Dżem z agrestu
/
0
Dżem z agrestu. |
Dżem z agrestu
Pyszny, domowy dżem z agrestu. Przepis jest łatwy i szybki do wykonania. Dodatek cukru do dżemów bywa zróżnicowany. Dodając 500-700g cukru na 1 kilogram agrestu, dżem nie wymaga dodatkowego utrwalania. Cukier użyty w takiej proporcji jest rzeczywiście środkiem konserwującym. Można ograniczyć ilość cukru w dżemie do 200g na 1 kilogram owoców, należy jednak zagęścić dżem agrestowy przez odparowanie, a jego trwałość zapewnić drogą pasteryzacji.
Jak zrobić dżem z agrestu - składniki:
- 1kg prawie dojrzałego agrestu
- 600g cukru
Przepis na dżem z agrestu
Krok 1.
- Agrest przebrać, umyć, osączyć, oczyścić z szypułek i resztek kwiatowych.
- Owoce zmiażdżyć, zasypać cukrem i odstawić pod przykryciem na 1 godzinę. Agrest puści w tym czasie sok.
Krok 2.
- Następnie agrest gotować na wolnym ogniu, utrzymując w stanie powolnego wrzenia.
- W trakcie gotowania dżemu wstrząsać rondlem co jakiś czas, wykonując jakby ruch kolisty. Dostatecznie ugotowany dżem z agrestu jest lśniący i gęsty. Z ugotowanego dżemu zdjąć szumowiny.
- Ugotowany, gorący dżem agrestowy przełożyć do wyparzonych, gorących i czystych słoiczków, od razu zamknąć. Wystudzony dżem przenieść w chłodne, ciemne i suche miejsce na przechowanie.
Mam nadzieję, że przepis na dżem z agrestu spodoba się Tobie i twoim bliskim. Korzystaj z przepisu i koniecznie ulepszaj :)
Oto kilka innych przepisów na domowe przetwory na zimę:
- Sałatka szwedzka - przepis 2>>>
- Kompot z agrestu z truskawkami>>>
- Ogórki krokodylki>>>
- Kompot truskawkowy na zimę>>>
- Kompot z wiśni na zimę>>>
- Kompot truskawkowy na zimę>>>
- Kapusta czerwona do słoików>>>
- Ogórki kiszone-przepis>>>
- Marynowana fasolka szparagowa>>>
- Marynowane młode buraczki>>>
Dżem z agrestu. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz