Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie musztardowym
/
4
Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie musztardowym. |
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym.
Cudowne, łatwe polędwiczki wieprzowe duszone w kremowym sosie musztardowo-miodowym ze śmietaną, czosnkiem, chili, szałwią i grzybami. Polędwiczki doprawione świeżo zmielonym czarnym pieprzem, sosem Worcestershire i sojowym.
Rozpieszczaj siebie lub swoich bliskich, dzięki temu niesamowitemu przepisowi na kotleciki wieprzowe.
Delikatne i soczyste polędwiczki wieprzowe - przepis łatwy do wykonania i gotowy w mniej niż 40 minut.
Ten przepis na polędwiczki w sosie musztardowym obiecuje łatwe i pyszne gotowanie. Nie ma tutaj marynowania mięsa i nie trzeba robić osobnego sosu do podania - wszystko dzieje się na jednej patelni.
Musztarda jest niezwykle pysznym dodatkiem do wielu przepisów, a odrobina miodu, czosnku i kremowej śmietanki daje Ci patelnię pełną najsmaczniejszego sosu, którym nasączone zostaną polędwiczki wieprzowe.
Pyszne dodatki do polędwiczek:
- prosta sałatka pomidorowa z niesamowitym sosem>>>
- pieczone, chrupiące ziemniaki>>>
- szybkie pikle z górka do obiadu>>>
- gorące, kremowe ziemniaki tłuczone
- chleb czosnkowy
- ryż
- warzywa na parze
Pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie z pieczarkami. |
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym składniki:
- 500g polędwiczki wieprzowej (+ mąka pszenna do oprószenia)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 kopiasta łyżka musztardy francuskiej
- 1 kopiasta łyżka gładkiej musztardy Dijon
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 niewielka cebula, posiekana
- 200g śmietanki 30% (1 mały kubek)
- 10 małych pieczarek
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/2 niewielkiej papryczki chili
- 2-3 listki szałwii
- Sos Worcestershire 1-2 łyżeczki
- sól do smaku
- sok z cytryny do smaku
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym:
Krok 1.
- Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć, odkroić białą błonkę i pokroić w poprzek w plastry o grubości około 2 cm. Każdy kotlecik delikatnie uklepać dłonią i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną soli z obu stron - panierować w mące pszennej, nadmiar strzepać.
- W kubeczku wymieszać obie musztardy, śmietanę i miód.
- Pieczarki oczyścić, można obrać i przekroić na połówki - większe na ćwiartki.
- Papryczkę chili, bez nasion pokroić w poprzek w plasterki.
Krok 2.
- Na większej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy, podsmażyć posiekaną cebulę, następnie wrzucić pieczarki i podsmażyć. Kiedy cały płyn spod pieczarek odparuje, przełożyć je wraz z podsmażoną cebulką do miseczki.
- Na tej samej patelni podgrzać pozostałe masło oraz oliwę. Następnie partiami podsmażać polędwiczki wieprzowe, na lekko rumiano, po około 1 minucie z każdej strony - przekładać na ciepły talerz (przetrzymać w cieple). Następnie dodać listki szałwii, czosnek i papryczkę chili - całość rozprowadzić sosem musztardowym z miodem i śmietaną - zagotować.
- Wszystkie obsmażone kotleciki włożyć z powrotem na patelnię, wsypać zrumienione pieczarki i cebulę, dodać posiekany koperek i zagotować na średnim ogniu, delikatnie przemieszać łopatką po spodzie patelni, aby zebrać chrupiące pozostałości mięsa, które przywarły podczas smażenia polędwiczek. Gdyby sos zbyt mocno zgęstniał, możemy rozprowadzić go bulionem albo wodą. Na koniec doprawić jeszcze sosem Workestershire oraz sokiem z cytryny.
Miłego gotowania!
kocham wszystko co ma dużo sosu :)
OdpowiedzUsuńsuper :)
Usuńwieprzowina to nie mój świat, ale pomysł na sos kradnę :)
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy :)
Usuń