KLUSKI KŁADZIONE - zobacz prosty przepis
/
5
Domowe kluski kładzione. |
Jak zrobić kluski kładzione?
Prosty przepis na domowe kluseczki kładzione.
Kluski kładzione przygotowywane są z mąki, wody i jajka. Mogą być uzupełnieniem dania głównego - można je podawać do mięs duszonych albo do zup (wówczas przyrządzić z mniejszej ilości składników). Z kolei polane sosem, jak grzybowy, pomidorowy albo posypane tartym twarogiem, kluski kładzione mogą stać się samodzielną potrawą i stanowią pyszny pomysł na obiad.
Klasyczny przepis na kluski kładzione.
Zobacz jak w domu przygotować mięciutkie kluseczki kładzione łyżką.
Kluski kładzione z boczkiem i cebulką. |
Oto składniki na kluski kładzione:
- 400g mąki pszennej
- 2 jajka
- woda
- sól
- masło + bułka tarta do polania klusek kładzionych
Przepis na kluski kładzione:
Krok 1.
- Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, wodę, posolić - wymieszać starannie na niezbyt gęstą masę (wody wlać tyle, aby ciasto dało się łatwo nabierać łyżką);
- W czasie wyrabiania wybijać ciasto łyżką, aby jak najwięcej wprowadzić powietrza - kluseczki będą wtedy pulchniejsze;
- zagotować w garnku wodę, posolić - na wrzątek kłaść łyżką metalową maczaną w wodzie małe, podłużne kluseczki, zamieszać, gotować pod przykryciem około 2 minuty (zbyt długo gotowane kluski kładzione robią się twarde);
- ugotowane kluski kładzione wyjmować na cedzak , przelać gorącą wodą i osączyć.
Gotowe kluski kładzione polać masłem ze zrumienioną bułką tartą, skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką lub sosem grzybowym albo pomidorowym.
Kluski kładzione można podawać do duszonych mięs lub jako dodatek do zup (wówczas przyrządzić z mniejszej ilości).
Smacznego :)
kluski kładzione. |
uwielbiam je, jak nie mam weny na gotowanie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńSzybkie i proste, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń