KURCZAK W CYTRYNOWYM SOSIE PO CHIŃSKU
/
5
Kurczak w sosie cytrynowym. |
Kurczak w sosie cytrynowym
Kurczak w sosie cytrynowym to jedno z tych dań, które zachwycają nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim wyrazistym połączeniem smaków. Delikatne mięso kurczaka, pokryte chrupiącą skórką, spotyka się tu z intensywnym, cytrynowym sosem, tworząc niezapomniane doznania kulinarne. To danie, choć kojarzy się głównie z kuchnią chińską, znalazło swoje miejsce na stołach na całym świecie, zdobywając serca miłośników smakowych eksperymentów.
Kurczak w sosie cytrynowym po chińsku - składniki :
- około 600g filetu z kurczaka bez skóry, pokrojonego na mniejsze kawałki
- 1 duże jajko
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego (lub chińskiego wina do gotowania)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mirinu
- olej do smażenia
Sos cytrynowy do kurczaka:
- 1 łyżka oliwy
- 3 ząbki czosnku, starte
- 1 łyżeczka startego imbiru
- około 1/2 szklanki bulionu z kurczaka (być może więcej)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- około 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
dodatki do kurczaka (opcjonalnie):
- sezam
- posiekany szczypiorek
- świeża kolendra
- ryż
- gotowane warzywa
- surówka z kapusty
Przepis na kurczaka w sosie cytrynowym po chińsku:
Krok 1.
- Do miseczki włożyć pokrojony filet z kurczaka, dodać jajko, sos sojowy, ocet, mirin - wymieszać dokładnie i odstawić do zamarynowania na min. 30 minut.
- Następnie wsypać do kurczaka mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć kawałki kurczaka, porcjami, na złoty kolor, aż ładnie się zarumieni. Usmażonego kurczaka osączyć na papierowym ręczniku.
Krok 2.
- Przygotować sos cytrynowy do kurczaka: Rozgrzać odrobinę oliwy na tej samej patelni, na której usmażony został kurczak - podsmażyć czosnek oraz imbir. Kiedy zacznie unosić się aromat, dodać pozostałe składniki sosu (oprócz skrobi) i gotować na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Można dodać ostrą papryczkę chili, posiekaną.
- Następnie wlać rozmieszaną z zimną wodą mąkę ziemniaczaną, wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje.
- Do sosu cytrynowego włożyć kurczaka, zamieszać. Jeżeli sos zrobi się zbyt gęsty, podlać rosołem. Z tym, że trzeba pamiętać, iż sos cytrynowy ma dokładnie okleić kawałki kurczaka - mięso nie powinno w nim pływać. W związku z tym, sos cytrynowy będzie bardzo kleisty.
Gotowego kurczaka w sosie cytrynowym przełożyć na półmisek. Posypać ziarnami sezamu, udekorować plasterkami cytryny, posiekanym szczypiorkiem i listkami kolendry. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Kurczak w sosie cytrynowym to wyjątkowe połączenie chrupiącej panierki, soczystego mięsa i intensywnego smaku cytryny. To danie, choć proste w przygotowaniu, zachwyca zarówno wyglądem, jak i wyrafinowanym smakiem. Spróbuj go przyrządzić samodzielnie w domu i pozwól sobie na podróż po kulinarnej krainie orientalnych smaków.
😊Jestem również konsultantką Mary Kay i zajmuję się sprzedażą kosmetyków. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, wklej w okno wyszukiwarki poniższy adres:
Miłego gotowania!
Kurczak w sosie cytrynowym. |
Jakie to jest dobre. Wpisuję na stałe do zeszytu :)
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się Anulka :)
UsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ela! :D
Usuń