Kotlety mielone z indyka
/
2
Kotlety mielone z indyka. |
Kotlety mielone z indyka
Kotlety mielone to klasyczne danie, które często pojawia się na naszych stołach. jednak, jeśli chcemy zrezygnować z ciężkich mięs, takich jak wieprzowina czy wołowina, kotlety mielone z indyka to świetna alternatywa. Są smaczne, lekkie i bogate w białko. W dodatku są łatwe do przygotowania i z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Jak zrobić kotlety mielone z indyka.
Ten przepis na kotlety mielone z indyka jest bardzo łatwy do wykonania. Kotlety mają delikatny i tradycyjny smak. Sekretem najlepszych kotletów jest dokładne wyrobienie masy mięsnej. Najlepszy efekt daje ręczne wyrabianie mięsa mielonego z podsmażoną na maśle rumianą cebulą, jajkiem i przyprawami.
Mielone z indyka świetnie smakują z dodatkiem posiekanej natki pietruszki lub koperkiem, z pieczarkami albo w sosie pomidorowym.
Dzięki panierowaniu w bułce tartej, kotlety mają niesamowicie chrupiącą skórkę i piękny złoto-brązowy kolor.
Uformowane i panierowane w bułce tartej kotlety mielone z indyka możecie przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić na kilka dni. Przed smażeniem kotlety należy rozmrozić. Bywa, że to wielka wygoda i oszczędność czasu.
Kotlety mielone z indyka. |
Kotlety z mięsa mielonego z indyka - składniki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1 czerstwa bułeczka, np. kajzerka + mleko lub rosół do namoczenia
- 1 cebula, posiekana
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- tłuszcz do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone z indyka - przepis:
Krok 1.
- Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
- Posiekaną cebulę usmażyć na maśle na jasnozłoty kolor.
Krok 2.
- Mięso mielone umieścić w misce i dodać podsmażoną cebulę, starty czosnek, jajko, namoczoną bułkę oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę i oregano. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Z mięsa uformować kotlety, które następnie obtoczyć w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na złoty kolor z obu stron. Pod koniec smażenia na każdy kotlet położyć trochę masła, wyłączyć ogień, przykryć patelnię z kotletami i zostawić jeszcze na około 10 minut.
Kotlety mielone z indyka ułożyć na półmisku, podawać z ziemniakami puree, z gotowanymi jarzynami (szparagi, kalafior, marchewka, groszek itp. ), z mizerią z ogórków, sałatą albo inną ulubioną surówką z warzyw.
Podsumowując, kotlety mielone z indyka to świetna propozycja dla osób, które szukają zdrowych i lekkich dań. Są one smaczne i łatwe do przygotowania, a dodatkowo można je podawać z różnymi dodatkami, co pozwala na eksperymentowanie w kuchni i odkrywanie nowych smaków.
Miłego gotowania!
Kotlety mielone z indyka. |
Oto kilka innych przepisów na kotlety, które mogą Ci się spodobać:
Cudowne :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń