MOZZARELLA MARYNOWANA W CZOSNKU I OLIWIE
/
0
Marynowana mozzarella. |
Mozzarella marynowana w zalewie z czosnkiem.
Prosty przepis na wyśmienitą mozzarellę, którą z łatwością przyrządzisz w dosłownie kilka chwil.
Prosty przepis na marynowaną w oliwie mozzarellę, z dodatkiem czosnku, ostrej papryczki i rukoli, mozzarella doprawiona solą morską.
Marynowany ser mozzarella smakuje wspaniale i nic nie stoi na przeszkodzie, aby taką mozzarellę przygotować samodzielnie w domu. Można wówczas doprawić ją na sto różnych sposobów, dodając np. suszone pomidory, kapary i ulubione zioła.
Marynowana mozzarella: do czego ją podać?
Marynowaną mozzarellę można dodawać do różnych potraw. Ten rodzaj mozzarelli to doskonały składnik wielu sałatek. Doskonale sprawdzi się np. w sałatce Caprese z pomidorami i bazylią - ta tradycyjna sałatka zyskuje wówczas zupełnie nowy wymiar, emanując cudowną nutą smakową, to po prostu istne "niebo w gębie". Z kolei zwolennicy potraw mięsnych nie przejdą obojętnie obok roladek z piersi indyka lub kurczaka nadziewanych marynowaną mozzarellą i suszonymi pomidorami. Nie wspomnę już o kanapkach czy bajglach z dodatkiem mozzarelli marynowanej - pyszności :)
Sprawdź zatem mój przepis na domową, marynowaną mozzarellę.
Mozzarella marynowana, prosty przepis. |
Do przygotowania marynowanej mozzarelli potrzebujemy następujących składników:
- ser mozzarella
- czosnek (wg. uznania)
- garść rukoli
- ostra, tajska papryczka (może być także chili)
- sól morska
- oliwa
Marynowana mozzarella - sposób wykonania krok po kroku:
Krok 1.
- Mozzarellę wyjąć z zalewy, osączyć i pokroić w plasterki lub kostkę
- czosnek obrać i posiekać
- rukolę przebrać, opłukać w razie potrzeby, osączyć
- jeżeli używamy większej papryczki chili to pokroić ją na mniejsze kawałki (tajską można użyć w całości)
Krok 2.
- Przygotować czysty, wyparzony słoiczek.
- W miseczce wymieszać czosnek z oliwą, dodać pozostałe składniki, przemieszać i ostrożnie przełożyć do słoiczka.
- Słoiczek postawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin do zamarynowania.
Marynowaną mozzarellę podawać jako dodatek do sałatek, zapiekanek, jako nadzienie do mięsnych rolad lub kanapek.
Smacznego :)
Marynowana mozzarella |
Mozzarella w zalewie |
Sałatka z marynowaną mozzarellą |
Kanapki z mozzarellą. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz