Domowe paluszki rybne
Paluszki rybne. |
Paluszki rybne
Domowe paluszki rybne z fileta to doskonały pomysł na szybki i pyszny obiad. Uwielbiają je ludzie w każdym wieku, dzieci za nimi przepadają. Paluszki są chrupiące na zewnątrz i mają piękny złoty kolor. W środku są soczyste, miękkie i delikatne. Przepis na domowe paluszki rybne jest łatwy w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu ani wysiłku. Możecie przygotować je w piekarniku.
Paluszki rybne
Paluszki rybne świetnie smakują z sosem tatarskim, ketchupem lub musztardą. Można też podawać je z frytkami, sałatką lub surówką warzywną. To idealna propozycja na szybki obiad lub przekąskę, która zadowoli każde podniebienie.
Przygotowanie paluszków rybnych jest bardzo proste. Wystarczy pokroić filety rybne w kawałki, obtoczyć w mące i jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej lub Panko. Paluszki można smażyć na oleju lub upiec w piekarniku. Podczas smażenia ryba wewnątrz staje się miękka, a panierka staje się chrupiąca i złocista.
Paluszki rybne. |
Paluszki rybne z czym
Paluszki rybne świetnie smakują ze słodko-kwaśnym sosem chili, sosem czosnkowym, ogórkowym albo chrzanowym. Ponadto, jeżeli jesteś miłośnikiem ostrych potraw i lubisz dużo pikantnego smaku, posyp filet z ryby czerwonym, mielonym chili. Domowe paluszki rybne doskonale smakują podawane z serowymi dipami.
Domowe paluszki rybne. |
Paluszki rybne przepis
Aby zrobić paluszki rybne będziesz potrzebować następujących składników:
- 500g filetu z białej ryby morskiej np. dorsza, pokroić w paski
- 1-2 jajka
- mąka pszenna do panierowania
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
- panierka: bułka tarta lub Panko
- sezam do posypania gotowych paluszków rybnych
- olej roślinny do smażenia
Przepis na paluszki rybne :
- Pokrojone paski z fileta oprószyć solą oraz mielonym pieprzem, skropić sokiem z cytryny, następnie obtoczyć w mące pszennej, nadmiar strząsnąć. Do miseczki wbić jajka, roztrzepać. Każdego filecika panierować w jakach, a następnie w bułce tartej lub Panko
- Tak przygotowane paluszki rybne kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Osączyć na papierowym ręczniku.
Paluszki rybne
Podsumowując, paluszki rybne to popularna potrawa, którą wiele osób lubi. To idealna propozycja na szybki obiad lub przekąskę, która zadowoli każde podniebienie. Paluszki rybne można przygotować z różnych gatunków ryb, ale najczęściej używa się filetów z dorsza lub mintaja. Ryby te charakteryzują się białym, miękkim mięsem i delikatnym smakiem, co sprawia, że są idealne do panierowania i smażenia.
Oto kilka innych przepisów na rybę, które mogą Ci się spodobać:
- Miodowo-musztardowa ryba w folii. Niesamowity sos musztardowo-miodowy do ryby
- Makrela z grilla po indyjsku
- KOTLETY MIELONE Z RYBY: przepis, jak zrobić
- Śledzie po kaszubsku
- SAŁATKA Z ŁOSOSIA I JAJEK NA TWARDO
- MAKARON Z TUŃCZYKIEM I OLIWKAMI
- PSTRĄG SMAŻONY. Pstrąg smażony na patelni w całości - przepis
- HALIBUT SMAŻONY - przepis na halibuta smażonego w mące
Paluszki rybne. |
Paluszki rybne. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz