Liczba gości w ciągu ostatniego roku

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi z truskawkami 

Pierogi z truskawkami.


Przepis na przepyszne pierogi z truskawkami z najlepszego ciasta na pierogi. 


Do zrobienia pierożków można użyć całych truskawek, mniejszych lub większych pokrojonych na połówki. Przed lepieniem, pierogi z truskawkami można obsypać dwiema łyżkami cukru i wymieszać. 
Poza sezonem można wykorzystać truskawki mrożone.

Jak zrobić idealne, delikatne pierogi z truskawkami - poniżej przepis, składniki i przygotowanie.



Pierogi z truskawkami.

Pierogi z truskawkami - składniki:


Ciasto na pierogi:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżeczki oleju
Oraz:
  • około 1kg truskawek, umytych i osuszonych + 2 łyżki bułki tartej + 2 łyżki cukru (ewentualnie)
  • do podania: stopione masełko, śmietana wymieszana z cukrem waniliowym

Przepis na pierogi z truskawkami:


  • Wszystkie składniki na ciasto pierogowe umieścić w misie robota i wyrobić. Można także zagnieść ciasto rękoma.
  • Ciasto na pierogi rozwałkować na cienkie placki i szeroką szklanką wykrawać krążki.
  • Truskawki wymieszać z bułką tartą i cukrem (ewentualnie). Duże owoce można pokroić na mniejsze kawałki.
  • Na każdy krążek ciasta nakładać porcję truskawek, brzegi ciasta posmarować odrobiną wody i skleić, ściskając brzegi palcami.
  • W dużym garnku zagotować 2 litry wody z łyżką masła lub oliwy. Pierogi z truskawkami delikatnie wrzucać na wrzątek partiami, zamieszać ostrożnie drewnianą łyżką, a gdy wypłyną na powierzchnie, gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Ugotowane pierożki wyjąć łyżką cedzakową na durszlak i dobrze odsączyć. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi z truskawkami.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi z truskawkami.

7 komentarzy:

  1. Dla mnie pierogi owocowe tylko z kwaśną śmietaną i cukrem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam dzisiaj na obiad. Nie mogę się doczekać :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz to już sezon na jagodowe i stąd moje pytanie: Należysz do grupy, która dodaje skrobię do jagód? Bo ja tak i ludzie dziwią się po co dodaję takie paskudztwo, skoro jagody same w sobie są dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodawałam do tej pory, ale jestem ciekawa i na pewno spróbuję :)

      Usuń
  4. okazuje się, że przepis idealnie sprawdza się z każdymi owocami :D

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger