Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ROSÓŁ Z KURY: przepis z kluskami kładzionymi

www.e-ksiazkakucharska.pl
Prawdziwy rosół z kurczaka.

Pyszny, domowy rosół z kury.

Tradycyjny przepis na drobiowy rosół z kurczaka z kluskami kładzionymi.


    Rosół z kury dla większości z nas jest smakiem dzieciństwa i często gości na polskich stołach. Ta tradycyjna polska zupa jest chyba jedną z najczęściej przyrządzanych potraw przez Polaków...
Każda pani domu ma swój doskonały przepis na najlepszy domowy rosół z kurczaka.
Rosół drobiowy można podawać z makaronem, lanymi kluskami, makaronem z naleśników lub kluskami kładzionymi. Serwuje się go także z ziemniakami, kołdunami lub zacierkami - po prostu pycha!

Jak ugotować rosół z kury krok po kroku.

Sprawdź wypróbowany przepis na niedzielny klasyk.


     Jedną z najważniejszych zasad w gotowaniu rosołu drobiowego (jak również wołowego ) jest to, że powinien on gotować się bardzo powoli, na małym ogniu.
Proces gotowania rosołu powinien rozpoczynać się od lodowatej wody, dopiero później doprowadzając powoli całość do wrzenia. Aby przygotować rosół z kury potrzebna jest tradycyjna włoszczyzna, jednak warzyw nie powinno być zbyt wiele, gdyż zdominują one smak drobiu.

Zobacz przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie rosołu krok po kroku.




Oto składniki i przyprawy potrzebne do ugotowania rosołu z kury:


  • 1 niewielka kura rosołowa podzielona na części
  • 3 marchewki
  • 1 cebula (najlepiej opieczona lub opalona)
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 niewielki por
  • 3 suszone pomidory
  • 2 listki laurowe 
  • po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego
  • 2 goździki
  • około 2,5 - 3 litry zimnej wody
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • gałązka lubczyku
dodatkowo (opcjonalnie):
  • czosnek
  • kawałek imbiru
  • jabłko

Składniki na kluski kładzione:

  • szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • woda
  • sól

Rosół z kury - przepis i przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.

  • Porcje kurczaka włożyć do dużego garnka, posolić, zalać zimną wodą, całkowicie zakrywając mięso.
  • Cebulę obrać, opalić i dodać do garnka
  • Wywar zagotować i zebrać szumowiny z powierzchni - zmniejszyć płomień, przykryć garnek i gotować mięso na bardzo małym ogniu przez około godzinę.
Krok 2.
  • Do rosołu z mięsem dodać pozostałe warzywa i przyprawy i gotować powoli przez kolejną godzinę.
Krok 3.
  • Przygotować kluski kładzione: w misce roztrzepać jajko, przesiać mąkę, posolić i wlać około 1/2 szklanki wody - dokładnie wybijać łyżką, aby wprowadzić jak najwięcej pęcherzyków powietrza (kluseczki będą delikatniejsze). Ciasto powinno być gęste, tak, aby można je było nabierać łyżką (w razie konieczności dolać wody).
  • W osobnym garnku zagotować osoloną wodę.
  • Namoczoną we wrzątku łyżką nabierać ciasto i kłaść małe porcje do wrzątku - kluseczki kładzione gotować około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kluseczki wybierać na cedzak - przelać gorącą wodą
Gorący rosół nalewać do wygrzanych talerzy, nakładać porcje kładzionych klusek i warzyw z rosołu (według uznania). Przed podaniem rosół posypać posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Rosół drobiowy z kluskami kładzionymi.





4 komentarze:

  1. Od lat nie jadłam rosołu z takimi kluseczkami, a pamiętam, że dawniej zawsze mnie zachwycały. Przepis wydrukowany i w weekend robię:) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) ja również planuję na weekend rosół z tymi kluseczkami :D

      Usuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger