Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Pulpety gotowane w sosie z warzywami :pyszny przepis, jak zrobić

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pulpety gotowane.

Pulpety gotowane

     Pyszny przepis na pulpety gotowane w aromatycznym sosie własnym z warzywami: marchewką, selerem, cebulą i posiekanym koperkiem. Pulpety z mięsa mielonego najlepiej smakują podawane z ziemniakami z wody, chrupiącymi skwareczkami i ulubioną, sezonową surówką.

     Klopsy zostały przygotowane z mielonej wieprzowiny, w ten sam sposób można także przygotować gotowane pulpety z indyka albo cielęciny.

  • Klopsy mielone można przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić.
  • Ten szybki i pełen smaku obiad przygotujesz dosłownie w mgnieniu oka.
  • Nie potrzeba tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne jest tanie i łatwo dostępne.

Pulpety gotowane.


Przepis na pulpety gotowane


     Oto pyszny przepis na pulpety wieprzowe gotowane, które są pełne smaku i bardzo łatwe do wykonania. Soczyste, pulchne klopsiki są pysznie doprawione, a następnie skąpane w najbardziej kremowym sosie ze śmietanką i ziołami: koperkiem i tymiankiem.


Jak zrobić pulpety gotowane


     Aby zrobić pulpety potrzebujesz tylko kilku prostych kroków:
  • starannie wymieszaj mielone mięso z przyprawami, namoczoną bułeczką i jajkiem
  • uformuj kulki wielkości piłki golfowej i obtocz w mące
  • zagotuj wodę z warzywami i ziołami
  • ugotuj pulpety na niewielkim ogniu w sosie i podawaj z ulubionymi dodatkami
Pulpety gotujemy w szerokim rondlu, jedną warstwą, wlewając tyle wody, aby tylko przykrywała pulpeciki. 

Więcej przepisów, które mogą Ci się spodobać:
www.e-ksiazkakucharska.pl
Pulpety gotowane.


Pulpety gotowane


Oto lista składników potrzebnych do przygotowania pulpecików:
  • 500g łopatki wieprzowej bez kości
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 200ml mleka
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do obtaczania klopsików
Sos do gotowania pulpetów:
  • 1 duża marchew, starta na tarce do jarzyn z większymi oczkami
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • kawałek selera starty na tarce do jarzyn z większymi oczkami
  • 1/3 łyżeczki nasion kminku (może być też mielony kminek)
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki vegety
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • woda (tyle ile potrzeba)
  • 1/2 szklanki śmietany 30%

Przygotowanie pulpetów

Krok 1.
  • Przygotować rondel z szerokim dnem, wlać wodę, dodać vegetę, tymianek, kminek oraz kilka ziarenek ziela i pieprzu.
  • Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
  • Mięso i odciśniętą bułkę zemleć, dodać jajko, sól, pieprz i mleko pozostałe po odciśnięciu bułki. Dokładnie wyrobić. Z masy kształtować okrągłe pulpety, obtaczać w mące i wkładać do wrzącej wody. Pulpety powinny gotować się jedną warstwą w takiej ilości wody, aby ta całkowicie je pokrywała.
  • W połowie gotowania dodać starte na tarce jarzyny, posiekaną cebulę, czosnek i posiekany koperek - razem ugotować do miękkości. Na koniec do sosu wlać śmietankę kremówkę, zamieszać i doprawić do smaku solą oraz mielonym pieprzem.
Gotowe pulpety gotowane w sosie z warzywami podawaj z ziemniakami z wody, kaszą jęczmienną (przepis tutaj>>>) lub ryżem np. po libańsku (przepis tutaj>>>). 
Doskonałym dodatkiem do gotowanych pulpetów jest surówka z czerwonej kapusty (przepis tutaj>>>),
surówka z białej kapusty i pora (przepis tutaj>>>), albo szybkie pikle z ogórka do obiadu (przepis tutaj>>>).

Miłego gotowania!

pulpety gotowane
Pulpety gotowane.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger