Jak zrobić kompot z czereśni na zimę?
Zobacz prosty i sprawdzony przepis na pyszny napój do słoików.
Kompot z czereśni do słoików na zimę jest łatwy i szybki w przygotowaniu - czereśnie wystarczy zagotować w syropie z wody i cukru i gotowe. Taki kompot to świetny dodatek do każdego obiadu, a jego słodki smak przez cały rok będzie się kojarzył z minionym latem.
Do kompotu można użyć czereśni z pestkami lub bez pestek. Według tego samego przepisu można przygotować kompot na zimę z wiśni.
Oto składniki i przygotowanie kompotu z czereśni na zimę.
Składniki na kompot z czereśni do słoików:
- 2 kg czereśni lub wiśni
- 0,5 kg cukru
- 1 litr wody
Przepis na kompot z czereśni na zimę:
Krok 1.
- Owoce umyć, osączyć, przebrać i usunąć ogonki. Do przygotowania kompotu z czereśni można użyć owoców całych lub w połówkach, z pestkami lub wydrążonych. Czereśnie użyte z pestkami można przed gotowaniem nakłuć wykałaczką, aby nie pękały w czasie gotowania.
- Przygotować zalewę z wody i cukru.
- Do gotującej się zalewy wsypać czereśnie i zagotować. Gorący kompot przelać do czystych i wyparzonych słoików, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem. Nakryć czystą ściereczką kuchenną.
Gdy kompot z czereśni całkowicie ostygnie, słoiki przenieść w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie. Można zapasteryzować.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz