewicą
Miłego gotowania!
Przepis zaktualizowany.
Już od dłuższego czasu chodzi za mną wielka ochota na kapuśniak. Już wiem, co dzisiaj ugotuję. Mam nadzieję, że mi się uda, bo nie jestem za dobry w kuchni, ale ten przepis wydaje mi się łatwy i jest w dodatku dobrze opisany. Dziękuję za niego! :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń