KURCZAK TIKKA MASALA
Kurczak tikka masala. |
Kurczak tikka masala, to szybkie jednogarkowe danie z prostych składników, które łatwo przygotujesz w domu.
Indyjski kurczak tikka masala z tego przepisu z powodzeniem może rywalizować z każdą indyjską restauracją. Bogaty i kremowy sos masala z aromatycznymi, złocistymi kawałkami kurczaka jest jednym z najlepszych jakie znam.
Kurczak tikka masala - oryginalny przepis.
Oryginalny tikka masala jest zwykle przyrządzany z kurczaka marynowanego w jogurcie, następnie szaszłykowanego i grillowanego na węglu drzewnym. Dzięki temu kurczak po hindusku ma niesamowity smak i zapach grilla. Aby przepis był łatwiejszy do zrobienia w domu, używamy patelni lub garnka.
Połączenie niesamowitych przypraw: Garam Masala, Kuminu, mielonej kolendry i kurkumy w tym kremowym sosie na bazie pomidorów jest tak doskonałe, że kurczak tikka masala, z tego przepisu, eksploduje smakiem.
Co podawać z kurczakiem tikka masala?
Kurczaka tikka masla najlepiej podawać z ryżem Basmati, z ryżem z masłem czosnkowym albo kuminem i świeżą kolendrą. Obowiązkowy jest świeży chlebek Naan lub podpłomyk do maczania w sosie masala.
Aromatyczne, złociste kawałki kurczaka w niesamowitym sosie curry - oto najlepszy przepis na kurczaka tikka masala.
Kurczak tikka masala - przyprawy:
- około 600g mięsa z kurczaka (filet albo odka bez kości i skóry), pokrojone na niewielkie kawałki
Marynata do kurczaka:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka czosnku, startego
- 1 łyżka imbiru, startego
- 2 łyżeczki Garam Masala
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki chili lub Cayene
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka soku z limonki
Sos tikka masala:
- 4 łyżki masła klarowanego, ghee (ewentualnie oliwa i masło pół na pół)
- 2 małe cebule, drobno posiekane
- 1 łyżeczka startego czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 400g passaty pomidorowej
- sól, chili, brązowy cukier do smaku
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1/4 szklanka bulionu (ewentualnie)
- świeża kolendra do posypania gotowej potrawy
Kurczak tikka masla - przepis.
- Rozgrzać tłuszcz na patelni - smażyć partiami zamarynowane kawałki kurczaka na złoty kolor. Mięso wyjmować i trzymać w cieple.
- Na tą samą patelnię dodać odrobinę masła, wrzucić posiekaną cebulkę i podsmażyć na rumiano. Następnie dodać Garam Masala, kumin, kurkumę i kolendrę - smażyć około 30 sekund, cały czas mieszając, aż przyprawy zaczną ładnie pachnieć. Dołożyć imbir, czosnek, chili, sól, passatę pomidorową - gotować kilkanaście minut na wolnym ogniu, aż sos stanie się gęsty i ciemno czerwony.
- Na koniec do sosu masala wlać śmietankę, dodać kurczaka wraz z sokami, i gotować około 10 minut. Tikka masala doprawić do smaku, posypać świeżą kolendrą i podawać.
Kurczak tikka masala. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz