Zupa jarzynowa ze śmietaną
/
0
Zupa jarzynowa ze śmietaną. |
Zupa jarzynowa ze śmietaną
Składniki:
- Około 1,5 litra bulionu jarzynowego
- 1 mały kalafior, podzielony na niewielkie różyczki
- 2 kalarepki, pokrojone w kostkę
- 250g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 150g fasolki szparagowej, pokrojonej w 2cm kawałki
- 1 mała, posiekana cebulka
- 1 pokrojona w małą kostkę marchewka
- 100g zielonego groszku (może być mrożony)
- posiekany koperek i natka pietruszki
- 200ml śmietany
- sól, mielony pieprz do smaku
- listek laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego (opcjonalnie)
- masło sklarowane ghee do smażenia
Zupa jarzynowa przepis
Krok 1.
- W garnku na zupę rozgrzać masło i poddusić posiekaną cebulkę. Następnie dodać marchewkę, ziemniaki, kalafiora, kalarepkę, fasolkę szparagową i zielony groszek - dusić wszystko razem kilka minut, często mieszając.
Krok 2.
- Do garnka z jarzynami wlać gorący bulion, dać listek laurowy i ziele angielskie, przemieszać i zagotować. Zupę jarzynową gotować, aż warzywa będą miękkie, jednak nie rozgotowane, zestawić z ognia.
- Śmietanę spienić z odrobiną wody, następnie zahartować gorącą zupą i zabielić zupę jarzynową, wymieszać. Dodać posiekany koperek i natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Miłego gotowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz