Śledzie po kaszubsku
/
0
Śledzie po kaszubsku. |
Przepis na domowe śledzie po kaszubsku.
Śledzie po kaszubsku z duszoną cebulą, suszonymi śliwkami, z koncentratem pomidorowym i olejem. Śledzie doprawione pieprzem ziołowym oraz majerankiem, marynowane w zalewie octowej. Bardzo łatwy przepis, który warto wypróbować :)
Prosty i szybki przepis na śledzie po kaszubsku: składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Śledzie po kaszubsku. |
Śledzie po kaszubsku: składniki
- 8 solonych filetów śledziowych, wymoczyć około 2-3 godziny w mleku lub zimnej wodzie (w tym czasie 2-3 razy wymienić wodę lub mleko)
marynata do śledzi:
- 300ml wody
- 150ml octu 10%
- 3 łyżki cukru
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
Wszystkie składniki zalewy zagotować, wystudzić zalać śledzie. Naczynie przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 24h.
Następnie:
- 3-4 cebule, pokrojone w piórka
- 6 śliwek suszonych, pokrojonych w paseczki
- 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz ziołowy do smaku i sól (ewentualnie)
- 1/2 ilości zalewy z marynowania śledzi
Przepis na śledzie po kaszubsku:
Krok 1.
- Posiekane w piórka cebule podsmażyć na oleju, dodać przecier pomidorowy, suszone śliwki, gorczycę, ziele i majeranek - chwilę razem wszystko podsmażać.
- Następnie do cebuli i przypraw wlać około 1/2 zalewy z marynowania śledzi, zagotować, doprawić do smaku pieprzem ziołowym i ewentualnie solą - wystudzić.
Krok 2.
- Płaty śledziowe wyjąć z zalewy i pokroić w poprzek na kawałki.
- W słoiku układać warstwami podsmażoną z przecierem i przyprawami cebulkę oraz filety śledziowe. Słoik zamknąć i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło, jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)
Miłego gotowania!
Śledzie po kaszubsku. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz