Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SZYBKIE DANIA JEDNOGARNKOWE - 3 inspirujące przepisy: TEST patelni WOLL

www.e-ksiazkakucharska.pl
Tradycyjny gulasz segedyński.

      Chciałam wam pokazać innowacyjną i wyjątkową patelnię WOLL ze specjalną tytanową  powłoką. Czym ta patelnia zasługuje na uwagę pośród wielu innych patelni, które mamy niemal wszędzie i to w zasięgu ręki? A więc, tak w wielkim skrócie. Tytanowa patelnia Woll, to niezwykle uniwersalne i łatwe do utrzymania w czystości naczynie kuchenne. Jest to patelnia przeznaczona do różnych czynności. Można w niej gotować, smażyć, dusić, a nawet zapiekać potrawy. Specjalna powłoka non-stick umożliwia smażenie bez tłuszczu albo z bardzo niewielką jego ilością, oraz gwarantuje, że potrawa nie będzie przywierać do patelni. Innowacyjna tytanowa powierzchnia patelni sprawia, że jest ona niezwykle odporna i wytrzymała. Nie wiem, co mogło by ją uszkodzić...Tak między nami, to uważam, że to jest patelnia na całe życie!




        Tytanowe patelnie WOLL, to patelnie w różnych rozmiarach, kształtach i wielkościach. Mając nawet jedną z nich, można w znaczny sposób oszczędzić czas, wykonując wiele czynności  w jednym naczyniu, jak smażenie, duszenie, gotowanie albo zapiekanie potraw.

        W tym teście, chciałam pokazać wam właśnie uniwersalność patelni tytanowej SHAPIRE firmy Woll . W tym celu przygotowałam smażone z kaszanką i cebulką młode ziemniaki. Wszystko zrobione na jednej patelni, w której podsmażyłam i ugotowałam ziemniaki, następnie poddusiłam cebulkę, a na koniec kaszankę.  Pyszne, jednogarnkowe danie. Są tez szybkie, takie trochę wiosenne kotleciki z jajeczne z podsmażoną cebulką i pieczarkami z dodatkiem dużej ilości świeżego kopru. Usmażone na bardzo niewielkiej ilości tłuszczu. Palce lizać! A na koniec zrobiony w jednym garnku staropolski gulasz segedyński, który przygotowałam według tradycyjnej, staropolskiej receptury.



Kotleciki jajeczne z koprem i natką pietruszki.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotleciki jajeczne z duszoną marchwią i ziemniakami po mazursku.

   Prezentowana patelnia Woll w wersji z tytanowo-szafirową powłoką pozostaje odporna na starcia, zarysowania i zniekształcenia. Wiem to z własnego doświadczenia. Po wielu dniach smażenia, duszenia i zapiekania, patelnia nadal jest jak nowa i absolutnie w idealnym stanie. To kolejna dobra cecha tej patelni - tak naprawdę, ciężko o przypalenie czegokolwiek. Powłoka z domieszką szafiru jest absolutnie rewelacyjna. Jestem przekonana, że będę korzystać z tej patelni przez lata.

   Druga dobra cecha tej patelni, to rączka, która się nie nagrzewa. Jest to o tyle ważne, że patelnia jest trochę ciężka i dobrze jest porządnie ją uchwycić, nie bojąc się o jakieś poparzenia.

    Kolejny patent, który tutaj lubię to pokrywka. Mam wrażenie, że w niej ukryta jest jakaś moc. Pokrywka jest dosyć ciężka, ale jestem w stanie przymknąć na to oko, bo gwarantuje to, że będzie ona dobrze przylegała do patelni. Duszenie potraw jest bardzo szybkie, trochę jak w szybkowarze. Serio. Karkówka w gulaszu segedyńskim, jak i sama kapusta kiszona były gotowe w mgnieniu oka - szczerze to byłam zaskoczona, że to już! Dodatkowo lubię pokrywki szklane, gdy widzę, co się dzieje w garnku. Nie cierpię odkładania ich na bok. Jest ona zazwyczaj mokra i gorąca. Dzięki szklanej pokrywce mogę kontrolować to, co się dzieje w naczyniu, bez konieczności podnoszenia jej do góry.

   Patelnia tytanowa Woll ma wiele zastosowań. Można na niej smażyć, zapiekać, dusić a nawet gotować potrawy. Patelnia jest bardzo praktyczna i bezpieczna. Gotowanie, smażenie, duszenie, a nawet serwowanie potraw nigdy nie były tak proste.


SMAŻENIE I GOTOWANIE


Smażone, młode ziemniaki z kaszanką i jajkiem sadzonym.




Smażone młode ziemniaki z kaszanką i jajkiem sadzonym.

Przepis na najlepsze młode ziemniaki smażone z kaszanką i jajkiem sadzonym z patelni.


Proste i pyszne młode ziemniaki z kaszanką, cebulką i jajkiem sadzonym to wyjątkowe danie, które przygotujecie naprawdę szybko. Przekonacie się, że smaczny obiad można zrobić nie mając dużo czasu.

Młode ziemniaki z kaszanką i jajkiem sadzonym - składniki na 4 porcje:

  • 600-700 g młodych ziemniaków
  • 300 g kaszanki 
  • 1 młoda cebula
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • oliwa do smażenia
  • dużo posiekanego szczypiorku
  • sól morska i pieprz cayenne lub chili w płatkach do smaku
  • jajka - po 1 na porcje

Młode ziemniaki z kaszanką i jajkiem sadzonym - sposób przygotowania:


Krok 1.
  • Ziemniaki dokładnie wyszorować, oskrobać i opłukać. Następnie pokroić na kawałki o boku ok. 1,5cm.
  • Kaszankę pokroić na kawałki o boku ok. 2 cm.
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Krok 2.
  • Rozgrzać dobrze patelnię i wlać oliwę, rozłożyć równomiernie ziemniaki i smażyć na silnym ogniu przez ok. 5 minut, lub do czasu, aż ziemniaki będą miały chrupiącą skórkę. Następnie ostrożnie wlać wodę i posolić, po zagotowaniu od razu zmniejszyć ogień. Gotować ziemniaki przez ok. 7-10 minut lub do czasu, aż będą miękkie. Można nakryć pokrywką, następnie odparować na silnym ogniu nadmiar wody.
  • Do ziemniaków dołożyć posiekaną cebulkę i chili, podsmażać razem przez chwilę, a następnie zsunąć złociste ziemniaki na brzeg patelni, robiąc w środku miejsce dla kaszanki. 
  • Na środek włożyć pokrojoną kaszankę i smażyć bez mieszania kilka minut, następnie delikatnie wszystko przemieszać i dosmażyć jeszcze przez kilka minut, żeby kaszanka była gorąca. W razie potrzeby jeszcze dosolić potrawę.
Krok 3.
  • Rozłożyć ziemniaki z kaszanką na talerze, patelnię przetrzeć papierowym ręcznikiem  (ostrożnie, żeby się nie poparzyć), wbić jajka i smażyć, aż białko dobrze się zetnie.
Usmażone jajka rozłożyć na smażone ziemniaki z kaszanką i posypać dużą ilością posiekanego szczypiorku. Można oprószyć płatkami chili i świeżym tymiankiem.

Smacznego :)

Kotleciki jajeczne z cebulką i pieczarkami.



www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotleciki jajeczne z podsmażoną cebulką i pieczarkami.

Kotleciki jajeczne to dobry pomysł jeśli marzysz o pysznym obiedzie jak u babci.


        Przepis na jajeczne kotleciki z podsmażoną cebulką i pieczarkami z dodatkiem dużej ilości posiekanego, świeżego kopru. Kotleciki jajeczne, to danie pożywne, smaczne i uniwersalne - nie dość, że można go serwować na ciepło i na zimno, to istnieje mnóstwo opcji połączenia go z innymi składnikami.

Kotleciki jajeczne z cebulką i pieczarkami - składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 6 średnich pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 surowe jajka
  • bułka tarta do panierowania kotlecików
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej i masło - pół na pół do smażenia

Kotleciki jajeczne z cebulką i pieczarkami - sposób wykonania:


Krok 1.
  • Ugotowane na twardo jajka czysto obrać i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce do jarzyn z małymi oczkami.
  • Pieczarki oczyścić, obrać, następnie zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać.
Krok 2.
  • Patelnie rozgrzać, dodać odrobinę tłuszczu i wsypać posiekaną cebulę, podsmażać chwilę (cebula powinna się zeszklić, ale nie zrumienić) - przełożyć do miseczki. 
  • Na tej samej patelni poddusić pieczarki - oprószyć obficie solą i pieprzem. Zamiast soli można doprawić jasnym sosem sojowym. Gotowe pieczarki przełożyć do miseczki z cebulką.
  • Patelnię przetrzeć papierowym ręcznikiem (ostrożnie, aby się nie poparzyć).
Krok 3.
  • W miseczce wymieszać posiekane jajka, podsmażoną cebulę oraz pieczarki, wbić dwa jajka, wsypać posiekany koperek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem - wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt ścisła, można dodać łyżkę śmietany.
  • Formować zgrabne kotleciki i panierować w bułce tartej, dociskając, by bułka dobrze przylegała do masy.
  • Kotleciki smażymy na patelni, rumieniąc z obu stron. Odkładamy na bok i trzymamy w cieple.
  • Na tej samej patelni można przygotować pyszny i szybki sos koperkowy albo z kiszonych ogórków lub korniszonowy. Do gorącego sosu na powrót włożyć kotleciki jajeczne, chwilę razem podgrzać i gotowe.
Kotleciki najlepiej smakują z sosem z ogórków kiszonych, korniszonowym albo z duszoną marchewką i ziemniakami oraz lekką, sezonową surówką.


Smacznego :)

DUSZENIE


Staropolski gulasz segedyński.



www.e-ksiazkakucharska.pl
Gulasz segedyński.

Gulasz segedyński - to przepyszny sposób na niedzielny obiad.


Przepis na gulasz segedyński nie jest skomplikowany, dlatego z jego przygotowaniem poradzi sobie niemal każdy. Gulasz segedyński to delikatne mięso duszone z kiszona kapustą, cebulą, pieczarkami i ziołami. Gulasz doprawiony koncentratem pomidorowym. Proste i pyszne jedzenie z jednego garnka - wszystko przygotowane na w jednej patelni. 

Pyszny, domowy gulasz segedyńki - tradycyjna receptura.


Składniki :
  • 650 g mięsa wieprzowego np. karkówki
  • 1 duża cebula
  • ok. 6 większych pieczarek
  • 600g kiszonej kapusty
  • ok. 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz i papryka mielona do smaku
  • liść laurowy

Gulasz segedyński -przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.
  • Kapustę kiszoną opłukać, osączyć i pokroić kilka razy
  • Cebulę i pieczarki obrać, następnie pokroić w kostkę.
  • Mięso opłukać, pokroić jak na kotlety, delikatnie rozbić i prószyć solą i mąką z każdej strony. Następnie rozgrzać patelnię, skropić olejem i obsmażyć kotlety z obu stron na rumiano. Odłożyć na bok.
Krok 2.
  • Na tej samej patelni podsmażyć cebulę i pieczarki. Na powrót włożyć mięso, dołożyć kiszoną kapustę i przyprawy - delikatnie przemieszać. Potrawę zalać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dosolić i oprószyć pieprzem. Gdy kapusta stanie się miękka, gulasz rozprowadzić koncentratem pomidorowym.
Gotowy gulasz segedyński podawać na półmisku oblany sosem; potrawa ma nieco tylko podpływać sokiem, tak jak bigos.

Gulasz segedyński podawać z chlebem lub ziemniakami. 

Smacznego :)

PODSUMOWANIE:


     Jak widzicie, tytanowa patelnia Woll to wszechstronne, uniwersalne i bardzo solidne naczynie do codziennego używania. I do tego jest w czym wybierać. Patelnie Woll występują w wielu rozmiarach i kształtach. Można ich używać na wszystkich typach kuchenek i płytach grzewczych. Wiele patelni ma odpinane rączki, dzięki czemu są wygodne do przechowywania. Wszystkie są łatwe w utrzymaniu w czystości i można je myć w zmywarce. 

     Najlepszej jakości materiał, z którego wykonane są  patelnie  Firmy Woll gwarantuje, że ugotujesz i usmażysz w tych naczyniach absolutnie wszystko! W dodatku o wiele szybciej i zdrowiej.

Innowacyjne powłoki tytanowo-diamentowe oraz tytanowo-szafirowe, którymi pokryte są patelnie, umożliwiają naprawdę intensywne oraz wszechstronne przyrządzanie potraw. 

    Nieprzywierająca, wyjątkowo trwała powierzchnia non-stick, to kolejny i ogromny plus tych patelni. Można śmiało gotować i smażyć nie martwiąc się przywieraniem oraz przypaleniami potraw.
   Powinnam tutaj napisać jeszcze o kolejnym wielkim plusie i zastosowaniu tej patelni. Można w niej przygotować rozmaite dżemy i konfitury. Nic się nie przykleja, a owoce smażą się równomiernie. 

Moim zdaniem patelnia tytanowa Woll sprawdzi się w każdej kuchni. 

Zapraszam po więcej informacji, przepisów i inspiracji na stronę

7 komentarzy:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger