KWAŚNICA - tradycyjna góralska zupa
/
2
Najlepsza kwaśnica z dużymi kawałkami mięsa. |
Kwaśnica
Przepis na pyszną kwaśnicę góralską.
Tradycyjna polska kwaśnica - najlepsza zupa z kiszonej kapusty na tłustym rosole z golonki, wędzonych żeberek lub karkówki.
Syta i smaczna kwaśnica góralska z ziemniakami, cebulą i dużymi kawałkami mięsa, z dodatkiem czosnku i mielonej papryki. Prawdziwa kwaśnica ugotowana na rosole z karkówki i włoszczyzny.
Staropolski przepis na tradycyjną kwaśnicę.
Kwaśnica - oto prosty, wypróbowany przepis, składniki i przyprawy.
Tradycyjna kwaśnica - składniki i przyprawy:
- 450g karkówki wieprzowej
- 1 porcja włoszczyzny bez włoskiej kapusty
- 2 liście laurowe i po kilka ziarenek ziela ang. i pieprzu
- 500g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mielonej papryki czerwonej
- 4 średnie ziemniaki
- sól i pieprz do smaku
Przepis na kwaśnicę - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- warzywa z włoszczyzny obrać i umyć
- mięso umyć
- kapustę kiszoną osączyć z soku, lekko wycisnąć i pokroić. Sok zachować i w razie potrzeby doprawić nim później kwaśnicę
- cebulę obrać i posiekać
- ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę
Krok 2.
- Ugotować tłusty wywar. Do garnka włożyć karkówkę (w całości), włoszczyznę, liście laurowe, czosnek i po kilka ziarenek ziela oraz pieprzu czarnego. Wlać 2,5 litra chłodnej wody i zagotować. Rosół gotować na wolnym ogniu przez min. 1 godzinę.
- Następnie wyjąć z rosołu mięso i warzywa. Mięso przestudzić i pokroić w większą kostkę, a warzywa przeznaczyć do sałatki jarzynowej.
- Przecedzić rosół.
Krok 3.
- Przecedzony wywar zagotować, dodać pokrojone ziemniaki i ugotować. Następnie dołożyć kiszoną kapustę, karkowkę pokrojoną w większe kawałki i paprykę mieloną, podgotować, nie dogotowując całkowicie, tak by kapusta pozostała chrupka.
Krok 4.
- Na smalcu podsmażyć posiekaną cebulę i dodać ją do kwaśnicy.
Po kilku minutach zupę zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z kapusty kiszonej. Kwaśnicę podawać gorącą, równomiernie rozdzielając mięso na każda porcję.
Kwaśnica im dłużej postoi tym staje się lepsza - najlepsza jest na drugi dzień.
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.
Smacznego :)
Kwaśnica - tradycyjna góralska zupa |
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję:D
Usuń