Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 2
Sałatka z ogórków szwedzka. |
Sałatka z ogórków szwedzka
Domowa sałatka z ogórków szwedzka do słoików na zimę. Sałatka z marchewką, cebulą i gorczycą w zalewie bez oleju. Pasuje idealnie jako dodatek do obiadu, do dań mięsnych i kanapek. Można ją wykorzystać jako urozmaicenie do domowych burgerów i tortilli. Warto zapamiętać przepis, sałatka wszystkim bardzo smakuje :)
Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 1>>>
Sałatka szwedzka na zimę
Cienko pokrojone plasterki chrupiących ogórków to moja propozycja pysznej sałatki szwedzkiej na zimę. Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania sałatki na około 12 słoików po 0,5 litra:
- 4 kg niewielkich ogórków gruntowych
- 3 cebule, pokrojone w cienkie piórka
- 4 litry wody
- szklanka soli
Zalewa do sałatki szwedzkiej:
- 4 szklanki octu 10%
- 4 szklanki cukru
- 6 szklanek wody
- kilka plasterków marchewki
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
Sałatka szwedzka przepis
Sałatka szwedzka z ogórków gruntowych wychodzi idealna. Przepis jest prosty i wielokrotnie wypróbowany. Ogórki powinny być młode, świeżutkie, jędrne i bez żółtych przebarwień oraz uszkodzeń. Ogórki do sałatki szwedzkiej kroimy razem ze skórką. Można je pokroić w dowolnej grubości plasterki. U mnie ogórki bardzo cieniutko pokrojone obieraczką do warzyw - moczone w solance przez 1 godzinę. Grubsze plasterki moczymy około 2 godziny.
Surówka szwedzka
Oto wypróbowana surówka szwedzka z ogórków na zimę.
Krok 1.
- Ogórki starannie umyć i osuszyć. Poszatkować ogórki wraz ze skórką oraz cebulę w cienkie plasterki.
- W 4 litrach wody rozpuścić szklankę soli, solanką zalać ogórki i cebulę, następnie odstawić na około 1 do 2 godzin (w zależności od grubości plastrów).
- Z podanych składników zagotować zalewę do sałatki.
- Ogórki i cebulę odcedzić dokładnie na sicie.
- Słoiki oraz zakrętki umyć i wyparzyć. Do każdego słoika włożyć po kilka plasterków marchewki, 1/2 łyżeczki gorczycy i po kilka ziarenek ziela oraz pieprzu. Osączone ogórki układać w słoikach do około 3/4 wysokości, uzupełnić zalewą. Pomiędzy plasterkami mogą gromadzić się bąbelki powietrza - za pomocą widelca lub patyczka do szaszłyków usunąć powietrze ze słoików i mocno zakręcić. Sałatkę pasteryzować w garnku z wodą przez około 10 minut od momentu zagotowania.
- Słoiki pozostawić jeszcze przez 5 minut w garnku z gorącą wodą, następnie wyjąć i postawić na czystej ściereczce do góry dnem. Po całkowitym wystudzeniu przenieść słoiki z ogórkami w chłodne, suche i ciemne miejsce na przechowywanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz