Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 2

 

sałatka z ogórków szwedzka
Sałatka z ogórków szwedzka.

Sałatka z ogórków szwedzka

     Domowa sałatka z ogórków szwedzka do słoików na zimę. Sałatka z marchewką, cebulą i gorczycą w zalewie bez oleju. Pasuje idealnie jako dodatek do obiadu, do dań mięsnych i kanapek. Można ją wykorzystać jako urozmaicenie do domowych burgerów i tortilli. Warto zapamiętać przepis, sałatka wszystkim bardzo smakuje :)

Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 1>>>

Sałatka szwedzka na zimę

     Cienko pokrojone plasterki chrupiących ogórków to moja propozycja pysznej sałatki szwedzkiej na zimę. Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania sałatki na około 12 słoików po 0,5 litra:

  • 4 kg niewielkich ogórków gruntowych
  • 3 cebule, pokrojone w cienkie piórka
  • 4 litry wody
  • szklanka soli

Zalewa do sałatki szwedzkiej:

  • 4 szklanki octu 10%
  • 4 szklanki cukru
  • 6 szklanek wody
Dodatkowo do każdego słoika:
  • kilka plasterków marchewki
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego


sałatka z ogórków przepis
Sałatka z ogórków przepis

Sałatka szwedzka przepis


     Sałatka szwedzka z ogórków gruntowych wychodzi idealna. Przepis jest prosty i wielokrotnie wypróbowany. Ogórki powinny być młode, świeżutkie, jędrne i bez żółtych przebarwień oraz uszkodzeń. Ogórki do sałatki szwedzkiej kroimy razem ze skórką. Można je pokroić w dowolnej grubości plasterki. U mnie ogórki bardzo cieniutko pokrojone obieraczką do warzyw - moczone w solance przez 1 godzinę. Grubsze plasterki moczymy około 2 godziny.

Surówka szwedzka

     Oto wypróbowana surówka szwedzka z ogórków na zimę.

Krok 1.

  • Ogórki starannie umyć i osuszyć. Poszatkować ogórki wraz ze skórką oraz cebulę w cienkie plasterki.
  • W 4 litrach wody rozpuścić szklankę soli, solanką zalać ogórki i cebulę, następnie odstawić na około 1 do 2 godzin (w zależności od grubości plastrów).
Krok 2.
  • Z podanych składników zagotować zalewę do sałatki.
  • Ogórki i cebulę odcedzić dokładnie na sicie.
Krok 3.
  • Słoiki oraz zakrętki umyć i wyparzyć. Do każdego słoika włożyć po kilka plasterków marchewki, 1/2 łyżeczki gorczycy i po kilka ziarenek ziela oraz pieprzu. Osączone ogórki układać w słoikach do około 3/4 wysokości, uzupełnić zalewą. Pomiędzy plasterkami mogą gromadzić się bąbelki powietrza - za pomocą widelca lub patyczka do szaszłyków usunąć powietrze ze słoików i mocno zakręcić. Sałatkę pasteryzować w garnku z wodą przez około 10 minut od momentu zagotowania.
  • Słoiki pozostawić jeszcze przez 5 minut w garnku z gorącą wodą, następnie wyjąć i postawić na czystej ściereczce do góry dnem. Po całkowitym wystudzeniu przenieść słoiki z ogórkami w chłodne, suche i ciemne miejsce na przechowywanie.
Miłego gotowania!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger