Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KOTLETY SCHABOWE Z KOŚCIĄ

www.e-książkakucharska.pl
kotlety schabowe z kością.

 

Przepis na kotlety schabowe z kością.

    Kotlety schabowe z kością panierowane w jajku i bułce tartej, doprawione solą, pieprzem i tymiankiem. Kotlety marynowane w mleku, cebuli i czosnku.

     Kotlety schabowe z kością to doskonały pomysł na obiad. Kotlety są chrupiące z wierzchu, a mięso jest soczyste i miękkie. Można podawać je z ziemniakami albo kaszą i ulubioną surówką z warzyw. Idealnie smakują z czerwoną kapustą albo buraczkami. Pycha!



www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety schabowe z kością.

Kotlety schabowe z kością - składniki:

  • około 500-600g kotletów schabowych z kością
  • mąka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • 2-3 jajka do panierowania roztrzepane
  • mleko, plasterki cebuli, 2 ząbki czosnku i gałązka świeżego tymianku do marynowania
  • sól i pieprz do smaku
  • smalec do smażenia

Kotlety schabowe z kością - przepis:


Krok 1.
  • Przy każdym kotlecie oczyścić kostkę z błonki. Kotlety schabowe naciąć na obwodzie w kilku miejscach, mięso lekko rozbić tłuczkiem, wyrobić nożem nadając owalny kształt, zwężający się koło kostki.
  • Kotlety włożyć do miseczki, obłożyć plasterkami cebuli, dodać 2 ząbki czosnku i gałązkę tymianku. Posolić, oprószyć pieprzem i zalać mlekiem. Kotlety schabowe odstawić do lodówki do zamarynowania (najlepiej na całą noc.
krok 2.
  • Zamarynowane kotlety wyjąć z mleka, osuszyć papierowym ręcznikiem, zostawić na chwilę, aby się ogrzały. Następnie posolić, oprószyć pieprzem . Kotlety schabowe z kością panierować najpierw w mące, następnie rozmąconym jajku i tartej bułce. Panierkę przycisnąć dłońmi lub przyklepać nożem.
  • Kotlety schabowe smażyć na rozgrzanym smalcu, na dobrej nieprzywierającej patelni z grubym dnem z 2 stron na piękny złoty kolor. Patelnię zdjąć z ognia, na powrót włożyć usmażone kotlety, przykryć i odstawić na 10 minut (dzięki temu kotlety będą jeszcze delikatniejsze w środku) lub dopiec w piekarniku.
Usmażone kotlety schabowe z kostką ułożyć na podłużnym półmisku, zwrócone kostkami w jedną stronę. Podawać z ziemniakami, kapustą kwaszoną, słodką zasmażaną, czerwoną albo buraczkami.

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety schabowe z kością.


4 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger