Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Zupa jarzynowa ze śmietaną

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa jarzynowa ze śmietaną.

Zupa jarzynowa ze śmietaną

Składniki:

  • Około 1,5 litra bulionu jarzynowego
  • 1 mały kalafior, podzielony na niewielkie różyczki
  • 2 kalarepki, pokrojone w kostkę
  • 250g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 150g fasolki szparagowej, pokrojonej w 2cm kawałki
  • 1 mała, posiekana cebulka
  • 1 pokrojona w małą kostkę marchewka
  • 100g zielonego groszku (może być mrożony) 
  • posiekany koperek i natka pietruszki
  • 200ml śmietany
  • sól, mielony pieprz do smaku
  • listek laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego (opcjonalnie)
  • masło sklarowane ghee do smażenia

Zupa jarzynowa przepis


Krok 1.
  • W garnku na zupę rozgrzać masło i poddusić posiekaną cebulkę. Następnie dodać marchewkę, ziemniaki, kalafiora, kalarepkę, fasolkę szparagową i zielony groszek - dusić wszystko razem kilka minut, często mieszając.
Krok 2.
  • Do garnka z jarzynami wlać gorący bulion, dać listek laurowy i ziele angielskie, przemieszać i zagotować. Zupę jarzynową gotować, aż warzywa będą miękkie, jednak nie rozgotowane, zestawić z ognia.
  • Śmietanę spienić z odrobiną wody, następnie zahartować gorącą zupą i zabielić zupę jarzynową, wymieszać. Dodać posiekany koperek i natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Miłego gotowania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger