Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Lemoniada truskawkowa

 

lemoniada truskawkowa
Lemoniada truskawkowa.

Lemoniada truskawkowa.

     Świeża domowa lemoniada truskawkowa z miętą i sokiem z cytryny - jest cudownie orzeźwiająca. Czy może być coś lepszego podczas gorących, letnich dni, niż szklanka zimnej i pysznej lemoniady truskawkowej?

Jak zrobić lemoniadę truskawkową.

     Aby zrobić lemoniadę truskawkową potrzebujemy tylko kilku prostych składników - truskawek, świeżo wyciśniętego soku z cytryny, cukru, mięty i wody stołowej. Ta lemoniada z truskawek wymaga ugotowania syropu cukrowego. Przepis jest niesamowicie łatwy, a lemoniada truskawkowa pyszna i orzeźwiająca. Ten przepis łączy w sobie odpowiednie proporcje kwaśnej cytryny, cukru, truskawek i wody. 

     Lemoniada z truskawek będzie zdrowsza, zastępując cukier innym naturalnym słodzikiem. Można użyć miodu, stewii lub cukru brzozowego.


www.e-ksiazkakucharska.pl


Lemoniada z truskawek

     Najlepsza domowa lemoniada z truskawek. To zdecydowanie najbardziej pożądany przepis na lemoniadę, podajemy ją zaraz po przygotowaniu z dodatkiem kostek lodu, świeżą miętą i plasterkami cytryny.

  • ta lemoniada z truskawek to orzeźwiający letni napój wypełniony świeżymi truskawkami
  • idealna na wszystkie imprezy
  • można ją przygotować z  wyprzedzeniem

lemoniada z truskawek


Lemoniada truskawkowa 


Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 500g świeżych truskawek, bez szypułek, pokrojone na mniejsze kawałki
  • 1-1i1/2 szklanki soku z cytryny 
  • około 1 litr zimnej wody
  • kostki lodu
  • plasterki cytryny do dekoracji
  • 1 szklanka truskawek, pokrojone na mniejsze kawałki do dekoracji
  • listki świeżej mięty


Lemoniada truskawkowa przepis


Krok 1.

  • W niewielkim rondelku przygotować syrop z 1 szklanki wody i cukru - zagotować i przestudzić.
Krok 2.
  • Truskawki dokładnie zblendować.
Krok 3.
  • Puree truskawkowe dodać do syropu cukrowego, następnie wlać sok z cytryny i dokładnie wymieszać - przelać do dużego dzbanka, wlać około 1 litr zimnej wody. Lemoniadę z truskawek można przygotować z wyprzedzeniem, np. dzień wcześniej. Do czasu podania, przechowywać w lodówce.
Propozycja podania.
Gotową lemoniadę truskawkową przelać do wysokich szklanek z lodem i pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami, udekorować plasterkami cytryny i świeżą miętą.

Mam nadzieję, że przepis na lemoniadę truskawkową spodoba się Wam i waszym bliskim :) Korzystajcie z niego i koniecznie ulepszajcie!

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl

lemoniada z truskawek


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger