ZUPA OGÓRKOWA NA DRÓBKACH: przepis, jak zrobić
/
0
Pyszna zupa ogórkowa fot. Moja Książka Kucharska |
Przepis na domową zupę ogórkową.
Pyszna polska zupa ogórkowa na rosole z kurczaka, z ziemniakami, marchewką i koperkiem. Delikatna zupa zabielana śmietaną.
Jak zrobić zupę ogórkową na dróbkach - wypróbowany i prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Prosta zupa ogórkowa na dróbkach, czyli skrzydełkach i szyjce z kurczaka. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.
Oto składniki i przyprawy na zupę ogórkową .
Zupa ogórkowa przepis fot. Moja Książka Kucharska |
Składniki na zupę ogórkową:
- 1 szyjka z kurczaka i 2 - 3 skrzydełka kurczaka
- 1 marchew
- 1 mała cebulka
- 6 ziemniaków
- 6 ogórków kwaszonych
- kawałek korzenia selera i pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- masło klarowane
- sól i pieprz mielony do smaku
- 1/2 szklanki spienionej śmietany 18%
Przepis na zupę ogórkową - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- Szyjkę i skrzydełka kurczaka oczyścić i umyć.
- marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z małymi oczkami.
- Cebulkę obrać i posiekać.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Ogórki kwaszone zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami
Krok 2.
- W garnku rozgrzać masło, wrzucić skrzydełka oraz szyjkę i podsmażyć. Wlać 2 litry gorącej wody, dodać kawałek selera i korzeń pietruszki, gotować około 25 minut.
- Na patelni, na maśle klarowanym poddusić cebulkę, marchew oraz ziemniaki.
- Do rosołu dodać podduszoną cebulkę, marchew i ziemniaki. Zupę gotować jeszcze około 10-15 minut na średnim ogniu. Dodać starte ogórki kiszone, podgotować.
Zupę ogórkową doprawić do smaku solą oraz pieprzem, po kilku minutach zdjąć z ognia.
Do gorącej zupy wlać zahartowaną i spienioną śmietanę, rozmieszać, wsypać posiekany koperek.
Przy wydawaniu, na jedną porcję zupy ogórkowej należy przeznaczyć pół szyjki lub 1 skrzydełko z kurczaka.
Smacznego :)
Delikatna zupa ogórkowa fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz