Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KOTLETY MIELONE Z INDYKA

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety mielone z indyka.

Kotlety mielone z indyka - świetny sposób na łatwy i szybki obiad.


     Pyszny przepis na kotlety mielone z indyka. Kotlety z podsmażoną cebulką, doprawione solą i pieprzem. 
Aby kotlety były wyjątkowo miękkie, dodaję do mielonego namoczoną w mleku  bułkę oraz masło. Można także dodać pianę ubitą z białek, mielone z indyka staną się wówczas bardzo pulchne i soczyste.

     Jak zrobić kotlety mielone z indyka.


     Ten przepis na kotlety mielone z indyka jest bardzo łatwy do wykonania. Kotlety mają delikatny i tradycyjny smak. Sekretem najlepszych kotletów jest dokładne wyrobienie masy mięsnej. Najlepszy efekt daje ręczne wyrabianie mięsa mielonego z podsmażoną na maśle rumianą cebulą, jajkiem i przyprawami.

     Mielone z indyka świetnie smakują z dodatkiem posiekanej natki pietruszki lub koperkiem, z pieczarkami albo w sosie pomidorowy.
Dzięki panierowaniu w bułce tartej, kotlety mają niesamowicie chrupiącą skórkę i piękny złoto-brązowy kolor.

     Uformowane i panierowane w bułce tartej kotlety mielone z indyka możecie przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić na kilka dni. Przed smażeniem kotlety należy rozmrozić. Bywa, że to wielka wygoda i oszczędność czasu.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety mielone z indyka.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety mielone z indyka.




Kotlety z mięsa mielonego z indyka - składniki:

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 1 czerstwa bułeczka, np. kajzerka + mleko lub rosół do namoczenia
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła 
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z indyka - przepis:


Krok 1.
  • Bułkę namoczyć w mleku, osączyć.
  • Posiekaną cebulę usmażyć na maśle na jasnozłoty kolor.
Krok 2.
  • Do mielonego mięsa dodać jajko, podsmażoną cebulę, bułkę, sól i pieprz, starannie wyrobić na gładką masę.
  • Dłońmi zwilżonymi w wodzie uformować 8 kul, które obtaczać w bułce tartej, następnie spłaszczyć na grubość około  1,5cm i nożem nadać okrągły lub owalny kształt.
  • Mielone z indyka smażyć na niezbyt silnym ogniu na jasno złoty kolor kolor. Pod koniec smażenia na każdy kotlet położyć trochę masła, wyłączyć ogień,  przykryć patelnię z kotletami i zostawić jeszcze na około 10 minut.
Kotlety mielone z indyka ułożyć na półmisku, podawać z ziemniakami puree, z gotowanymi jarzynami (szparagi, kalafior, marchewka, groszek itp. ), z mizerią z ogórków, sałatą albo inną ulubioną surówką z warzyw.

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety mielone z indyka.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety mielone z indyka.


1 komentarz:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger