Szybkie pikle z ogórka do obiadu
/
3
![]() |
Marynowane ogórki. |
Szybko marynowane ogórki do obiadu. Pikle z dodatkiem ostrej papryki chili i czosnku. Ogórki doprawione octem ryżowym i olejem sezamowym, posypane nasionami sezamu. Bardzo szybkie ogórkowe pikle do obiadu lub na przekąskę.
Aby zrobić ogórkowe pikle będziesz potrzebować następujących składników:
- 1 cienki długi ogórek sałatkowy o długości około 30cm
- 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/2 - 1 papryczka chili, bez nasion, posiekana
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- nasiona sezamu do posypania potrawy
Przygotowanie :
Krok 1.
- Umytego, nie obranego ogórka przekroić wzdłuż na pół (można usunąć pestki ze środka) i pokroić na niewielkie kawałki. Następnie wsypać łyżeczkę soli, wymieszać i odstawić na 20-30 minut (jeżeli możesz to na dłużej).
- Zlać płyn z ogórków, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Można odstawić do zamarynowania na kilkanaście minut.
Miłego gotowania!
świetne!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo! :)
Usuńsuper
OdpowiedzUsuń