PIEROGI Z TRUSKAWKAMI
/
7
Pierogi z truskawkami |
Pierogi z truskawkami.
Przepis na przepyszne pierogi z truskawkami z najlepszego ciasta na pierogi.
Do zrobienia pierożków można użyć całych truskawek, mniejszych lub większych pokrojonych na połówki. Przed lepieniem, pierogi z truskawkami można obsypać dwiema łyżkami cukru i wymieszać.
Poza sezonem można wykorzystać truskawki mrożone.
Jak zrobić idealne, delikatne pierogi z truskawkami - poniżej przepis, składniki i przygotowanie.
Pierogi z truskawkami. |
Pierogi z truskawkami - składniki:
Ciasto na pierogi:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250ml ciepłej wody
- szczypta soli
- 1 małe jajko
- 2 łyżeczki oleju
Oraz:
- około 1kg truskawek, umytych i osuszonych + 2 łyżki bułki tartej + 2 łyżki cukru (ewentualnie)
- do podania: stopione masełko, śmietana wymieszana z cukrem waniliowym
Przepis na pierogi z truskawkami:
- Wszystkie składniki na ciasto pierogowe umieścić w misie robota i wyrobić. Można także zagnieść ciasto rękoma.
- Ciasto na pierogi rozwałkować na cienkie placki i szeroką szklanką wykrawać krążki.
- Truskawki wymieszać z bułką tartą i cukrem (ewentualnie). Duże owoce można pokroić na mniejsze kawałki.
- Na każdy krążek ciasta nakładać porcję truskawek, brzegi ciasta posmarować odrobiną wody i skleić, ściskając brzegi palcami.
- W dużym garnku zagotować 2 litry wody z łyżką masła lub oliwy. Pierogi z truskawkami delikatnie wrzucać na wrzątek partiami, zamieszać ostrożnie drewnianą łyżką, a gdy wypłyną na powierzchnie, gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Ugotowane pierożki wyjąć łyżką cedzakową na durszlak i dobrze odsączyć. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Miłego gotowania!
Pierogi z truskawkami. |
Pierogi z truskawkami. |
Dla mnie pierogi owocowe tylko z kwaśną śmietaną i cukrem ;)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
UsuńMam dzisiaj na obiad. Nie mogę się doczekać :D
OdpowiedzUsuńTeraz to już sezon na jagodowe i stąd moje pytanie: Należysz do grupy, która dodaje skrobię do jagód? Bo ja tak i ludzie dziwią się po co dodaję takie paskudztwo, skoro jagody same w sobie są dobre.
OdpowiedzUsuńNie dodawałam do tej pory, ale jestem ciekawa i na pewno spróbuję :)
Usuńokazuje się, że przepis idealnie sprawdza się z każdymi owocami :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuń