OGÓRKI Z CHILI
/
7
Ogórki z chili. |
Ogórki z chili.
Przepis na ogórki konserwowe z chili.
Te wyjątkowe ogórki z chili stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia. Ten przepis na słodkie, ale zarazem pikantne krojone ogórki pozwala zachować ich wyrazisty smak i chrupkość. Takie ogórki świetnie się sprawdzą jako dodatek do kanapek, pieczonej wieprzowiny lub grillowanego steku - idealne więc i do letniego grilla, jak i z zimową kanapką.
Ogórki z chili można odcedzić wraz z papryką z zalewy i pokroić na małe kawałeczki, a następnie posypać nimi zieloną sałatę z dodatkiem serów o bogatym smaku jak brie, camembert czy gorgonzola. Absolutnie rewelacyjne połączenie.
Jak zrobić ogórki z chili na zimę - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
1 szklanka = 250ml
Oto składniki i przyprawy na ogórki z chili na zimę.
SKŁADNIKI:
na 7 półlitrowych słoików
- 1,5 kg ogórków gruntowych do konserwowania o długości 8-10 cm
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 50ml soli do przetworów
- 2 i 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 %
- 1,3 litra wody stołowej
- 7 długich i ostrych papryczek chili, pozbawionych nasion i pociętych wzdłuż na 6 pasemek
- 1 łyżka nasion gorczycy
Przepis na ogórki z chili
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Ogórki delikatnie wyszorować pod bieżącą wodą, z każdego końca odciąć po około 3 milimetry, potem pokroić je wzdłuż na 4 części.
w dużej misce ułożyć warstwami ogórki przesypując je solą, zalać lodowatą wodą, tak aby ogórki znalazły się około 2,5 cm pod jej powierzchnią, przycisnąć talerzem. Następnie miskę przykryć i zostawić w niskiej temperaturze pokojowej na 3 godziny.
Krok 2.
Przygotować słoiki i wieczka - dokładnie wyszorować i sparzyć. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie zastąpić nowymi.
Krok 3.
Odcedzić ogórki z solanki, odstawić na bok.
Krok 4.
Do garnka wlać wodę i ocet, wsypać pozostałe przyprawy i doprowadzić do wrzenia - gotować przez 5 minut, a potem zmniejszyć płomień i dalej utrzymywać wysoką temperaturę zalewy.
Krok 5.
Kolejno napełniać słoiki. Do gorącego słoika upakować ogórki i po 6 pasków papryki, wypełnić słoik gorącą zalewą, zostawiając około 1cm wolnego miejsca u góry, usunąć powietrze ze słoika i wytrzeć brzeg. Nałożyć gorące wieczko i zakręcić na tyle mocno ile się da.
Krok 6.
Pasteryzacja ogórków
Wstawić słoiki do garnka, wlać wodę do około 3/4 wysokości słoików, przykryć garnek i doprowadzić wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 10 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik i zdjąć pokrywkę z garnka i pozostawić słoiki jeszcze przez 5 minut w wodzie. Potem wystawić je na czystą kuchenną ściereczkę do góry dnem i pozostawić na 24 godziny.Sprawdzić stan zamknięcia słoików. Słoiki, które się nie zamknęły przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Ogórki z chili . |
Przepis zaktualizowany 09.08.2018r.
Super przepis. Bardzo chętnie wypróbuję, bo lubię takie ostre ogórki :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńNa pewno będę próbować <3
OdpowiedzUsuńTata zawsze takie robił. Bardzo lubię!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńcudeńka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ogórki z chili :)
OdpowiedzUsuń