Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SZWEDZKIE KLOPSIKI

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Szwedzkie klopsiki 

Szwedzkie klopsiki - przepis na domowe pulpeciki jak z Ikea.

     Najlepszy, wypróbowany przepis na szwedzkie klopsiki. Pulpeciki są łatwe do zrobienia, są pełne smaku jak w Ikei i do tego ten niesamowity, kremowy sos! Po prostu pychota! :)

Jak zrobić szwedzkie klopsiki.

   W moim przepisie na szwedzkie klopsiki używam mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego). Można jednak użyć mięsa z samej wieprzowiny lub tylko wołowiny. Aby pulpeciki były wyjątkowo soczyste i utrzymywały wilgotność podczas smażenia i duszenia w sosie, bułkę tartą namaczam wcześniej w mleku. Kiedy bułka tarta dobrze wchłonie mleko dodaję pozostałe składniki i bardzo starannie wyrabiam masę mięsną. Uformowane kuleczki mięsne smażę na mocno brązowy (!) kolor. 

Sos do szwedzkich klopsików.

    Po usmażeniu wszystkich klopsików nie wylewam soków z patelni. Na tej bazie powstanie ten wyjątkowy, brązowo-kremowy sos do szwedzkich klopsików.

Zwykle szwedzkie klopsiki podawane są z ziemniakami. Doskonale smakują także z konfiturami z borówek lub żurawiny :)

Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) 


Szwedzkie klopsiki - składniki:

  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%
  • 1 duże jajko
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 niewielka cebula, posiekana i podsmażona na rumiano
  • 500g mielonego mięsa
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sos do szwedzkich pulpecików:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 szklanki bulionu mięsno-warzywnego
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól i pieprz

Przepis na szwedzkie klopsiki:


Krok 1.
  • W dużej misce wymieszać bułkę tartą, mleko, śmietankę, jajko, sól, pieprz, paprykę oraz czosnek - odstawić na około 10 minut.
  • Następnie dodać podsmażoną cebulę, mięso i natkę pietruszki - starannie wymieszać ręką.
Krok 2.
  • Z masy mięsnej uformować, dłońmi zwilżonymi zimną wodą, niewielkie klopsiki.
Krok 3.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia. Smażyć pulpeciki partiami na brązowy kolor (nie dusić i nie gotować).Przed smażeniem pulpeciki można panierować w mące pszennej. Usmażone klopsiki przekładać na ogrzany talerz i trzymać w cieple.
Krok 4.
  • Na tą samą patelnię dodać masło, wsypać mąkę i trzepaczką ubijać - zasmażyć na brązowy kolor.
  • Wlać bulion, spienioną śmietanę i resztę składników sosu - doprowadzić do wrzenia - doprawić do smaku i gotować na bardzo wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  • Na koniec włożyć klopsiki i podgrzać. 
Gotowe szwedzkie klopsiki podawać z ziemniakami, ulubioną surówką z warzyw. Do pulpecików można podać sos z borówek albo żurawinowy.

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl


   

2 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger