Liczba gości w ciągu ostatniego roku

PRZEPIS: PYSZNA ZUPA OGÓRKOWA NA KURCZAKU (ROSOLNIK)

ww.e-ksiazkakucharska.pl
Domowa zupa ogórkowa z kiszonych ogórków.

Przepis na pyszną zupę ogórkową na skrzydełkach z kurczaka.


    Przepis na zupę ogórkową w każdym domu może wyglądać nieco inaczej, jednak ja nie wyobrażam sobie zupy ogórkowej bez dużej ilości posiekanego koperku i ziemniaków. Domowa zupa ogórkowa na rosole ze skrzydełek, z dodatkiem marchewki, pietruszki i selera - przepis z ziemniakami. Pyszna, tradycyjna zupa ogórkowa zabielana śmietaną - jak u babci.

     Każda gospodyni ma swój własny przepis na pyszną zupę ogórkową, więc jak łatwo się domyślić, jest wiele możliwości przyrządzenia tego specjału. Poniżej klasyczny przepis na zupę ogórkową na kurczaku tzw. rosolnik, jaki kiedyś gotowały nasze babcie.

Samki dzieciństwa - przepis na domową zupę ogórkową.




www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa ogórkowa przepis.


Zupa ogórkowa na kurczaku - składniki potrzebne do jej przygotowania:

  • 4 skrzydełka z kurczaka (po 1 na porcję)
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 400g ziemniaków
  • 300-350g ogórków kiszonych
  • ok. 2 łyżki masła (najl. klarowanego)
  • 1 łyżka przyprawy typu jarzynka
  • 1/2 filiżanki śmietany 30%
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Zupa ogórkowa - przepis i sposób przygotowania krok po kroku:


Krok 1.
  • Marchew, pietruszkę i cebulę obrać, umyć. Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie półkrążki, cebulę w piórka.
  • Selera i ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę.
  • Skrzydełka kurczaka oczyścić i umyć.
  • Ogórki kiszone opłukać (można obrać), przekroić wzdłuż na pół i wybrać łyżeczką miąższ nasienny. Następnie pokroić ogórki w kostkę.
Krok 2.
  • Oczyszczone skrzydełka z kurczaka podgotować w 2 litrach wody z dodatkiem jarzynki.
  • W tym czasie poddusić na maśle marchewkę, pietruszkę, selera i miąższ z ogórków kiszonych
  • Pokrojone ogórki kiszone poddusić na maśle
Krok 3.
  • Do podgotowanych skrzydełek dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, na dogotowaniu dodać podduszone warzywa, a następnie, kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, dodać podduszone ogórki kiszone. Zupę ogórkową doprawić solą i pieprzem, można także sokiem z kiszonych ogórków do smaku. Na koniec do zupy dodać posiekany koperek i rozprowadzić zahartowaną śmietaną.
Smacznego :)

www.e-ksiazkaucharska.pl
Zupa ogórkowa

4 komentarze:

  1. Ja jestem przyzwyczajona do zupy ogórkowej na wodzie i zabielanej mlekiem. Taka na mięsie kompletnie mi nie podchodzi, ale fajnie poznawać nowe przepisy i wersje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nazwy rosolnik nigdy nie słyszałam, ale za to zupę ogórkową mogłabym jeść na okrągło. Moja ulubiona!

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger