ZUPA OGÓRKOWA



ZUPA OGÓRKOWA Z KURCZAKIEM

 
najlepsza zupa ogórkowa z kurczakiem ryżem i ziemniakami

Zupa ogórkowa - fot. Moja Książka Kucharska

Zupa ogórkowa przepis.

 
Niby tylko zupa ogórkowa, a przepisów na nią co nie miara. Każda Pani domu, każda babcia ma swój jedyny i niepowtarzalny przepis i każdy z nich jest najlepszy.
Zupa ogórkowa z ziemniakami lub z ryżem, ogórkowa na żeberkach, z kurczakiem  lub bez mięsa itd. - jak widać przepisów na nią mamy wiele.

Pyszna ogórkowa na rosole - kwestia smaku.

Zupa ogórkowa przygotowana na rosole mięsnym jest pyszna i aromatyczna, ale można również zrobić ją bez mięsa. Gotujemy wówczas wywar z samych jarzyn (włoszczyzny) i nie dodajemy mięsa z kurczaka. 

Litewskie kartacze (cepeliny) polecam na drugie danie>>>

Polecam sprawdzony przepis na domową zupę ogórkową z kurczakiem, ryżem i ziemniakami przygotowany krok po kroku.


Przepis na zupę ogórkową


SKŁADNIKI:
  • ok. 2 litry bulionu drobiowego
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 marchew
  • 4 ziemniaki
  • kawałek korzenia pietruszki
  • 6 łyżek ryżu
  • 1 łyżka kaszy jęczmiennej
  • 1 niewielka cebula
  • 4 ogórki kwaszone 
  • ok. 1/2 szklanki kwasu z ogórków (do smaku)
  • po kilka ziarenek ziela i pieprzu, listek laurowy
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz ziołowy do smaku

PRZYGOTOWANIE:

 Krok 1.
Mięso z kurczaka oczyszczam i podsmażam na maśle na złoty kolor - w jednym kawałku (kurczaka możecie również podpiec w piekarniku nacierając go wcześniej niewielką ilością masła ).

Krok 2.
W garnku zagotowuję bulion, wrzucam pokrojone w niewielką kostkę (ważne!) ziemniaki, starte na tarce do jarzyn marchew oraz pietruszkę, dodaję ryż, kaszę, przyprawy oraz podsmażonego kurczaka (w jednym kawałku ) - gotuję 15 minut. Kurczaka wyjmuję, kroję w kostkę i z powrotem dodaję go do zupy.

Krok 3.
Siekam cebulkę i podduszam na maśle. Ogórki ścieram na tarce - dorzucam do cebulki i podsmażam - wszystko dodaję do zupy, doprawiam do smaku solą, pieprzem ziołowym oraz kwasem z ogórków i gotuję jeszcze przez 5-7 minut.

Na koniec zupę zaprawiam śmietaną i wsypuję 2 łyżki posiekanego koperku.

Smacznego :)



najlepsza zupa ogórkowa z kurczakiem, ryżem i ziemniakami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger