Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Dżem z agrestu

dżem z agrestu
Dżem z agrestu.

 Dżem z agrestu

     Pyszny, domowy dżem z agrestu. Przepis jest łatwy i szybki do wykonania. Dodatek cukru do dżemów bywa zróżnicowany. Dodając 500-700g cukru na 1 kilogram agrestu, dżem nie wymaga dodatkowego utrwalania. Cukier użyty w takiej proporcji jest rzeczywiście środkiem konserwującym. Można ograniczyć ilość cukru w dżemie do 200g na 1 kilogram owoców, należy jednak zagęścić dżem agrestowy przez odparowanie, a jego trwałość zapewnić drogą pasteryzacji.

Jak zrobić dżem z agrestu - składniki:

  • 1kg prawie dojrzałego agrestu
  • 600g cukru

Przepis na dżem z agrestu


Krok 1.
  • Agrest przebrać, umyć, osączyć, oczyścić z szypułek i resztek kwiatowych.
  • Owoce zmiażdżyć, zasypać cukrem i odstawić pod przykryciem na 1 godzinę. Agrest puści w tym czasie sok.
Krok 2.
  • Następnie agrest gotować na wolnym ogniu, utrzymując w stanie powolnego wrzenia.
  • W trakcie gotowania dżemu wstrząsać rondlem co jakiś czas, wykonując jakby ruch kolisty. Dostatecznie ugotowany dżem z agrestu jest lśniący i gęsty. Z ugotowanego dżemu zdjąć szumowiny.
  • Ugotowany, gorący dżem agrestowy przełożyć do wyparzonych, gorących i czystych słoiczków, od razu zamknąć. Wystudzony dżem przenieść w chłodne, ciemne i suche miejsce na przechowanie.

Mam nadzieję, że przepis na dżem z agrestu spodoba się Tobie i twoim bliskim. Korzystaj z przepisu i koniecznie ulepszaj :)

Oto kilka innych przepisów na domowe przetwory na zimę:

dżem z agrestu
Dżem z agrestu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger