Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KOMPOT Z JABŁEK I GRUSZEK z truskawkami

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pyszny kompot wieloowocowy.

Prosty przepis na domowy kompot z jabłek i gruszek z truskawkami. Ten domowy kompot jest smaczny zarówno na ciepło jak i po wychłodzeniu. Do kompotu można dodać kawałek laski wanilii, goździki lub odrobinę imbiru - zadziała rozgrzewająco. Po wychłodzeniu można dodać plasterki cytryny i listki świeżej mięty - kompot będzie orzeźwiający.
Idealny, pyszny kompot do obiadu.


www.e-ksiazkakucharska.pl
Domowy kompot z jabłek, gruszek i truskawek.

Oto składniki na kompot z jabłek, gruszek i truskawek:

  • 3 jabłka
  • 2 gruszki 1 szklanka truskawek - świeżych lub mrożonych (poza sezonem)
  • 2 litry wody stołowej
  • 0,5-3/4 szklanki cukru
  • sok z cytryny do smaku

Przepis na domowy kompot - przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.
  • Jabłka i gruszki obrać, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne. Następnie owoce wrzucić do lekko zakwaszonej wody, aby nie ściemniały.
  • Truskawki opłukać, usunąć szypułki.
Krok 2.
  • W szerokim garnku zagotować wodę i wsypać cukier. Następnie do wrzącego syropu wrzucić owoce, jedną warstwą na powierzchni. W razie konieczności robić to partiami. Owoce obgotować, obracając je co jakiś czas w syropie. Na końcu do wrzącego syropu dodać truskawki i podgrzewać jeszcze chwilę. Można dodać sok z cytryny do smaku.
  • Podgotowane owoce porcjować do kompotierek lub przełożyć  do innego większego naczynia (najlepiej szklanego ). Gorący syrop przelać do owoców.
Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pyszny, domowy kompot do obiadu.

2 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger