Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Kompot z rabarbaru i czereśni do obiadu, grilla

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kompot z rabarbaru i czereśni.

Kompot z rabarbaru i czereśni

    Pyszny, domowy kompot z rabarbaru i czereśni z dodatkiem mięty i plasterków cytryny. Doskonały do obiadu, najlepiej smakuje schłodzony.


Kompot z rabarbaru

Oto składniki potrzebne do przygotowania kompotu z rabarbaru

  • około 1,5 litra wody stołowej
  • 7 łodyg rabarbaru
  • około 2 szklanki czerwonych czereśni
  • 3/4 szklanki cukru
  • mięta, plasterki cytryny do podania

Kompot rabarbarowy 


Przygotowanie:

Krok 1.
  • Czereśnie przebrać, opłukać i osączyć. 
  • Rabarbar umyć, odciąć górną część zakończoną liśćmi i stwardniałą część przyziemną. Łodygi rabarbaru pokroić na około 2cm kawałki.
Krok 2.
  • W dużym garnku na kompot zagotować wodę z cukrem (ilość cukru warto dostosować do własnego smaku). Następnie włożyć rabarbar i czereśnie, zagotować na niewielkim ogniu, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu około 10 minut. Zdjąć z ognia i nie odkrywając garnka pozostawić kompot z rabarbaru i czereśni jeszcze na minimum 15 minut. Owoce powinny być napęczniałe, miękkie i całe. Gotowy kompot schłodzić. 
  • Kompot rabarbarowy można podawać do obiadu z dodatkiem świeżej mięty i plasterków cytryny.
Mam nadzieję, że przepis na kompot z rabarbaru i czereśni spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)



Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na domowe napoje, które mogą Ci się spodobać:

kompot z rabarbaru
Kompot z rabarbaru z czereśniami.

kompot z rabarbaru
Kompot z rabarbaru z czereśniami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger