Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KLUSKI KŁADZIONE - zobacz prosty przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Domowe kluski kładzione.

Jak zrobić kluski kładzione?

Prosty przepis na domowe kluseczki kładzione.


     Kluski kładzione przygotowywane są z mąki, wody i jajka. Mogą być uzupełnieniem dania głównego - można je podawać do mięs duszonych albo do zup (wówczas przyrządzić z mniejszej ilości składników). Z kolei polane sosem, jak grzybowy, pomidorowy albo posypane tartym twarogiem, kluski kładzione mogą stać się samodzielną potrawą i stanowią pyszny pomysł na obiad.

Klasyczny przepis na kluski kładzione.

Zobacz jak w domu przygotować mięciutkie kluseczki kładzione łyżką.




www.e-ksiazkakucharska.pl
Kluski kładzione z boczkiem i cebulką.

Oto składniki na kluski kładzione:


  • 400g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • woda
  • sól
  • masło + bułka tarta do polania klusek kładzionych

Przepis na kluski kładzione:


Krok 1.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, wodę, posolić - wymieszać starannie na niezbyt gęstą masę (wody wlać tyle, aby ciasto dało się łatwo nabierać łyżką);
  • W czasie wyrabiania wybijać ciasto łyżką, aby jak najwięcej wprowadzić powietrza - kluseczki będą wtedy pulchniejsze;
  • zagotować w garnku wodę, posolić - na wrzątek kłaść łyżką metalową maczaną w wodzie małe, podłużne kluseczki, zamieszać, gotować pod przykryciem około 2 minuty (zbyt długo gotowane kluski kładzione robią się twarde);
  • ugotowane kluski kładzione wyjmować na cedzak , przelać gorącą wodą i osączyć.
Gotowe kluski kładzione polać masłem ze zrumienioną bułką tartą, skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką lub sosem grzybowym albo pomidorowym.
Kluski kładzione można podawać do duszonych mięs lub jako dodatek do zup (wówczas przyrządzić z mniejszej ilości).

Smacznego :)
www.e-ksiazkakucharska.pl
kluski kładzione.



8 komentarzy:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger