PIEROGI Z PŁUCKAMI
/
0
Klasyczne pierogi z płuckami. |
Pierogi z płuckami, czyli przepis na pyszne pierożki, które pozwolą odpocząć od tradycyjnych pierogów ruskich ze skwarkami.
Pierogi z płuckami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów ruskich lub pierogów z kapustą i grzybami.
Przepis na pierogi z płuckami nie jest bardzo skomplikowany, jednak na przygotowanie dania trzeba sobie zarezerwować nieco więcej czasu. Zamiast płucek można dodać 400g gotowanego mięsa lub ryby uduszonej z cebulą i masłem. Ciasto na pierogi będzie elastyczne, jeżeli przygotujesz je z dodatkiem gorącej wody.
Gotowe pierogi z płuckami serwuje się prosto z wody polane masłem ze zrumienioną bułką tartą albo obsmażone z cebulką.
Oto wypróbowany przepis na klasyczne pierogi z płuckami.
Zobacz składniki, przyprawy i przygotowanie pierogów z płuckami krok po kroku.
Przepis na pierogi z płuckami. |
Składniki, przyprawy i zioła potrzebne do przygotowania pierogów z płuckami:
NA CIASTO PIEROGOWE:
- 2,5 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
- 1 szklanka gorącej wody (może trochę więcej, w zależności ile wchłonie mąka)
- 2 łyżeczki oleju
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 600-700g ugotowanych płucek
- 1 czerstwa kajzerka (lub inna bułeczka pszenna)
- 1 duża cebula
- sól, pieprz i majeranek do smaku
- 1 mały ząbek czosnku (ewentualnie)
Przepis na pierogi z płuckami:
Krok 1.
- Zagnieść ciasto na pierogi z podanych składników, przykryć czystą ściereczką lub większą miską i zostawić na chwilę.
Krok 2.
Przyrządzić nadzienie na pierogi z płuckami:
- Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku - odcisnąć.
- Cebulę obrać, posiekać i zrumienić na tłuszczu.
- Ugotowane płucka, wraz z cebulą, odciśniętą bułeczką i czosnkiem przepuścić przez maszynkę, dodać sól, pieprz i majeranek - starannie wymieszać.
Krok 3.
- Gotowy farsz nakładać na placuszki z ciasta pierogowego - dokładnie zlepiać.
Krok 4.
- Wyrobione pierożki z płuckami rzucać partiami na gorącą, osoloną wodę.
- Gdy się zagotują i wypłyną wyjmować pierożki z płuckami łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą i osączyć. Wyłożyć na półmisek.
Smacznego :)
Domowe pierogi podsmażane. |
Pierogi. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz