Liczba gości w ciągu ostatniego roku

MOZZARELLA MARYNOWANA W CZOSNKU I OLIWIE

www.e-ksiazkakucharska.pl
Marynowana mozzarella.

Mozzarella marynowana w zalewie z czosnkiem.

Prosty przepis na wyśmienitą mozzarellę, którą z łatwością przyrządzisz w dosłownie kilka chwil.


    Prosty przepis na marynowaną w oliwie mozzarellę, z dodatkiem czosnku, ostrej papryczki i rukoli, mozzarella doprawiona solą morską.
Marynowany ser mozzarella smakuje wspaniale i nic nie stoi na przeszkodzie, aby taką mozzarellę przygotować samodzielnie w domu. Można wówczas doprawić ją na sto różnych sposobów, dodając np. suszone pomidory, kapary i ulubione zioła.

    Marynowana mozzarella:  do czego ją podać?


    Marynowaną mozzarellę można dodawać do różnych potraw. Ten rodzaj mozzarelli to doskonały składnik wielu sałatek. Doskonale sprawdzi się np. w sałatce Caprese z  pomidorami i bazylią - ta tradycyjna sałatka zyskuje wówczas zupełnie nowy wymiar, emanując cudowną nutą smakową, to po prostu istne "niebo w gębie". Z kolei zwolennicy potraw mięsnych nie przejdą obojętnie obok roladek z piersi indyka lub kurczaka nadziewanych marynowaną mozzarellą i suszonymi pomidorami. Nie wspomnę już o kanapkach czy bajglach z dodatkiem mozzarelli marynowanej - pyszności :)
Sprawdź zatem mój przepis na domową, marynowaną mozzarellę.



www.e-ksiazkakucharska.pl
Mozzarella marynowana, prosty przepis.

Do przygotowania marynowanej mozzarelli potrzebujemy następujących składników:


  • ser mozzarella
  • czosnek (wg. uznania)
  • garść rukoli
  • ostra, tajska papryczka (może być także chili)
  • sól morska
  • oliwa

Marynowana mozzarella - sposób wykonania krok po kroku:



Krok 1.

  • Mozzarellę wyjąć z zalewy, osączyć i pokroić w plasterki lub kostkę
  • czosnek obrać i posiekać
  • rukolę przebrać, opłukać w razie potrzeby, osączyć
  • jeżeli używamy większej papryczki chili to pokroić ją na mniejsze kawałki (tajską można użyć w całości) 
Krok 2.
  • Przygotować czysty, wyparzony słoiczek. 
  • W miseczce wymieszać czosnek z oliwą, dodać pozostałe składniki, przemieszać i ostrożnie przełożyć do słoiczka. 
  • Słoiczek postawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin do zamarynowania. 
Marynowaną mozzarellę podawać jako dodatek do sałatek, zapiekanek, jako nadzienie do mięsnych rolad lub kanapek.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Marynowana mozzarella

www.e-ksiazkakucharska.pl
Mozzarella w zalewie
www.e-ksiazkakucharska.pl
Sałatka z marynowaną mozzarellą

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kanapki z mozzarellą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger