UDZIEC Z INDYKA: najlepszy przepis na udziec z indyka duszony z warzywami
/
4
Udziec z indyka wolno duszony na obiad.
|
Przepis na udziec z indyka duszony z warzywami w sosie własnym.
Pyszny i soczysty udziec z indyka bez kości, duszony z czosnkiem i cebulą w rosole. Udziec z indyka doprawiony musztardą miodową i curry w sosie własnym idealny na obiad dla całej rodziny. Mięso pozostałe z obiadu można wykorzystać do potrawki np. na bazie takiego sosu, lub jako dodatek do kanapek i sałatek.
Jak zrobić doskonały udziec z indyka na obiad.
Oto wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowane krok po kroku.
Udziec z indyka duszony z warzywami w musztardzie i curry. |
Oto składniki i przyprawy na udziec z indyka :
- 1 kg filetu z udźca indyka b/k
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka żółtej pasty curry
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 300 ml rosołu
- masło
- sól
Przepis na udziec z indyka - przygotowanie krok po kroku :
Krok 1.
- udziec z indyka umyć, osuszyć i odkroić zbędny tłuszcz i błonki
- cebulę i czosnek obrać, następnie posiekać
- w miseczce wymieszać musztardę i curry w proszku
Krok 2.
- udziec z indyka rozłożyć na desce, oprószyć z każdej strony solą (można także pieprzem mielonym i natrzeć mieszanką musztardy oraz curry. Na wierzchu położyć kilka kawałków schłodzonego masła, mięso zrolować i obwiązać np. bawełnianą nitką. Następnie obsmażyć udziec na niewielkiej ilości tłuszczu i przełożyć do garnka.
Krok 3.
- Na tej samej patelni podgrzać żółtą pastę curry, dodać cebulę i czosnek, wlać 1 łyżeczkę octu i odparować cały czas mieszając. Na koniec wlać bulion, zagotować całość i przelać do garnka z mięsem indyka. Garnek przykryć, dusić na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny. Od czasu do czasu obrócić mięso w garnku. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i pozostawić na ok. 15 minut (nie zdejmować pokrywki)
- Gotowy udziec poporcjować i polewać sosem w którym się dusił. Sos można doprawić śmietanką 30% i przetrzeć przez sito.
Smacznego :)
Kruchy i delikatny udziec z indyka. |
Uwielbiam indyka, więc na pewno chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńSzukałam takiego przepisu!Dziękuję i pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńCudownie:D Najpiękniej pozdrawiam! :)
Usuń