Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KURCZAK TIKKA MASALA

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak tikka masala.

Kurczak tikka masala, to szybkie jednogarkowe danie z prostych składników, które łatwo przygotujesz w domu.

     Indyjski kurczak tikka masala z tego przepisu z powodzeniem może rywalizować z każdą indyjską restauracją. Bogaty i kremowy sos masala z aromatycznymi, złocistymi kawałkami kurczaka jest jednym z najlepszych jakie znam.

Kurczak tikka masala - oryginalny przepis.

    Oryginalny tikka masala jest zwykle przyrządzany z kurczaka marynowanego w jogurcie, następnie szaszłykowanego i grillowanego na węglu drzewnym. Dzięki temu kurczak po hindusku ma niesamowity smak i zapach grilla. Aby przepis był łatwiejszy do zrobienia w domu, używamy patelni lub garnka.

     Połączenie niesamowitych przypraw: Garam Masala, Kuminu, mielonej kolendry i kurkumy w tym kremowym sosie na bazie pomidorów jest tak doskonałe, że kurczak tikka masala, z tego przepisu, eksploduje smakiem.

Co podawać z kurczakiem tikka masala?

    Kurczaka tikka masla najlepiej podawać z ryżem Basmati, z ryżem z masłem czosnkowym albo kuminem i świeżą kolendrą. Obowiązkowy jest świeży chlebek Naan lub podpłomyk do maczania w sosie masala.

Aromatyczne, złociste kawałki kurczaka w niesamowitym sosie curry - oto najlepszy przepis na kurczaka tikka masala.


Kurczak tikka masala - przyprawy:

  • około 600g mięsa z kurczaka (filet albo odka bez kości i skóry), pokrojone na niewielkie kawałki

Marynata do kurczaka:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka czosnku, startego
  • 1 łyżka imbiru, startego
  • 2 łyżeczki Garam Masala
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chili lub Cayene
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku z limonki
Pokrojonego na niewielkie kawałki kurczaka włożyć do miski, dodać pozostałe składniki marynaty , wymieszać i odstawić w chłodne miejsce do zamarynowania - minimum na 30 minut.

Sos tikka masala:

  • 4 łyżki masła klarowanego, ghee (ewentualnie oliwa i masło pół na pół)
  • 2 małe cebule, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka startego czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 400g passaty pomidorowej
  • sól, chili, brązowy cukier  do smaku
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1/4 szklanka bulionu (ewentualnie)
  • świeża kolendra do posypania gotowej potrawy

Kurczak tikka masla - przepis.


Krok 1.
  • Rozgrzać tłuszcz na patelni - smażyć partiami zamarynowane kawałki kurczaka na złoty kolor. Mięso wyjmować i trzymać w cieple.
  • Na tą samą patelnię dodać odrobinę masła, wrzucić posiekaną cebulkę i podsmażyć na rumiano. Następnie dodać Garam Masala, kumin, kurkumę i kolendrę - smażyć około 30 sekund, cały czas mieszając, aż przyprawy zaczną ładnie pachnieć. Dołożyć imbir, czosnek, chili, sól, passatę pomidorową - gotować kilkanaście minut na wolnym ogniu, aż sos stanie się gęsty i ciemno czerwony.
  • Na koniec do sosu masala wlać śmietankę, dodać kurczaka wraz z sokami, i gotować około 10 minut. Tikka masala doprawić do smaku, posypać świeżą kolendrą i podawać.
Miłego gotowania!
www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak tikka masala.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger