Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Zupa kalafiorowa z serem

zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa.


Zupa kalafiorowa z serem.


Zupa kalafiorowa z serem, ziemniakami i koperkiem. Zupa ugotowana na rosole, bez mięsa. Kalafiorowa ta jest bogata i kremowa, pełna warzyw i ma idealną równowagę smaków. To jeden z tych przepisów, do których często wracam. 


Jak zrobić zupę kalafiorową.


Kalafiorowa - pyszna zupa z dużą ilością kalafiora i warzyw. Smakuje niesamowicie, jest idealnie obfita i kremowa. Przygotowanie kalafiorowej jest łatwe i wszystko dzieje się w jednym garnku.

Oto kilka szybkich wskazówek jak zrobić zupę kalafiorową:
  • roztapiamy masło w garnku na zupę, dodajemy cebulkę, marchew, ziemniaki, różyczki kalafiora i selera - wszystko smażymy przez chwilę
  • wlewamy lekki bulion jarzynowy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane
  • do zupy wlewamy śmietankę i wsypujemy starty ser, zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż ser się rozpuści. Zupę doprawiamy według swojego uznania, dodajemy skwareczki z boczku i posiekany koperek.

Składniki i przyprawy do zupy kalafiorowej:

  • 1 kalafior podzielony na małe różyczki
  • 2 marchewki, pokrojone w małą kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w małą kostkę
  • 2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 1 mała cebulka, drobno posiekana
  • 2 łyżki masła
  • około 1,2 litra lekkiego bulionu jarzynowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • szczypta suszonego tymianku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 szklanka startego sera cheddar
  • boczek pokrojony w kostkę i podsmażony na rumiano
  • posiekany koperek, szczypiorek albo natka pietruszki

Przepis na zupę kalafiorową.


Pyszna i bardzo prosta do zrobienia zupa kalafiorowa z serem. Poniżej przepis na zupę kalafiorową, który warto zapamiętać:


Krok 1.

  • W garnku na zupę roztapiamy masło, wrzucamy posiekaną cebulkę, gdy zmięknie dodajemy ziemniaki, marchewkę, selera naciowego oraz różyczki kalafiora i smażymy kilka minut, często mieszając. Następnie wlewamy bulion jarzynowy, dodajemy tymianek i szczyptę gałki muszkatołowej zagotowujemy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Krok 2.
  • Do gotującej się zupy kalafiorowej wlewamy śmietankę 30%, następnie wsypujemy starty cheddar, zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż cheddar się rozpuści - w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. 
  • Do gotowej kalafiorowej wsypujemy chrupiące skwareczki z boczku oraz posiekany koperek i natkę pietruszki.

Mam nadzieję, że przepis na zupę kalafiorową spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)


Jestem również konsultantką Mary Kay i zajmuję się sprzedażą kosmetyków. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij w link  Mary Kay | Strona Oficjalna
Miłego gotowania!

2 komentarze:

  1. Anonimowy14 lipca

    Może być smacznie...Zwłaszcza latem, kiedy organizm domaga się większej ilości warzyw. Koniecznie muszę ugotować. Mój mąż zupożerca na pewno będzie zadowolony.

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger