Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Kompot z czereśni lub wiśni na zimę




Jak zrobić kompot z czereśni na zimę?

Zobacz prosty i sprawdzony przepis na pyszny napój do słoików.


     Kompot z czereśni do słoików na zimę jest łatwy i szybki w przygotowaniu - czereśnie wystarczy zagotować w syropie z wody i cukru i gotowe. Taki kompot to świetny dodatek do każdego obiadu, a jego słodki smak przez cały rok będzie się kojarzył z minionym latem.
Do kompotu można użyć czereśni z pestkami lub bez pestek. Według tego samego przepisu można przygotować kompot na zimę z wiśni.

Oto składniki i przygotowanie kompotu z czereśni na zimę.




Składniki na kompot z czereśni do słoików:


  • 2 kg czereśni lub wiśni
  • 0,5 kg cukru
  • 1 litr wody

Przepis na kompot z czereśni na zimę:


Krok 1.
  • Owoce umyć, osączyć, przebrać i usunąć ogonki. Do przygotowania kompotu z czereśni można użyć owoców całych lub w połówkach, z pestkami lub wydrążonych. Czereśnie użyte z pestkami można przed gotowaniem nakłuć wykałaczką, aby nie pękały w czasie gotowania.
  • Przygotować zalewę z wody i cukru.
  • Do gotującej się zalewy wsypać czereśnie i zagotować. Gorący kompot przelać do czystych i wyparzonych słoików, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem. Nakryć czystą ściereczką kuchenną. 
Gdy kompot z czereśni całkowicie ostygnie, słoiki przenieść w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie. Można zapasteryzować.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger