Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką
/
0
Kotlety mielone z indyka. |
Kotlety mielone z indyka
- jak zrobić mielone z indyka
- ile smażyć kotlety mielone z indyka
Delikatne, mięciutkie i soczyste kotlety mielone z indyka - prosty i szybki przepis, który wykonasz w kilka chwil.
Kotlety z mięsa mielonego z indyka są znacznie delikatniejsze od wieprzowych i genialne dla dzieci. Mają mniej tłuszczu, a tym samym także mniej kalorii. Do kotletów dodaję często śmietankę lub majonez, są wtedy bardziej soczyste. Te pyszne drobiowe kotlety można podać z ziemniakami, ryżem albo ulubioną kaszą. Doskonale smakują z buraczkami na ciepło, surówką z marchewki lub mizerią.
Jak zrobić mielone z indyka. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Aby odpowiednio przyprawić mięso mielone z indyka stosuję moje ulubione dodatki: oczywiście sól, pieprz, ale także posiekany koperek, czosnek oraz prażoną cebulkę. Masę mięsną starannie wyrabiamy z jajkiem i bułą namoczoną w mleku. Można dodać odrobinę śmietany lub majonezu. Z masy mięsnej formujemy zgrabne kotleciki i panierujemy w bułce tartej (u mnie mieszanka tartej bułki z panierką Panko).
Ile smażyć kotlety mielone z indyka. Kotlety z indyka smażymy nieco krócej niż klasyczne mielone, mięso to jest znacznie delikatniejsze. Wystarczy po kilka minut z każdej strony, aż kotleciki staną się złocistobrązowe i gotowe. Patelnię z kotletami można przykryć i odstawić na chwilę, aby soki równomiernie rozłożyły się w mięsie.
SKŁADNIKI I PRZYPRAWY:
- 700g filetu z indyka
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- mleko lub rosół do namoczenia bułeczki
- 2 małe jajka
- 1 łyżka prażonej cebulki
- 1 łyżka śmietany lub majonezu
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Kotlety mielone z indyka przepis:
Krok 1.
- Kajzerkę namoczyć w mleku.
- Mięso indyka oczyścić z błonek i kostek, pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2.
- Filet z indyka zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z odciśniętą bułeczką, świeżą cebulą oraz czosnkiem.
- Do mielonej masy mięsnej dodać jajka, prażoną cebulkę, śmietanę, posiekany koperek, sól i pieprz mielony - dokładnie wyrobić. W razie potrzeby można dolać kilka łyżek mleka pozostałego po moczeniu bułeczki.
Krok 3.
- Zwilżonymi dłońmi nabierać porcje mięsa mielonego, uformować zgrabne kotleciki i panierować w bułce tartej.
- Gotowe kotleciki smażyć na średnio gorącym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Kotlety przykryć i odstawić na kilka minut, aby soki w mięsie równomiernie się rozłożyły.
Miłego gotowania!
Inne przepisy na kotlety, które mogą Ci się spodobać:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz