KURCZAK PIECZONY - w piekarniku, w sosie z białym winem

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak pieczony fot. Moja Książka Kucharska



Kurczak pieczony.


Kurczak pieczony w piekarniku przepis.


Co powstanie z bukietu aromatycznych ziół oraz delikatnego kurczaka? Możliwości jest wiele... Ale tak smaczna tylko jedna ;) Kurczak pieczony w  piekarniku w sosie z białym winem:)


Co tu kryć! Lekko kwaśny, pikantny i słodki jednocześnie. Eksplozja smaku! 
Zobacz przepis i zmień zwykły obiad w niezwykłą ucztę :)


Jak zrobić kurczaka pieczonego - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.



Zainspiruj się przepisem i ulepszaj go :) Ślicznie pozdrawiam :) K.K.

Oto składniki i przyprawy na kurczaka pieczonego.





SKŁADNIKI NA KURCZAKA PIECZONEGO:



  • 1 kurczak podzielony na części


  • 300ml białego wina (np. półsłodkie)


  • 300ml bulionu drobiowego lub jarzynowego (może być z koncentratu)


  • 2 łyżki mąki pszennej


  • 1 łyżka nasion kolendry


  • 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu


  • 1 szklanka małych, marynowanych cebulek


  • 1 ząbek czosnku


  • sól do smaku


  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki


Kurczak pieczony przepis.


PRZYGOTOWANIE KURCZAKA PIECZONEGO.


Krok 1.
W rondlu zagotowujemy białe wino i bulion, wrzucamy ząbek czosnku, zestawiamy z ognia.

Krok 2.
Kolendrę oraz ziarna pierzu rozgniatamy w moździerzu, chwilę ucieramy, aby powstały stosunkowo niewielkie drobiny (ale nie proszek). Powstałą mieszaniną nacieramy mięso, oprószamy je solą oraz mąką. Można odstawić w chłodne miejsce do zamarynowania.

Krok 3.
Rozgrzewamy oliwę na dużej żeliwnej patelni i smażymy mięso na dość dużym ogniu, żeby zbrązowiało. Jeśli potrzeba, robimy to w kilku partiach - kurczak musi być dobrze obsmażony ze wszystkich stron.

Krok 4.
Układamy mięso w naczyniu do zapiekania, dodajemy marynowane cebulki i zalewamy gorącym winem z bulionem - naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem) i zapiekamy ok. 40 minut bez przykrycia.

*przebijamy najgrubszy kawałek kurczaka, jeżeli wypływający sok jest przeźroczysty, to znaczy, że mięso jest już gotowe.

Rozkładamy porcje na talerzach a do pozostałego w naczyniu sosu wsypujemy natkę pietruszki, mieszamy i polewamy tym mięso.

Z czym podać kurczaka pieczonego.


Oto kilka pomysłów na obiad:


Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak pieczony fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak pieczony fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak pieczony fot. Moja Książka Kucharska



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger