Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Kompot z truskawek do słoików: przepis na zimę



Domowy kompot z truskawek.

Zobacz wypróbowany przepis na kompot truskawkowy na zimę.


    Czerwone, pachnące latem i słońcem truskawki...zachowaj ich smak na zimę! Kompot z truskawek - to świetny przepis na pyszne przetwory z tych owoców. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Zdrowe, świeże truskawki wystarczy podgrzać w syropie z wody i cukru, a następnie przelać do słoików i zakręcić. Kompot z truskawek na zimę to doskonały dodatek do każdego obiadu, który przygotujesz w kilka chwil.


Oto składniki potrzebne do przygotowania kompotu z truskawek:


  • 2 kg truskawek
  • 0,5 kg cukru
  • 1 litr wody źródlanej

Przepis na kompot truskawkowy do słoików:


Krok 1.
  • Owoce umyć, osączyć i usunąć szypułki.
  • Zagotować wodę z cukrem, dodać truskawki,  zagotować i od razu zdjąć z ognia. Jeżeli pojawi się piana to zebrać ją z powierzchni. Truskawki powinny zachować swój kolor i kształt.
  • Bardzo gorący kompot z truskawek przelać ostrożnie do czystych i wyparzonych słoików, mocno zakręcić. Słoiki ustawiać do góry dnem na czystej ściereczce kuchennej, przykryć ściereczką. 

Po całkowitym ostygnięciu, przenieść słoiki z kompotem z truskawek w ciemne i chłodne miejsce na przechowywanie. 

Smacznego :)

2 komentarze:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger