Zupa kalafiorowa z serem
/
2
![]() |
Zupa kalafiorowa. |
Zupa kalafiorowa z serem.
Zupa kalafiorowa z serem, ziemniakami i koperkiem. Zupa ugotowana na rosole, bez mięsa. Kalafiorowa ta jest bogata i kremowa, pełna warzyw i ma idealną równowagę smaków. To jeden z tych przepisów, do których często wracam.
Jak zrobić zupę kalafiorową.
Kalafiorowa - pyszna zupa z dużą ilością kalafiora i warzyw. Smakuje niesamowicie, jest idealnie obfita i kremowa. Przygotowanie kalafiorowej jest łatwe i wszystko dzieje się w jednym garnku.
Oto kilka szybkich wskazówek jak zrobić zupę kalafiorową:
- roztapiamy masło w garnku na zupę, dodajemy cebulkę, marchew, ziemniaki, różyczki kalafiora i selera - wszystko smażymy przez chwilę
- wlewamy lekki bulion jarzynowy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane
- do zupy wlewamy śmietankę i wsypujemy starty ser, zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż ser się rozpuści. Zupę doprawiamy według swojego uznania, dodajemy skwareczki z boczku i posiekany koperek.
Składniki i przyprawy do zupy kalafiorowej:
- 1 kalafior podzielony na małe różyczki
- 2 marchewki, pokrojone w małą kostkę
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w małą kostkę
- 2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 1 mała cebulka, drobno posiekana
- 2 łyżki masła
- około 1,2 litra lekkiego bulionu jarzynowego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- szczypta suszonego tymianku
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 szklanka startego sera cheddar
- boczek pokrojony w kostkę i podsmażony na rumiano
- posiekany koperek, szczypiorek albo natka pietruszki
Przepis na zupę kalafiorową.
Pyszna i bardzo prosta do zrobienia zupa kalafiorowa z serem. Poniżej przepis na zupę kalafiorową, który warto zapamiętać:
Krok 1.
- W garnku na zupę roztapiamy masło, wrzucamy posiekaną cebulkę, gdy zmięknie dodajemy ziemniaki, marchewkę, selera naciowego oraz różyczki kalafiora i smażymy kilka minut, często mieszając. Następnie wlewamy bulion jarzynowy, dodajemy tymianek i szczyptę gałki muszkatołowej zagotowujemy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Krok 2.
- Do gotującej się zupy kalafiorowej wlewamy śmietankę 30%, następnie wsypujemy starty cheddar, zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż cheddar się rozpuści - w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.
- Do gotowej kalafiorowej wsypujemy chrupiące skwareczki z boczku oraz posiekany koperek i natkę pietruszki.
Mam nadzieję, że przepis na zupę kalafiorową spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Jestem również konsultantką Mary Kay i zajmuję się sprzedażą kosmetyków. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij w link Mary Kay | Strona Oficjalna
Miłego gotowania!
Może być smacznie...Zwłaszcza latem, kiedy organizm domaga się większej ilości warzyw. Koniecznie muszę ugotować. Mój mąż zupożerca na pewno będzie zadowolony.
OdpowiedzUsuń:D
Usuń