Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KOTLETY Z KARKÓWKI PANIEROWANE

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pyszne kotlety z karkówki.

Wypróbowany przepis na pyszne i soczyste kotlety z karkówki.

Zobacz, co zrobić, żeby kotlety karkowe były miękkie.


     Prosty przepis na soczyste i miękkie kotlety karkowe w chrupiącej panierce, doprawione pieprzem, majerankiem i czosnkiem.
Kotlety z karkówki doskonale smakują z zasmażaną młodą kapustą lub surówką z marchewki oraz młodymi ziemniakami z wody, posypanymi świeżym, posiekanym koprem.
     Udane kotlety z karkówki nie są suche, a soczyste i miękkie. Przepis na kotlety karkowe smażone w panierce jest prosty, choć wymaga niewielkiej wprawy i wyczucia, by kotlety nie były zbyt twarde, ale dobrze usmażone i nie ociekały tłuszczem. Patelnia, na której smażymy kotlety, powinna być dobrze rozgrzana (ale nie nadmiernie) - olej lub smalec nie mogą być zimne, gdyż pory w mięsie nie zamkną się wystarczająco szybko i wszystkie soki zaczną wypływać poza kotlet - co kilka minut odwracamy kotlety na drugą stroną, aby nie dopuścić do wypływania soków na powierzchnię. Staramy się także często polewać kotlety gorącym tłuszczem z patelni, dzięki czemu kotlety będą smażyć się równomiernie od spodu i od góry.
     W ten sposób usmażone kotlety z karkówki będą nie tylko chrupiące i złociste z wierzchu, ale także miękkie i soczyste w środku. Kotlety usmażą się szybko i nie wchłoną tak dużo dodatkowego tłuszczu z patelni. Kotlety z karkówki można upiec w piekarniku - danie będzie wtedy o wiele mniej kaloryczne.

Kotlety z karkówki - oto wypróbowany, klasyczny przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.




Kotlety karkowe - lista składników:


  • ok. 500g karkówki wieprzowej
  • sól, pieprz, suszony majeranek
  • 2 ząbki czosnku roztarte z solą
  • 2 jajka
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia (olej, smalec)

dodatki do kotletów z karkówki

Kotlety z karkówki - przepis krok po kroku:


Krok 1.
  • Karkówkę umyć, osuszyć, następnie odciąć z powierzchni kawałki stwardniałego tłuszczu - tłuszcz między mięśniami pozostawić.
Krok 2.
  • Ostrym nożem pokroić karkówkę na plastry.
  • Każdego kotleta z karkówki zbić, osolić, oprószyć pieprzem i majerankiem oraz natrzeć czosnkiem roztartym z solą - pozostawić na około pół godziny.
Krok 3.
  • Przed smażeniem kotlety karkowe oprószyć mąką, panierować w rozmieszanych jajkach, a następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger