piątek, 13 lutego 2015

www.e-ksiazkakucharska.pl

PĄCZKI


Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu pączki. Są naprawdę pyszne i pięknie pachną. Przepis na te pączki pochodzi ze strony www.mojewypieki.com.

Polecam przepis na te pączki!


SKŁADNIKI:
  •  600g mąki pszennej + niewielka ilość mąki do podsypywania
  • 70 g cukru z wanilią
  • 3 jajka (nie duże)
  • 100 g roztopionego, wystudzonego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 łyżki rumu
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
dodatkowo:
  • ulubione nadzienie: konfitura, krem budyniowy i.in.
  • polewa lukrowa, czekoladowa lub cukier puder do posypania 
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
    Ze świeżych drożdży najpierw przygotowujemy rozczyn.
Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże instant lub dodajemy wcześniej przygotowany rozczyn drożdżowy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy (ja rozpuszczone masło dodaję od razu z innymi składnikami - nie pod koniec wyrabiania ciasta - moim zdaniem nie wpływa to absolutnie na końcowy efekt).
Podczas wyrabiania ciasto może kleić się do rąk, staramy się jednak nie dosypywać mąki lub ewentualnie minimalnie. Ciasto na pączki można śmiało wyrobić mikserem z hakiem do ciast.
Gotowe ciasto powinno być gładkie i miękkie, formujemy je w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

Krok 2.
Po tym czasie, ciasto wyjmujemy na lekko oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na grubość około 1 - 1,3cm , wykrawamy kółka o średnicy około 7cm, kółeczka odkładamy na oprószoną blachę do pieczenia i zostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiły swoją objętość. Pączki powinny ładnie urosnąć i napuszyć się (nie powinny jednak przerosnąć).

Krok 3.
W dużym garnku lub frytownicy rozgrzewamy odpowiednią ilość tłuszczu do temp. 175 stopni.
Pączki smażymy po kilka minut z każdej strony, po usmażeniu osączamy na papierowym ręczniku.

Przygotowanie polewy lukrowej:

będą nam potrzebne:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
 Cukier puder ucieramy z wodą - gęstość lukru regulujemy poprzez ilość dodanej wody.
 Lukrujemy gorące pączki.

Cukrem pudrem posypujemy kiedy pączki są już wystudzone.

Pączki nadziewamy ulubionym dodatkiem np. konfiturą z róży, budyniem waniliowym, masą czekoladową.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, lutego 13, 2015 2 comments

2 komentarze:

  1. Piękne, pulchne, idealne pączusie, szkoda, że już się skończył tłusty czwartek ! Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za komentarz, również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania