wtorek, 3 marca 2015

www.e-ksiazkakucharska.pl

CHLEB ŻYTNI Z PESTKAMI DYNI NA ZAKWASIE


Chleb z niezwykle chrupiącą skórką  i miękkim środkiem. O charakterystycznym i niepowtarzalnym smaku - a to dzięki odrobinie kminku oraz kolendry. Przechowywany w lodówce, zachowuje swoją świeżość nawet do 2 tygodni - o ile coś jeszcze z niego zostanie ;) Ciasto na ten chleb jest bardzo lepkie, więc najlepiej jest wyrobić je mikserem. Świetnie smakuje z peklowaną szynką.

Z przepisu wychodzi jeden około 20cm bochenek. Przepis na ten domowy chleb pochodzi od Lauren Hattman Polecam przepis na ten domowy chleb żytni.


SKŁADNIKI:

dokańczanie zakwasu:
  • 1/4 szklanki niezawodnego zakwasu
  • 1/2  szklanki mąki żytniej
  • 1/4 szklanki wody o temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki łuskanych pestek dyni
Dokańczamy zakwas: wszystkie składniki na zakwas (oprócz pestek dyni) umieszczamy w czystej miseczce, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin (najlepiej na noc).
*nie zapominamy o dokarmieniu pozostałej części zakwasu z myślą o kolejnych wypiekach.

Pestki dyni wsypujemy do niedużej miseczki i zalewamy wodą i, podobnie jak z zakwasem, odstawiamy w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin (na całą noc) .


ciasto właściwe:
  •  1 i 1/2 szklanki mąki chlebowej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 3/4 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/4 szklanki łuskanych pestek dyni - do posypania (u mnie sezam)
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W misce umieszczamy mąkę żytnią, chlebową oraz wodę, mieszamy, aby powstało nierówne ciasto, przykrywamy czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut.

Krok 2.
Namoczone wcześniej pestki dyni osączamy z nadmiaru wody.

Krok 3.
Do ciasta dodajemy pozostałe składniki: drożdże, sól, kolendrę, kminek oraz przygotowany wcześniej zakwas, mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich składników .
Następnie mikserem, na niskiej lub średniej prędkości, wyrabiamy ciasto przez około 8 minut, aż stanie się gładkie i sprężyste. Dodajemy odsączone pestki dyni i wyrabiamy jeszcze przez 2 minuty, aby równomiernie rozłożyły się w cieście. Ciasto przykrywamy, odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na 1- 1 i 1/2 godziny (powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość)

Krok 4.
Ciasto wykładamy na posypany mąką blat, delikatnie kształtujemy w prostokąt, składamy na pół i zostawiamy na 10 minut.

Krok 5.
Formę o wymiarach około 10/20cm smarujemy tłuszczem. Ciasto kształtujemy w bochenek, delikatnie przenosimy i układamy szwem do dołu w formie. Wierzch bochenka smarujemy wodą i posypujemy suchymi pestkami dyni, przykrywamy czystą ściereczką lub zawijamy luźno folią spożywczą i odstawiamy na około 1- 1 i 1/2, aż urośnie prawie dwukrotnie (nie powinno jednak przewyższać górnej granicy formy).

Krok 6.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Odkrywamy formę z chlebem, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 35-45 minut, aż nabierze brązowego koloru, a ziarna na wierzchu uprażą się.

Po upieczeniu wyjmujemy bochenek z formy, studzimy na kratce .

Smacznego :) 


Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, marca 03, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania