wtorek, 19 listopada 2013



Moja propozycja na obiad to ESKALOPKI Z KURCZAKA. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a mięso soczyste, chrupiące - jednocześnie rozpływające się w ustach. Eskalopki bardzo dobrze smakują z grubym makaronem lub kluskami kładzionymi polanymi sosem grzybowym oraz delikatną sałatką z pomidorów, posiekanego szczypiorku i sałaty skropionej sokiem z cytryny .


SKŁADNIKI:
  • 800g filetów z kurczaka
  • mąka do panierowania
  • 2 łyżki masła + dobrej jakości oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wsypujemy mąkę do miski.

Krok 2.
Z filetów usuwamy resztki tłuszczu, błon i chrząstek, mięso płuczemy, osuszamy, kroimy na plastry grubości 5mm (eskalopki), oprószamy solą i pieprzem.


Krok 3.

Następnie eskalopki wkładamy kolejno do miski z mąką, naciskając na plasterki kciukami rozgniatamy eskalopki (jednocześnie obtaczamy je w mące), uważając przy tym, żeby nie rozerwać mięsa.

Krok 4.
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, kładziemy eskalopki i smażymy z obu stron po 1-2 minuty.

Rozkładamy je na ogrzanych talerzach, podajemy z sosem grzybowym, grubym makaronem, kluskami lub kopytkami oraz sezonową sałatką.

Smacznego :)





Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, listopada 19, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne