Liczba gości w ciągu ostatniego roku

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE MUSZTARDOWYM Z PIECZARKAMI, SZAŁWIĄ I CHILI

www.e-ksiazkakucharska.pl
Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie musztardowym.

Przepis na polędwiczkę wieprzową duszoną w sosie musztardowym z pieczarkami.


Kruche i delikatne polędwiczki wieprzowe duszone w kremowym sosie musztardowo-miodowym z koperkiem z dodatkiem zrumienionych na maśle pieczarek, szałwii i papryczki chili.  Szybki i prosty przepis na pyszną polędwiczkę wieprzową na obiad. Polędwiczki w sosie świetnie smakują podane z kaszą okraszoną zrumienioną cebulką i skwarkami z boczku oraz świeżą sezonową surówką, albo z ziemniakami na sypko i ogórkami z chili. Absolutna rewelacja , polecam :)

Zobacz jak łatwo przyrządzić idealne polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym.


Oto wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie polędwiczek wieprzowych krok po kroku. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :)



www.e-ksiazkakucharska.pl
Pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie z pieczarkami.

Składniki na polędwiczkę wieprzową w sosie:

  • 1 polędwiczka wieprzowa o wadze około 480g
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 kopiasta łyżka musztardy francuskiej
  • 1 kopiasta łyżka gładkiej musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 200g śmietanki 30% (1 mały kubek)
  • 10 małych pieczarek
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 niewielkiej papryczki chili
  • 2-3 listki szałwii
  • sól, sos sojowy i pieprz do smaku


Przepis na polędwiczkę wieprzową w sosie:


Krok 1.
  • Polędwiczkę umyć, osuszyć, odkroić białą błonkę i pokroić w plastry około 2 cm. Każdy kotlecik delikatnie uklepać dłonią i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem z obu stron.
  • W kubeczku wymieszać obie musztardy, śmietanę i miód.
  • Pieczarki oczyścić, można obrać i przekroić na połówki - większe na ćwiartki.
  • Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w poprzek w plasterki
Krok 2.
  • Na większej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy, wrzucić pieczarki i podsmażyć. Lekko zrumienione pieczarki przełożyć do miseczki, kiedy cały płyn z pod nich odparuje.
  • Na tej samej patelni podgrzać pozostałe masło oraz oliwę. Następnie partiami podsmażać polędwiczki wieprzowe na lekko rumiano po około 1 minucie z każdej strony. W między czasie oprószać solą, pod koniec dodać listki szałwii i papryczkę chili.
  • Wszystkie obsmażone kotleciki włożyć z powrotem na patelnię, wsypać zrumienione pieczarki i całość rozprowadzić sosem musztardowym ze śmietanką i miodem. Dodać posiekany koperek i zagotować na średnim ogniu, delikatnie przemieszać łopatką po spodzie patelni, aby zebrać pozostałości mięsa, które ewentualnie przywarły podczas smażenia. Na koniec doprawić sos solą lub jasnym sosem sojowym.  Po kilku minutach potrawę zdjąć z ognia i podawać.
Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl
Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie musztardowym.



4 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger