SZWEDZKIE KLOPSIKI
Szwedzkie klopsiki |
Szwedzkie klopsiki - przepis na domowe pulpeciki jak z Ikea.
Najlepszy, wypróbowany przepis na szwedzkie klopsiki. Pulpeciki są łatwe do zrobienia, są pełne smaku jak w Ikei i do tego ten niesamowity, kremowy sos! Po prostu pychota! :)
Jak zrobić szwedzkie klopsiki.
W moim przepisie na szwedzkie klopsiki używam mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego). Można jednak użyć mięsa z samej wieprzowiny lub tylko wołowiny. Aby pulpeciki były wyjątkowo soczyste i utrzymywały wilgotność podczas smażenia i duszenia w sosie, bułkę tartą namaczam wcześniej w mleku. Kiedy bułka tarta dobrze wchłonie mleko dodaję pozostałe składniki i bardzo starannie wyrabiam masę mięsną. Uformowane kuleczki mięsne smażę na mocno brązowy (!) kolor.
Sos do szwedzkich klopsików.
Po usmażeniu wszystkich klopsików nie wylewam soków z patelni. Na tej bazie powstanie ten wyjątkowy, brązowo-kremowy sos do szwedzkich klopsików.
Zwykle szwedzkie klopsiki podawane są z ziemniakami. Doskonale smakują także z konfiturami z borówek lub żurawiny :)
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :)
Szwedzkie klopsiki - składniki:
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/2 szklanki mleka
- 2-3 łyżki śmietanki 30%
- 1 duże jajko
- 1 ząbek czosnku, starty
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- 1 niewielka cebula, posiekana i podsmażona na rumiano
- 500g mielonego mięsa
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- tłuszcz do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Sos do szwedzkich pulpecików:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 szklanki bulionu mięsno-warzywnego
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól i pieprz
Przepis na szwedzkie klopsiki:
- W dużej misce wymieszać bułkę tartą, mleko, śmietankę, jajko, sól, pieprz, paprykę oraz czosnek - odstawić na około 10 minut.
- Następnie dodać podsmażoną cebulę, mięso i natkę pietruszki - starannie wymieszać ręką.
- Z masy mięsnej uformować, dłońmi zwilżonymi zimną wodą, niewielkie klopsiki.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia. Smażyć pulpeciki partiami na brązowy kolor (nie dusić i nie gotować).Przed smażeniem pulpeciki można panierować w mące pszennej. Usmażone klopsiki przekładać na ogrzany talerz i trzymać w cieple.
- Na tą samą patelnię dodać masło, wsypać mąkę i trzepaczką ubijać - zasmażyć na brązowy kolor.
- Wlać bulion, spienioną śmietanę i resztę składników sosu - doprowadzić do wrzenia - doprawić do smaku i gotować na bardzo wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Na koniec włożyć klopsiki i podgrzać.
Pyszności!
OdpowiedzUsuń