Liczba gości w ciągu ostatniego roku

DOMOWE PALUSZKI RYBNE

 

paluszki rybne
Paluszki rybne.

Domowe paluszki rybne - oto niewiarygodnie prosty przepis.

     Domowe paluszki rybne z fileta to doskonały pomysł na szybki i pyszny obiad. Uwielbiają je ludzie w każdym wieku, dzieci za nimi przepadają. Paluszki są chrupiące na zewnątrz i mają piękny złoty kolor. W środku są soczyste, miękkie i delikatne. Przepis na domowe paluszki z fileta jest łatwy w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu ani wysiłku. Możecie przygotować je w piekarniku. 

Najlepsze paluszki rybne - z czym podawać.

     Domowe paluszki rybne mogą być podawane przy różnych okazjach. To przepis na szybką przekąskę, obiad albo kolację. Można je także zapakować na lunch do pracy. Są też świetną opcją do pudełka na drugie śniadanie dla dzieci. Paluszki najlepiej podawać z ziemniakami albo ryżem. Dobrym dodatkiem do paluszków rybnych będzie lekka, sezonowa surówka np. z marchewki i jabłka lub  sałaty rzymskiej.


www.e-ksiazkakucharska.pl
Paluszki rybne.

Z czym jeść domowe paluszki rybne?

     Paluszki rybne świetnie smakują ze słodko-kwaśnym sosem chili, sosem czosnkowym, ogórkowym albo chrzanowym. Ponadto, jeżeli jesteś miłośnikiem ostrych potraw i lubisz dużo pikantnego smaku, posyp filet z ryby czerwonym, mielonym chili. Domowe paluszki rybne doskonale smakują podawane z serowymi dipami.


domowe paluszki rybne
Domowe paluszki rybne.

Aby zrobić domowe paluszki rybne będziesz potrzebować następujących składników:

  • 500g filetu z białej ryby morskiej np. dorsza, pokroić w paski
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
  • panierka: bułka tarta lub Panko
  • sezam do posypania gotowych paluszków rybnych
  • olej roślinny do smażenia

Jak zrobić paluszki rybne - przepis :


Krok 1.
  • Pokrojone paski z fileta włożyć do miski, dodać rozkłócone z solą i pieprzem jajko oraz mąkę - wszystko delikatnie wymieszać, skropić sokiem z cytryny. Jeżeli macie czas, możecie odstawić na chwilę do zamarynowania.
  • Paluszki z fileta panierować w bułce tartej lub Panko, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Osączyć na papierowym ręczniku.
Paluszki podawać jako przekąskę z ulubionymi sosami lub na obiad z ziemniakami i sezonową surówką.

Mam nadzieję, że przepis na domowe paluszki rybne spodoba się Tobie i Twojej rodzinie. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam pięknie!

Miłego gotowania!

paluszki rybne
Paluszki rybne.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Paluszki rybne.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger