Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Ziemniaki zapiekane z czosnkiem i serem: parmezanem i mozzarellą

ziemniaki zapiekane z serem
Ziemniaki zapiekane z serem.

Ziemniaki zapiekane z serem

     Pyszne ziemniaki zapiekane z serem, czosnkiem, natką pietruszki i rozmarynem.  Miękkie i delikatne ziemniaki duszone w gęstym i kremowym sosie czosnkowym, ułożone warstwowo z serem mozzarella, posypane tartym parmezanem. Proste, pyszne i pełne smaku ziemniaki z piekarnika

  • ziemniaki pieczone z serem to najlepszy dodatek do każdego posiłku
  • idealne na każdą porę roku
  • przepis na zapiekane ziemniaki jest niezwykle łatwy do wykonania i tani
  • wszystkie odmiany ziemniaków pasują do tego przepisu, jednak najlepsze są te z większą zawartością skrobi

     Ziemniaki zapiekane z serem to niezwykle wszechstronne danie. Można dodać dowolne zioła, przyprawy lub warzywa i zrobić ten przepis po swojemu.


Więcej przepisów na ziemniaki:

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry około 0,5cm grubości
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżki mąki
  • 3,5-4 szklanki zimnego mleka
  • 1 łyżeczka vegety
  • sól, pieprz mielony do smaku
  • 1 duża kulka mozzarelli, pokrojona w plasterki
  • około 3/4 szklanki tartego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • suszony lub świeży rozmaryn

Ziemniaki zapiekane z serem przepis


Krok 1.
  • Drobno posiekany czosnek podsmażyć na maśle. Gdy zacznie ładnie pachnieć wsypać mąkę i podgrzewać na małym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając.
  • Gdy mąka straci smak surowizny, wlewać porcjami zimne mleko (po 1 szklance), cały czas energicznie mieszając. Następnie wsypać natkę pietruszki i przyprawy. Sos zagotować i podgrzewać jeszcze przez 3-4 minuty, często mieszać, zdjąć z ognia.
Krok 2.
  • Naczynie do zapiekania wysmarować cienko oliwą, ułożyć warstwę ziemniaków i wlać połowę przygotowanego sosu. Następnie ułożyć połowę sera mozzarella i parmezanu. Ułożyć pozostałe ziemniaki, wlać resztę sosu, obłożyć mozzarellą i posypać pozostałym parmezanem. Na wierzchu można położyć gałązkę rozmarynu.
  • Naczynie z ziemniakami szczelnie przykryć folią aluminiową i piec przez około 40 minut. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze przez około 30 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, sos zgęstnieje, a wierzch stanie się złocisty i chrupiący.
Mam nadzieję, że przepis na ziemniaki zapiekane z serem spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Więcej przepisów na coś pysznego do zjedzenia, które mogą Ci się spodobać:

Miłego gotowania!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger