wtorek, 19 listopada 2013



Moja propozycja na obiad to ESKALOPKI Z KURCZAKA. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a mięso soczyste, chrupiące - jednocześnie rozpływające się w ustach. Eskalopki bardzo dobrze smakują z grubym makaronem lub kluskami kładzionymi polanymi sosem grzybowym oraz delikatną sałatką z pomidorów, posiekanego szczypiorku i sałaty skropionej sokiem z cytryny .


SKŁADNIKI:
  • 800g filetów z kurczaka
  • mąka do panierowania
  • 2 łyżki masła + dobrej jakości oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wsypujemy mąkę do miski.

Krok 2.
Z filetów usuwamy resztki tłuszczu, błon i chrząstek, mięso płuczemy, osuszamy, kroimy na plastry grubości 5mm (eskalopki), oprószamy solą i pieprzem.


Krok 3.

Następnie eskalopki wkładamy kolejno do miski z mąką, naciskając na plasterki kciukami rozgniatamy eskalopki (jednocześnie obtaczamy je w mące), uważając przy tym, żeby nie rozerwać mięsa.

Krok 4.
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, kładziemy eskalopki i smażymy z obu stron po 1-2 minuty.

Rozkładamy je na ogrzanych talerzach, podajemy z sosem grzybowym, grubym makaronem, kluskami lub kopytkami oraz sezonową sałatką.

Smacznego :)





Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, listopada 19, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE