PIEROGI Z TRUSKAWKAMI
Pierogi z truskawkami fot. Moja Książka Kucharska |
Pierogi z truskawkami.
Przepis na przepyszne pierogi z truskawkami z najlepszego ciasta na pierogi.
Do zrobienia pierożków można użyć całych truskawek, mniejszych lub większych pokrojonych na połówki. Przed lepieniem pierożków, truskawki można obsypać dwiema łyżkami cukru i wymieszać.
Poza sezonem można wykorzystać truskawki mrożone.
Jak zrobić idealne, delikatne pierogi z truskawkami - przepis, składniki i przygotowanie.
Pierogi z truskawkami fot. Moja Książka Kucharska |
Oto składniki i przyprawy na pierogi z truskawkami
SKŁADNIKI:
ok. 40 pierożków
- ok. 300g truskawek
- cukier do posypania
- jogurt grecki, naturalny lub śmietana
- listki świeżej mięty
Przepis na pierogi z truskawkami.
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Przygotowujemy ciasto na pierogi wg. tego przepisu z 1/2 ilości podanych składników (można bez jajka )
Krok 2.
Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na kawałeczki lub zostawiamy w całości (jak wygodniej).
Przed lepieniem pierożków, truskawki można posypać cukrem - puszczą jednak wtedy sok.
Krok 3.
Ciasto pierogowe dzielimy na 2-3 porcje, każdą rozwałkowujemy na cienki placek, ale nieco grubszy niż na pierogi ruskie. Wykrawamy okrągłe placki. Na środek każdego placuszka układamy truskawkę, składamy na pół i dokładnie zalepiamy.
Krok 4.
Pierożki gotujemy na niewielkim ogniu około 1-2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Z czym podać pierogi z truskawkami?
Pierogi z truskawkami wyśmienicie smakują polane gęstą śmietaną i posypane brązowym cukrem. Można także polać pierożki roztopionym masłem. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.
Smacznego :)
Pierogi z truskawkami fot. Moja Książka Kucharska |
Pierogi z truskawkami fot. Moja Książka Kucharska |
Dla mnie pierogi owocowe tylko z kwaśną śmietaną i cukrem ;)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
UsuńMam dzisiaj na obiad. Nie mogę się doczekać :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTeraz to już sezon na jagodowe i stąd moje pytanie: Należysz do grupy, która dodaje skrobię do jagód? Bo ja tak i ludzie dziwią się po co dodaję takie paskudztwo, skoro jagody same w sobie są dobre.
OdpowiedzUsuńNie dodawałam do tej pory, ale jestem ciekawa i na pewno spróbuję :)
Usuńokazuje się, że przepis idealnie sprawdza się z każdymi owocami :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuń