Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KURCZAK PIECZONY NA PŁASKO - przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Chrupiący kurczak pieczony na płasko w całości.

KURCZAK PIECZONY NA PŁASKO - najlepszy przepis. 

 Kurczak pieczony na motyla.


      Przepis na soczystego kurczaka pieczonego w całości na płasko. Pieczenie kurczaka na tak zwanego motyla sprawia, że mięso jest równomiernie upieczone, a skórka niezwykle chrupiąca w każdej części kurczaka.

Jak przygotować kurczaka pieczonego na płasko.


    Przygotowanie kurczaka nie jest trudne, a nawet bywa przyjemne. Najpierw połóż go na desce grzbietem do góry i przyciśnij aż chrupnie. Następnie rozetnij wzdłuż kręgosłupa dobrym nożem lub nożyczkami kuchennymi i usuń kręgosłup. Gotowe.

Jak upiec pysznego kurczaka w całości - marynata.


   Kurczak marynowany przez całą robi się aromatyczny i lekko słony, ale nie przesadnie. Mięso jest delikatniejsze, a marynata choć intensywna działa jednak subtelnie, przenikając do całego mięsa równomiernie.

Kurczak pieczony na płasko - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku.



Oto składniki i przyprawy na kurczaka pieczonego na płasko:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki oleju z prażonego sezamu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżki mielonego imbiru
  • 1-2 ząbki czosnku, obranego i zmiażdżonego
  • 1 kurczak ( ok. 1,75kg) - rozcięty na płasko
  • 1/2 cytryny
dodatkowo do posypania: ziarna sezamu lub czarnuszki.

Kurczak pieczony na płasko - przepis i przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.

  • Zmieszać w miseczce olej roślinny, sezamowy, sos sojowy i rybny oraz imbir, paprykę, cayenne i czosnek.

Krok 2.

  • Rozciętego na płasko kurczaka włożyć do torby strunowej, dodać przygotowaną marynatę i zamknąć torbę. Obrócić ją kilka razy, aby przyprawy równomiernie pokryły całego kurczaka. Torbę z kurczakiem włożyć do miski i wstawić na noc do lodówki.

Krok 3.

  • Na godzinę przed pieczeniem, wyjąć kurczaka z lodówki, aby mięso nabrało temperatury pokojowej.

Krok 4.

  • Zamarynowanego kurczaka przełożyć razem z marynatą do płytkiej brytfanki, na płasko, częścią piersiową do góry, pod spód kurczaka włożyć cytrynę- nakryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika. Kurczaka piec przez ok. 45 minut w 200 stopniach (180 stopni z termoobiegiem)

Krok 5.

  • Po tym czasie wyjąć brytfankę z kurczakiem, zdjąć folie i za pomocą pędzla posmarować kurczaka sokami z brytfanki - można teraz posypać sezamem lub czarnuszką.
  • Następnie wstawić kurczaka znowu do piekarnika, bez przykrycia na około 20-30 minut, aż skórka zrobi się rumiana i chrupiąca, kurczak się upiecze, a soki w brytfance skarmelizują.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak pieczony na płasko.

www.e-ksiazkakucharska.pl

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger