Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KAPUSTA CZERWONA DO SŁOIKÓW

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kapusta czerwona do słoików na zimę.

Kapusta czerwona na zimę do słoików- prosty i wypróbowany przepis.

     Bardzo łatwy przepis na przepyszną surówkę z kapusty czerwonej do słoików na zimę, w zalewie słodko-kwaśnej.  Przed włożeniem do słoików kapusta czerwona jest gotowana i na ciepło wkładana do słoików. Surówka z kapusty czerwonej doskonale pasuje do obiadu, a szczególnie wybitnie smakuje podana do pieczonej kaczki. Kapusta jest chrupiąca i ma świetny, dopracowany smak. Można ją przygotować na różne sposoby. Ta surówka jest z dodatkiem marchewki i cebuli, można dodać starte jabłka. Sałatka najlepiej smakuje na zimno.


Kapusta czerwona do słoików.

Kapusta czerwona do słoików - składniki:

  • 3 kg kapusty czerwonej, cienko poszatkowanej
  • 1 kg cebuli, posiekanej
  • 1 kg marchewki startej na tarce do warzyw o dużych oczkach
  • sól niejodowana do smaku

zalewa do kapusty czerwonej:

  • 2 litry wody stołowej
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 2 szklanki cukru
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

Kapusta czerwona do słoików - przepis krok po kroku:


Krok 1.
  • Poszatkowaną kapustę nasolić i odstawić na około 3 godziny.
  • Posiekaną cebulę nasolić i odstawić na 3 godziny
Krok 2.
  • Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować, cukier rozpuścić.
  • Następnie wrzucić czerwoną kapustę, posiekaną cebulę, startą marchew, zamieszać. Całość gotować, aż kapusta będzie miękka. Na koniec posolić sałatkę z kapusty czerwonej do smaku.
Krok 3.
  • Gorącą kapustę czerwoną nakładać do czystych i wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcić. Zapasteryzować.
Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kapusta czerwona do słoików.


3 komentarze:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger