Kompot z agrestu z truskawkami
/
0
Kompot z agrestu. |
Kompot z agrestu
na 4 słoiki 1,0 litra
- 1kg agrestu
- truskawki
Syrop cukrowy:
- 2 litry wody
- 0,5kg cukru
Kompot z agrestu na zimę
Krok 1.
- Agrest oczyścić, umyć i osuszyć.
- Do czystych i wyparzonych słoików włożyć agrest do mniej więcej 1/2 wysokości słoika, następnie dopełnić truskawkami do 3/4 wysokości.
Krok 2.
- Z wody i cukru ugotować syrop. Gorącym syropem zalać agrest i truskawki w słoikach, natychmiast zakręcić i odstawić do góry dnem. Gdy kompot z agrestu całkowicie ostygnie, przenieść w suche, ciemne i chłodne miejsce na przechowanie. Kompot agrestowy można zapasteryzować.
Mam nadzieję, że przepis na kompot z agrestu i truskawek spodoba się Tobie i twoim bliskim. Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz