Liczba gości w ciągu ostatniego roku

JAJECZNICA Z KIEŁBASĄ I CEBULĄ PO CHŁOPSKU

www.e-ksiazkakucharska.pl
Jajecznica po chłopsku.

Jak zrobić pyszne śniadanie - czyli pulchna jajecznica. Prosty i klasyczny przepis.


         Kremowa i puszysta jajecznica po chłopsku. Jajecznica z kiełbasą i cebulą, z dodatkiem mleka i mąki. Jajecznica na maśle z dużą ilością posiekanego szczypiorku - wypróbowany i łatwy przepis.
Jajecznica według tego przepisu wyśmienicie smakuje podana z pieczywem na śniadanie albo z ziemniakami i sezonowymi surówkami, szpinakiem lub fasolka szparagowa w śmietanie.




www.e-ksiazkakucharska.pl
Przepis na pulchną jajecznicę.

Aby przygotować dwie solidne porcje pożywnej jajecznicy potrzebujesz:

  • 4 świeże jajka
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • ok. 100g kiełbasy
  • 1/2 cebuli (najl. cukrowej)
  • sól
  • posiekany szczypiorek

Jak zrobić idealną jajecznicę - wypróbowany przepis:


Krok 1.
  • Jajka wybić do miseczki i roztrzepać. Następnie wsypać mąkę, dodać mleko i sól, wymieszać dokładnie, aby nie było grudek.
  • Kiełbasę umyć, pokroić w niewielką kostkę (jeżeli jest w osłonce sztucznej - zdjąć ją).
  • Cebulę obrać i pokroić w cienkie półkrążki.
Krok 2.
  • Masło stopić na patelni, włożyć kiełbasę i cebulę na gorący tłuszcz, mieszając podgrzać.
  • Masę jajeczną wlać do kiełbasy i cebuli i powoli usmażyć, oddzielając łyżką od dna w kilku dużych, pulchnych kawałkach.
Gotową jajecznicę podawać z dodatkiem chrupiącego pieczywa, ziemniaków i surówek sezonowych, szpinaku albo fasolki szparagowej w śmietanie. Przed wydaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Jajecznica przepis.

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam jajecznicę i za każdym razem jem ją z innymi dodatkami. Czym można zastąpić mąkę pszenną? Muszę jej unikać. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować bez mąki pszennej, powinno być równie pysznie :)

      Usuń
  2. Jajecznica to mega śniadanie, tylko wolę w chłodniejsze dni ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm nigdy nie dodawałam mąki do jajecznicy. Muszę sprawdzić jak to zmienia smak i konsystencję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za takimi ciężkimi śniadaniami, więc tylko próbuję żeby doprawić. Zapach i smak obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku, wszystkie przepisy tutaj wyglądają tak pysznie. Aż nie wiem od czego zacząć..:)

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger