KURCZAK PIECZONY NA PŁASKO - przepis
/
0
![]() |
Chrupiący kurczak pieczony na płasko w całości. |
KURCZAK PIECZONY NA PŁASKO - najlepszy przepis.
Kurczak pieczony na motyla.
Przepis na soczystego kurczaka pieczonego w całości na płasko. Pieczenie kurczaka na tak zwanego motyla sprawia, że mięso jest równomiernie upieczone, a skórka niezwykle chrupiąca w każdej części kurczaka.
Jak przygotować kurczaka pieczonego na płasko.
Przygotowanie kurczaka nie jest trudne, a nawet bywa przyjemne. Najpierw połóż go na desce grzbietem do góry i przyciśnij aż chrupnie. Następnie rozetnij wzdłuż kręgosłupa dobrym nożem lub nożyczkami kuchennymi i usuń kręgosłup. Gotowe.
Jak upiec pysznego kurczaka w całości - marynata.
Kurczak marynowany przez całą robi się aromatyczny i lekko słony, ale nie przesadnie. Mięso jest delikatniejsze, a marynata choć intensywna działa jednak subtelnie, przenikając do całego mięsa równomiernie.
Kurczak pieczony na płasko - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku.
Oto składniki i przyprawy na kurczaka pieczonego na płasko:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki oleju z prażonego sezamu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 2 łyżki papryki słodkiej
- szczypta pieprzu cayenne
- 1/2 łyżki mielonego imbiru
- 1-2 ząbki czosnku, obranego i zmiażdżonego
- 1 kurczak ( ok. 1,75kg) - rozcięty na płasko
- 1/2 cytryny
dodatkowo do posypania: ziarna sezamu lub czarnuszki.
Kurczak pieczony na płasko - przepis i przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- Zmieszać w miseczce olej roślinny, sezamowy, sos sojowy i rybny oraz imbir, paprykę, cayenne i czosnek.
Krok 2.
- Rozciętego na płasko kurczaka włożyć do torby strunowej, dodać przygotowaną marynatę i zamknąć torbę. Obrócić ją kilka razy, aby przyprawy równomiernie pokryły całego kurczaka. Torbę z kurczakiem włożyć do miski i wstawić na noc do lodówki.
Krok 3.
- Na godzinę przed pieczeniem, wyjąć kurczaka z lodówki, aby mięso nabrało temperatury pokojowej.
Krok 4.
- Zamarynowanego kurczaka przełożyć razem z marynatą do płytkiej brytfanki, na płasko, częścią piersiową do góry, pod spód kurczaka włożyć cytrynę- nakryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika. Kurczaka piec przez ok. 45 minut w 200 stopniach (180 stopni z termoobiegiem)
Krok 5.
- Po tym czasie wyjąć brytfankę z kurczakiem, zdjąć folie i za pomocą pędzla posmarować kurczaka sokami z brytfanki - można teraz posypać sezamem lub czarnuszką.
- Następnie wstawić kurczaka znowu do piekarnika, bez przykrycia na około 20-30 minut, aż skórka zrobi się rumiana i chrupiąca, kurczak się upiecze, a soki w brytfance skarmelizują.
Smacznego :)
![]() |
Kurczak pieczony na płasko. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz