Zupa ogórkowa
/
0
Zupa ogórkowa. |
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa to tradycyjne danie kuchni polskiej, które cieszy się ogromną popularnością. Jest to pyszna i rozgrzewająca zupa, która często przygotowywana jest w okresie jesienno-zimowym.
Zupa ogórkowa to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej. To aromatyczna, kremowa zupa, która doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni. Jej wyjątkowy smak oparty jest na kiszonych ogórkach, co nadaje jej charakterystyczny, lekko kwaśny posmak.
Zupa ogórkowa przepis
Zanim zabierzemy się za gotowanie, warto poznać główne składniki, które stanowią bazę tej wyjątkowej zupy:
- Kiszone ogórki: to główny składnik, który nadaje zupie ogórkowej charakterystyczny smak i konsystencję. Można je pokroić w kostkę, lub zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami, a następnie poddusić na maśle i dodać do gotującej się zupy.
- Ziemniaki: ziemniaki dodają zupie ogórkowej gęstości i kremowej konsystencji. Dzięki nim zupa staje się bardziej sycąca.
- Cebula: cebula, podsmażona na złoto, nadaje zupie ogórkowej głęboki smak i aromat.
- Bulion drobiowy lub warzywny: bulion to podstawa, na której bazuje zupa ogórkowa.
- Śmietana kremówka: śmietana dodaje zupie kremowej konsystencji oraz łagodzi kwasowość ogórków.
- Przyprawy: do doprawienia zupy używa się soli, pieprzu i często świeżego, posiekanego koperku.
Oto przepis na tradycyjną zupę ogórkową, która jest wyjątkowo smaczna i doskonale sprawdza się w chłodniejsze dni. Ten przepis jest na około 4-6 porcji.
- ok. 1,5 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego
- 1 marchew, starta na tarce do jarzyn
- 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
- kawałek korzenia pietruszki, starty na tarce do jarzyn
- 1 niewielka cebula, drobno posiekana
- około 450g kiszonych ogórków
- ok. 1/2 szklanki kwasu z ogórków (do smaku)
- po kilka ziarenek ziela i pieprzu, listek laurowy
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany lub śmietany kremówki 30%
- sól i pieprz ziołowy do smaku
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie zupy ogórkowej
Krok 1.
- Filet z kurczaka oczyścić natrzeć solą i mielonym pieprzem. W garnku na zupę rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego i podsmażyć kurczaka z każdej strony na rumiano. Odłożyć na bok.
Krok 2.
- W tym samym garnku poddusić posiekaną cebulkę (w razie potrzeby dołożyć odrobinę masła), następnie dodać startą marchew, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki - wszystko razem poddusić, często mieszając, zeskrobać drewnianą łyżką podsmażone kawałki kurczaka, które ewentualnie przywarły do dna.
- Do garnka wlać bulion z kurczaka lub jarzynowy, zagotować, dodać ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listek laurowy - gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Krok 3.
- W międzyczasie na tarce do jarzyn z dużymi oczkami zetrzeć ogórki kiszone. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki masła i poddusić ogórki kiszone przez kilka minut, następnie dodać do zupy - gotować wszystko razem jeszcze przez kilka minut. Ugotowaną zupę ogórkową doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z ogórków, zaprawić śmietaną, następnie zdjąć z ognia i wsypać posiekany koperek.
To taki tradycyjny, podstawowy przepis na zupę ogórkową, ale można go dostosować do swoich upodobań, dając na przykład więcej koperku, śmietany lub przypraw.
Z czym podawać zupę ogórkową
Zupa ogórkowa to smaczne danie samo w sobie, ale można ją podać z różnymi dodatkami, aby uczynić posiłek jeszcze bardziej sycącym i urozmaiconym. Oto kilka pomysłów:
- Chleb: kawałek świeżego chleba np. razowego, idealnie pasuje do zupy ogórkowej.
- Placki ziemniaczane: tradycyjne placki ziemniaczane są doskonałym dodatkiem do tej zupy.
- Jajka na twardo: gotowane jajka na twardo podane w zupie lub obok niej stanowią doskonałe źródło białka.
- Grzanki: chrupiące grzanki lub paluszki z ciasta francuskiego to kolejny pomysł na dodatek, który doda tekstury i smaku zupie ogórkowej.
- Kiszone ogórki jako dekoracja: niektórzy lubią dodać kiszone ogórki pokrojone w kostkę lub w plasterki jako ozdobę na wierzchu zupy.
- Koper, natka pietruszki lub szczypiorek: posypanie zupy ogórkowej świeżo posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem to tradycyjny sposób na dodatkową świeżość i aromat.
Jeżeli tak jak ja lubisz polskie, tradycyjne zupy, to polecam Ci przepis na zupę ziemniaczaną z grzybami i wędzonym boczkiem (przepis tutaj >>>), kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą (przepis tutaj>>>), albo barszcz czerwony z ziemniakami (przepis tutaj>>>).
Oto top 10 najlepszych przepisów na zupy, które mogą Ci się spodobać:
- Tom Kha gai (tajska zupa z kurczakiem)
- Zupa krem z cukinii z ziemniakami
- Zupa ogórkowa, najlepszy przepis na rosole
- Zupa z soczewicy
- Zupa z botwiny z ziemniakami
- Zupa krem z soczewicy czerwonej
- Rosół z indyka
- Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
- Zupa jarzynowa ze śmietaną
- Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach
Zupa ogórkowa
Podsumowując, zupa ogórkowa jest doskonałą propozycją na chłodniejsze dni, ponieważ rozgrzewa i smakuje wyjątkowo. Jej charakterystyczny smak, wynikający z połączenia kwasowości ogórków z gęstą konsystencją, sprawia, że jest ulubionym daniem wielu osób w Polsce i poza nią. Można ją podać samą lub z dodatkami, takimi jak świeże, chrupiące pieczywo czy jajka na twardo, aby uczynić posiłek bardziej sycącym i urozmaiconym.
Miłego gotowania!
Zupa ogórkowa. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz