Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Szybkie pikle z ogórka do obiadu

 

marynowane ogórki
Marynowane ogórki.

Szybko marynowane ogórki do obiadu. Pikle z dodatkiem ostrej papryki chili i czosnku. Ogórki doprawione octem ryżowym i olejem sezamowym, posypane nasionami sezamu. Bardzo szybkie ogórkowe pikle do obiadu lub na przekąskę.

Aby zrobić ogórkowe pikle będziesz potrzebować następujących składników:

  • 1 cienki długi ogórek sałatkowy o długości około 30cm 
  • 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 - 1 papryczka chili, bez nasion, posiekana
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • nasiona sezamu do posypania potrawy

Przygotowanie :


Krok 1.
  • Umytego, nie obranego ogórka przekroić wzdłuż na pół (można usunąć pestki ze środka) i pokroić na niewielkie kawałki. Następnie wsypać łyżeczkę soli, wymieszać i odstawić na 20-30 minut (jeżeli możesz to na dłużej).
  • Zlać płyn z ogórków, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Można odstawić do zamarynowania na kilkanaście minut. 
Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl





2 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger