Kurczak gotowany na patelni: 3 szybkie przepisy, tytanowa patelnia Woll
/
0
![]() |
Sos pomidorowy z patelni. |
Pyszne pomysły na szybki obiad z kurczaka - tytanowa patelnia Woll.
Chciałam wam pokazać innowacyjną i wyjątkową patelnię WOLL ze specjalną tytanową powłoką. i odczepianą rączką. Czym ta patelnia zasługuje na uwagę pośród wielu innych patelni, które mamy niemal wszędzie i to w zasięgu ręki? Tytanowa patelnia Woll, to niezwykle uniwersalne i łatwe do utrzymania w czystości naczynie kuchenne. Jest to patelnia przeznaczona do różnych czynności. Można w niej gotować, smażyć, dusić, a nawet zapiekać potrawy. Specjalna powłoka non-stick umożliwia smażenie bez tłuszczu albo z bardzo niewielką jego ilością, oraz gwarantuje, że potrawa nie będzie przywierać do patelni. Innowacyjna tytanowa powierzchnia patelni sprawia, że jest ona niezwykle odporna i wytrzymała. Nie wiem, co mogło by ją uszkodzić...Tak między nami, to uważam, że to jest patelnia na całe życie!
Tytanowe patelnie WOLL, to patelnie w różnych rozmiarach, kształtach i wielkościach. Mając nawet jedną z nich, można w znaczny sposób oszczędzić czas, wykonując wiele czynności w jednym naczyniu, jak smażenie, duszenie, gotowanie albo zapiekanie potraw.
W tym teście, chciałam pokazać wam właśnie uniwersalność patelni tytanowej firmy Woll . W tym celu przygotowałam błyszczące i soczyste udka z kurczaka glazurowane gęstym sosem Teriyaki, piersi kurczaka w kremowym sosie z czosnkiem i glazurowaną cebulą oraz kurczaka w cytrynowym sosie po chińsku.
Prezentowana patelnia Woll w wersji z tytanowo-szafirową powłoką pozostaje odporna na starcia, zarysowania i zniekształcenia. Wiem to z własnego doświadczenia. Po wielu dniach smażenia, duszenia i zapiekania, patelnia nadal jest jak nowa i absolutnie w idealnym stanie. To kolejna dobra cecha tej patelni - tak naprawdę, ciężko o przypalenie czegokolwiek. Powłoka z domieszką szafiru jest absolutnie rewelacyjna. Jestem przekonana, że będę korzystać z tej patelni przez lata.
Kurczak gotowany na tytanowej patelni, bez piekarnika.
Szybkie i pyszne przepisy na kurczaka z patelni.
Tytanowe patelnie WOLL, to patelnie w różnych rozmiarach, kształtach i wielkościach. Mając nawet jedną z nich, można w znaczny sposób oszczędzić czas, wykonując wiele czynności w jednym naczyniu, jak smażenie, duszenie, gotowanie albo zapiekanie potraw.
W tym teście, chciałam pokazać wam właśnie uniwersalność patelni tytanowej firmy Woll . W tym celu przygotowałam błyszczące i soczyste udka z kurczaka glazurowane gęstym sosem Teriyaki, piersi kurczaka w kremowym sosie z czosnkiem i glazurowaną cebulą oraz kurczaka w cytrynowym sosie po chińsku.
Prezentowana patelnia Woll w wersji z tytanowo-szafirową powłoką pozostaje odporna na starcia, zarysowania i zniekształcenia. Wiem to z własnego doświadczenia. Po wielu dniach smażenia, duszenia i zapiekania, patelnia nadal jest jak nowa i absolutnie w idealnym stanie. To kolejna dobra cecha tej patelni - tak naprawdę, ciężko o przypalenie czegokolwiek. Powłoka z domieszką szafiru jest absolutnie rewelacyjna. Jestem przekonana, że będę korzystać z tej patelni przez lata.
![]() |
Kurczak w sosie pomidorowym z patelni tytanowej Woll. |
Druga dobra cecha tej patelni, to rączka, która się nie nagrzewa i jest odpinana. Jest to o tyle ważne, że patelnia jest trochę ciężka i dobrze jest porządnie ją uchwycić, nie bojąc się o jakieś poparzenia.
Kolejny patent, który tutaj lubię to pokrywka. Mam wrażenie, że w niej ukryta jest jakaś moc. Pokrywka jest dosyć ciężka, ale jestem w stanie przymknąć na to oko, bo gwarantuje to, że będzie ona dobrze przylegała do patelni. Duszenie potraw jest bardzo szybkie, trochę jak w szybkowarze. Serio. Dodatkowo lubię pokrywki szklane, gdy widzę, co się dzieje w garnku. Nie cierpię odkładania ich na bok. Jest ona zazwyczaj mokra i gorąca. Dzięki szklanej pokrywce mogę kontrolować to, co się dzieje w naczyniu, bez konieczności podnoszenia jej do góry.
Patelnia tytanowa Woll ma wiele zastosowań. Można na niej smażyć, zapiekać, dusić a nawet gotować potrawy. Patelnia jest bardzo praktyczna i bezpieczna. Gotowanie, smażenie, duszenie, a nawet serwowanie potraw nigdy nie były tak proste.
SMAŻENIE I GOTOWANIE
Kurczak Teriyaki z patelni.
Składniki
- 4 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki mirinu
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki gęstego sosu Teriyaki
- około 600g kurczaka (udka, podudzia, filety pokrojone na kawałki)
Do podania:
- ziarna sezamu, szalotka posiekana w ukośne plasterki, ryż
Przepis:
Krok 1.
- W miseczce dokładnie wymieszać czosnek, sos sojowy, mirin, ocet i cukier.
- Przebić udka kurczaka ostrym nożem. Dzięki temu sos wchłonie się do wnętrza mięsa.
Krok 2.
- Na dobrej jakości, nie przywierającej patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć kurczaka z każdej strony na piękny złoty kolor. Smażyć, aż kurczak będzie gotowy.
- Na patelnię wlać mieszankę sosu sojowego i przypraw (przed wlaniem sosu Teriyaki, na patelni nie powinien znajdować się płyn spod kurczaka, można go szybko odparować albo odlać. Dzięki temu sos Teriyaki będzie gęsty i błyszczący).
- Po wlaniu sosu patelnią kilka razy potrząsnąć, aby sos rozprowadził się po patelni i pokrył mięso z każdej strony. Patelnię przykryć i gotować jeszcze kilka chwil.
Krok 3.
- Następnie odkryć patelnię i gotować, aż sos zgęstnieje. Każdy kawałek kurczaka powinien być równomiernie pokryty gęstym i lśniącym sosem Teriyaki.
Przed podaniem, kurczaka z patelni posypać sezamem, posiekaną kolendrą lub posiekaną dymką wraz ze szczypiorkiem. Do potrawy można podać ryż lub warzywa i ulubione surówki.
![]() |
Kurczak Teriyaki z patelni. |
SMAŻENIE I DUSZENIE
Delikatny kurczak duszony na patelni w kremowym sosie z czosnkiem i karmelizowaną cebulą.
Składniki:
- 2-3 duże piersi z kurczaka (bez kości i skóry), przekrojone poziomo wzdłuż na pół
- mąka do panierowania
- 4 łyżeczki startego parmezanu
- 1 łyżeczka czosnku mielonego
- sól i pieprz
sos:
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki masła
- 1 niewielka cebula, drobno posiekana
- 1 główka czosnku, ząbki obrane (można posiekać, sos będzie bardziej czosnkowy)
- 300ml bulionu drobiowego
- 3-4 goździki
- 200ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- kilka gałązek świeżego tymianku
- posiekana natka pietruszki
Przepis:
Krok 1.
- Kotlety z kurczaka posypać solą, pierzem i mielonym czosnkiem. W miseczce wymieszać mąkę i starty parmezan - panierować kotlety z każdej strony. Nadmiar panierki strząsnąć.
Krok 2.
- Na dużej, nie przywierającej patelni rozgrzać część oliwy z masłem - usmażyć porcje kotletów. Odłożyć na ciepły talerz. Patelnię ostrożnie wytrzeć papierowym ręcznikiem, ponownie rozgrzać tłuszcz i usmażyć pozostałe kotleciki z kurczaka. Wyjąć z patelni na ogrzany talerz.
- Na pozostałym tłuszczu ze smażenia kurczaka podsmażyć posiekaną cebulę z goździkami, dodać ząbki czosnku.
- Po chwili wyjąć goździki i wlać gorący bulion, gotować kilka minut. Następnie zmniejszyć ogień i wlać spienioną śmietankę, włożyć gałązki tymianku i gotować jeszcze przez kilka minut, aż smaki dobrze się połączą. Pod koniec wsypać starty parmezan, rozpuścić , doprawić do smaku i na powrót włożyć usmażonego kurczaka. Podgrzewać kilka minut. Gdy sos się zagęści, zdjąć z ognia. Gotową potrawę posypać posiekaną natką pietruszki. Można zdjąć rączkę i zapiec w piekarniku.
![]() |
Kurczak z patelni. |
Kurczak z patelni w cytrynowym sosie po chińsku.
Składniki:
- ok. 600g filetu z kurczaka pokrojonego w kostkę
- 1 duże jajko
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego (najlepiej chińskiego wina do gotowania)
- 1 łyżka mirinu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
sos cytrynowy:
- 1 łyżka oliwy
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- ok. 3-4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody - rozetrzeć
- ziarna sezamu, posiekana zielenina, ryż, surówki, warzywa do podania
Przepis:
Krok 1.
- Do miski włożyć pokrojonego kurczaka, dodać jajko, sos sojowy, ocet, mirin - wymieszać dokładnie - marynować 30 minut.
Krok 2.
- Następnie do miski z kurczakiem wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
- Tak przygotowanego kurczaka smażyć na piękny rumiany kolor na dobrej jakości nie przywierającej patelni.
- Usmażone kawałeczki przełożyć na ręcznik papierowy.
Krok 3.
- Przygotować sos cytrynowy: Rozgrzać odrobinę oliwy na patelni, podsmażyć czosnek i imbir przez około 30s, aż zacznie ładnie pachnieć . Wlać bulion, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, miód i gotować na wolnym ogniu, aż cukier dokładnie się rozpuści, mieszać.
- Wlać skrobię rozprowadzoną zimną wodą, zagotować cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodać usmażonego wcześniej kurczaka, mieszać, aby równomiernie pokryty był sosem. Gotowe.
Miłego gotowania!
PODSUMOWANIE:
Jak widzicie, tytanowa patelnia Woll to wszechstronne, uniwersalne i bardzo solidne naczynie do codziennego używania. I do tego jest w czym wybierać. Patelnie Woll występują w wielu rozmiarach i kształtach. Można ich używać na wszystkich typach kuchenek i płytach grzewczych. Wiele patelni ma odpinane rączki, dzięki czemu są wygodne do przechowywania. Wszystkie są łatwe w utrzymaniu w czystości i można je myć w zmywarce.
Najlepszej jakości materiał, z którego wykonane są patelnie Firmy Woll gwarantuje, że ugotujesz i usmażysz w tych naczyniach absolutnie wszystko! W dodatku o wiele szybciej i zdrowiej.
Nieprzywierająca, wyjątkowo trwała powierzchnia non-stick, to kolejny i ogromny plus tych patelni. Można śmiało gotować i smażyć nie martwiąc się przywieraniem oraz przypaleniami potraw.
Powinnam tutaj napisać jeszcze o kolejnym wielkim plusie i zastosowaniu tej patelni. Można w niej przygotować rozmaite dżemy i konfitury. Nic się nie przykleja, a owoce smażą się równomiernie.
![]() |
Sos pomidorowy z patelni. |
![]() |
Kotlety schabowe z patelni tytanowej Woll. |
![]() |
Racuszki z patelni Woll. |
Zapraszam po więcej informacji, przepisów i inspiracji na stronę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz