Japońskie szaszłyki z kurczaka Yakitori
/
2
![]() |
Szaszłyki z kurczaka Yakitori. |
Kurczak Yakitori.
Kurczak Yakitori to super łatwe japońskie jedzenie uliczne, które można zrobić tak samo łatwo w domu. Jest tak prosty i niesamowicie pyszny jednocześnie. Uwielbiam ten gęsty, bardzo intensywny, karmelizowany sos, którym polewamy szaszłyki z kurczaka. Wszystko pięknie lśni, mięso jest soczyste i mięciutkie.
Sos do kurczaka Yakitori przygotowujemy z sosu sojowego, mirinu, sake, cukru, odrobiny wody i czosnku. Jest bardzo ciemny, po odparowaniu gęsty i niezwykle intensywny w smaku. W niektórych przepisach podaje się zagęszczanie marynaty Yokitori poprzez dodanie skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej.
![]() |
Szaszłyki Yakitori. |
Szaszłyki Yakitori - japoński pomysł na grillowane szaszłyki z kurczaka.
Grillowany kurczak Yakitori to opiekane na węglu drzewnym szaszłyki, podawane zawsze w towarzystwie specjalnego sosu. Istnieje wiele kombinacji Yakitori. Można dodawać ulubione warzywa, mieszać różne części kurczaka, eksperymentować z dodatkami. Ten przepis na kurczaka Yakitori zakłada niewiele składników; szaszłyki skomponowane są wyłącznie z filetu z kurczaka, szalotki i kilku kawałeczków cytryny.
Ten nieskomplikowany przepis na szaszłyki Yakitori pozwala w krótkim czasie stworzyć swoją wariację na temat tego dania, którą w bardzo prosty sposób można dostosować do swoich własnych kulinarnych upodobań.
![]() |
Szaszłyki z kurczaka. |
Japońskie szaszłyki z kurczaka Yakitori - składniki:
- 500g filetu z kurczaka, pokrojonego w równą kostkę
- około 8 dużych szalotek pokrojonych na kawałki
- kawałki cytryny, po jednym lub dwa na każdy szaszłyk
- drewniane patyczki do szaszłyków
Marynata do kurczaka Yakitori:
- 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego
- 1/4 szklanki mirinu
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki sake
- 2 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony płaską stroną noża
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Szaszłyki z kurczaka Yakitori - przepis:
Krok 1.
- Drewniane patyczki do szaszłyków włożyć do zimnej wody, moczyć przez około 30 minut.
- W tym czasie przygotować sos Yakitori: w małym rondelku połączyć sos sojowy, mirin, sake, cukier, wodę, ocet balsamiczny i czosnek - gotować na średnim ogniu, bez przykrycia do czasu, gdy marynata zgęstnieje. Sos można też zagęścić , dodając skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej. Skarmelizowaną marynatę przelać do miseczki, wyjąć czosnek i odstawić do wystudzenia.
Krok 2.
- Kawałki kurczaka i cebulkę nadziewać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, dodać po 1 lub dwa kawałeczki cytryny, posmarować starannie przygotowanym sosem Yakitori.
- Gotowe szaszłyki ułożyć na mocno rozgrzanym grillu, ponownie posmarować sosem - grillować przez około 3-4 minuty. Po tym czasie szaszłyki odwrócić na drugą stronę i jeszcze raz posmarować marynatą. Szaszłyki grillować, aż kurczak będzie gotowy, smarować często sosem Yakitori. Około 1/4 sosu powinno jeszcze zostać do polania szaszłyków po zdjęciu z grilla.
Gotowe szaszłyki posypujemy posiekanym szczypiorkiem, kolendrą i sezamem. Do potrawy podajemy pozostały sos Yakitori.
Miłego grillowania!
![]() |
Szaszłyki z kurczaka Yakitori. |
![]() |
Kurczak Yakitori. |
Jadłam takie i są super!
OdpowiedzUsuń:D
Usuń