Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką

 

kotlety mielone z indyka
Kotlety mielone z indyka.

Kotlety mielone z indyka

  • jak zrobić mielone z indyka

  • ile smażyć kotlety mielone z indyka

     Delikatne, mięciutkie i soczyste kotlety mielone z indyka - prosty i szybki przepis, który wykonasz w kilka chwil.

     Kotlety z mięsa mielonego z indyka są znacznie delikatniejsze od wieprzowych i genialne dla dzieci. Mają mniej tłuszczu, a tym samym także mniej kalorii. Do kotletów dodaję często śmietankę lub majonez, są wtedy bardziej soczyste. Te pyszne drobiowe kotlety można podać z ziemniakami, ryżem albo ulubioną kaszą. Doskonale smakują z buraczkami na ciepło, surówką z marchewki lub mizerią.

     Jak zrobić mielone z indyka. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Aby odpowiednio przyprawić mięso mielone z indyka stosuję moje ulubione dodatki: oczywiście sól, pieprz, ale także posiekany koperek, czosnek oraz prażoną cebulkę. Masę mięsną starannie wyrabiamy z jajkiem i bułą namoczoną w mleku. Można dodać odrobinę śmietany lub majonezu. Z masy mięsnej formujemy zgrabne kotleciki i panierujemy w bułce tartej (u mnie mieszanka tartej bułki z panierką Panko).

www.e-ksiazkakucharska.pl



        Ile smażyć kotlety mielone z indyka.  Kotlety z indyka smażymy nieco krócej niż klasyczne mielone, mięso to jest znacznie delikatniejsze. Wystarczy po kilka minut z każdej strony, aż kotleciki staną się złocistobrązowe i gotowe. Patelnię z kotletami można przykryć i odstawić na chwilę, aby soki równomiernie rozłożyły się w mięsie.

SKŁADNIKI I PRZYPRAWY:
  • 700g filetu z indyka
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  •  mleko lub rosół do namoczenia bułeczki
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka prażonej cebulki
  • 1 łyżka śmietany lub majonezu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Kotlety mielone z indyka przepis:


Krok 1.
  • Kajzerkę namoczyć w mleku.
  • Mięso indyka oczyścić z błonek i kostek, pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2.
  • Filet z indyka zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z odciśniętą bułeczką, świeżą cebulą oraz czosnkiem.
  • Do mielonej masy mięsnej dodać jajka, prażoną cebulkę, śmietanę, posiekany koperek, sól i pieprz mielony - dokładnie wyrobić. W razie potrzeby można dolać kilka łyżek mleka pozostałego po moczeniu bułeczki.
Krok 3.
  • Zwilżonymi dłońmi nabierać porcje mięsa mielonego, uformować zgrabne kotleciki i panierować w bułce tartej.
  • Gotowe kotleciki smażyć na średnio gorącym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Kotlety przykryć i odstawić na kilka minut, aby soki w mięsie równomiernie się rozłożyły.
Miłego gotowania!

Inne przepisy na kotlety, które mogą Ci się spodobać:

kotlety mielone z indyka
Kotlety mielone z indyka.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety mielone z indyka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger