![]() |
Kotlety mielone z indyka. |
Kotlety mielone z indyka - świetny sposób na łatwy i szybki obiad.
Pyszny przepis na kotlety mielone z indyka. Kotlety z podsmażoną cebulką, doprawione solą i pieprzem.
Aby kotlety były wyjątkowo miękkie, dodaję do mielonego namoczoną w mleku bułkę oraz masło. Można także dodać pianę ubitą z białek, mielone z indyka staną się wówczas bardzo pulchne i soczyste.
Jak zrobić kotlety mielone z indyka.
Ten przepis na kotlety mielone z indyka jest bardzo łatwy do wykonania. Kotlety mają delikatny i tradycyjny smak. Sekretem najlepszych kotletów jest dokładne wyrobienie masy mięsnej. Najlepszy efekt daje ręczne wyrabianie mięsa mielonego z podsmażoną na maśle rumianą cebulą, jajkiem i przyprawami.
Mielone z indyka świetnie smakują z dodatkiem posiekanej natki pietruszki lub koperkiem, z pieczarkami albo w sosie pomidorowy.
Dzięki panierowaniu w bułce tartej, kotlety mają niesamowicie chrupiącą skórkę i piękny złoto-brązowy kolor.
Uformowane i panierowane w bułce tartej kotlety mielone z indyka możecie przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić na kilka dni. Przed smażeniem kotlety należy rozmrozić. Bywa, że to wielka wygoda i oszczędność czasu.
Kotlety z mięsa mielonego z indyka - składniki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1 czerstwa bułeczka, np. kajzerka + mleko lub rosół do namoczenia
- 1 cebula, posiekana
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- tłuszcz do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone z indyka - przepis:
Krok 1.
- Bułkę namoczyć w mleku, osączyć.
- Posiekaną cebulę usmażyć na maśle na jasnozłoty kolor.
Krok 2.
- Do mielonego mięsa dodać jajko, podsmażoną cebulę, bułkę, sól i pieprz, starannie wyrobić na gładką masę.
- Dłońmi zwilżonymi w wodzie uformować 8 kul, które obtaczać w bułce tartej, następnie spłaszczyć na grubość około 1,5cm i nożem nadać okrągły lub owalny kształt.
- Mielone z indyka smażyć na niezbyt silnym ogniu na jasno złoty kolor kolor. Pod koniec smażenia na każdy kotlet położyć trochę masła, wyłączyć ogień, przykryć patelnię z kotletami i zostawić jeszcze na około 10 minut.
Kotlety mielone z indyka ułożyć na półmisku, podawać z ziemniakami puree, z gotowanymi jarzynami (szparagi, kalafior, marchewka, groszek itp. ), z mizerią z ogórków, sałatą albo inną ulubioną surówką z warzyw.
Miłego gotowania!
![]() |
Kotlety mielone z indyka. |
![]() |
Kotlety mielone z indyka. |
Cudowne :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń