Liczba gości w ciągu ostatniego roku

PIEROGI Z PŁUCKAMI

www.e-ksiazkakucharska.pl
Klasyczne pierogi z płuckami.

Pierogi z płuckami, czyli przepis na pyszne pierożki, które pozwolą odpocząć od tradycyjnych pierogów ruskich ze skwarkami.


     Pierogi z płuckami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów ruskich lub pierogów z kapustą i grzybami.
Przepis na pierogi z płuckami nie jest bardzo skomplikowany, jednak na przygotowanie dania trzeba sobie zarezerwować nieco więcej czasu. Zamiast płucek można dodać 400g gotowanego mięsa lub ryby uduszonej z cebulą i masłem.  Ciasto na pierogi będzie elastyczne, jeżeli przygotujesz je z dodatkiem gorącej wody.
     Gotowe pierogi z płuckami serwuje się prosto z wody polane masłem ze zrumienioną bułką tartą albo obsmażone z cebulką.

Oto wypróbowany przepis na klasyczne pierogi z płuckami. 

Zobacz składniki, przyprawy i przygotowanie pierogów z płuckami krok po kroku.




www.e-ksiazkakucharska.pl
Przepis na pierogi z płuckami.


Składniki, przyprawy i zioła potrzebne do przygotowania pierogów z płuckami:



NA CIASTO PIEROGOWE:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
  • 1 szklanka gorącej wody (może trochę więcej, w zależności ile wchłonie mąka)
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • 600-700g ugotowanych płucek
  • 1 czerstwa kajzerka (lub inna bułeczka pszenna)
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz i majeranek do smaku
  • 1 mały ząbek czosnku (ewentualnie)


Przepis na pierogi z płuckami:


Krok 1.
  • Zagnieść ciasto na pierogi z podanych składników, przykryć czystą ściereczką lub większą miską i zostawić na chwilę.
Krok 2.

Przyrządzić nadzienie na pierogi z płuckami:
  • Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku - odcisnąć.
  • Cebulę obrać, posiekać i zrumienić na tłuszczu.
  • Ugotowane płucka, wraz z cebulą, odciśniętą bułeczką i czosnkiem przepuścić przez maszynkę, dodać sól, pieprz i majeranek - starannie wymieszać.
Krok 3.
  • Gotowy farsz nakładać na placuszki z ciasta pierogowego - dokładnie zlepiać.
Krok 4.
  • Wyrobione pierożki z płuckami rzucać partiami na gorącą, osoloną wodę.
  • Gdy się zagotują i wypłyną wyjmować pierożki z płuckami łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą i osączyć. Wyłożyć na półmisek.
     Ugotowane pierogi z płuckami podawać oblane stopionym masłem zmieszanym ze zrumienioną bułką tartą. Pierogi można także okrasić skwarkami ze stopionej słoniny. Pierogi z płuckami świetnie smakują podsmażone .

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Domowe pierogi podsmażane.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi.

www.e-ksiazkakucharska.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger