KOTLETY Z KARKÓWKI PANIEROWANE
/
0
Pyszne kotlety z karkówki. |
Wypróbowany przepis na pyszne i soczyste kotlety z karkówki.
Zobacz, co zrobić, żeby kotlety karkowe były miękkie.
Prosty przepis na soczyste i miękkie kotlety karkowe w chrupiącej panierce, doprawione pieprzem, majerankiem i czosnkiem.
Kotlety z karkówki doskonale smakują z zasmażaną młodą kapustą lub surówką z marchewki oraz młodymi ziemniakami z wody, posypanymi świeżym, posiekanym koprem.
Udane kotlety z karkówki nie są suche, a soczyste i miękkie. Przepis na kotlety karkowe smażone w panierce jest prosty, choć wymaga niewielkiej wprawy i wyczucia, by kotlety nie były zbyt twarde, ale dobrze usmażone i nie ociekały tłuszczem. Patelnia, na której smażymy kotlety, powinna być dobrze rozgrzana (ale nie nadmiernie) - olej lub smalec nie mogą być zimne, gdyż pory w mięsie nie zamkną się wystarczająco szybko i wszystkie soki zaczną wypływać poza kotlet - co kilka minut odwracamy kotlety na drugą stroną, aby nie dopuścić do wypływania soków na powierzchnię. Staramy się także często polewać kotlety gorącym tłuszczem z patelni, dzięki czemu kotlety będą smażyć się równomiernie od spodu i od góry.
W ten sposób usmażone kotlety z karkówki będą nie tylko chrupiące i złociste z wierzchu, ale także miękkie i soczyste w środku. Kotlety usmażą się szybko i nie wchłoną tak dużo dodatkowego tłuszczu z patelni. Kotlety z karkówki można upiec w piekarniku - danie będzie wtedy o wiele mniej kaloryczne.
Kotlety z karkówki - oto wypróbowany, klasyczny przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Kotlety karkowe - lista składników:
- ok. 500g karkówki wieprzowej
- sól, pieprz, suszony majeranek
- 2 ząbki czosnku roztarte z solą
- 2 jajka
- mąka i bułka tarta do panierowania
- tłuszcz do smażenia (olej, smalec)
dodatki do kotletów z karkówki
- młode ziemniaki z wody z posiekanym koperkiem
- ziemniaki z curry
- kasza jęczmienna na sypko
- surówka z marchewki z jabłkiem
- surówka z młodej kapusty
- tarte buraczki z jabłkiem
Kotlety z karkówki - przepis krok po kroku:
Krok 1.
- Karkówkę umyć, osuszyć, następnie odciąć z powierzchni kawałki stwardniałego tłuszczu - tłuszcz między mięśniami pozostawić.
Krok 2.
- Ostrym nożem pokroić karkówkę na plastry.
- Każdego kotleta z karkówki zbić, osolić, oprószyć pieprzem i majerankiem oraz natrzeć czosnkiem roztartym z solą - pozostawić na około pół godziny.
Krok 3.
- Przed smażeniem kotlety karkowe oprószyć mąką, panierować w rozmieszanych jajkach, a następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz