WIELKANOCNY BARSZCZ BIALY z białą kiełbasą i jajkami





Wielkanocny barszcz biały z białą kiełbasą i jajkami



Barszcz biały Wielkanocny. Pyszny, pachnący ziołami i wędzonką barszcz na Święta. Najlepszy przepis na tradycyjną polską zupę na Wielkanoc.
Zobacz przepis i przygotuj idealny barszcz biały, który sprawi, że te święta będą wyjątkowo smaczne :)



SKŁADNIKI:
  • 200g wędzonych żeberek
  • porcja włoszczyzny (bez kapusty)
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 2 szklanki zakwasu pszennego
  • 4 ząbki czosnku
  • 400g dobrej białej kiełbasy
  • 1 cebula
  • kilka kapeluszy suszonych grzybków
  • 200g boczku (najlepiej wędzonego)
  • 4-6 jajek
  • garść roztartego w dłoniach majeranku
  • 1 duża łyżka chrzanu
  • pieprz i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wędzone żeberka zalewamy ok. 2 litrami wody, dodajemy włoszczyznę, białą kiełbasę (można w kilku miejscach ponakłuwać), suszone grzybki (wcześniej namoczone w zimnej wodzie) pieprz ziarnisty i ziołowy , ziele angielskie, liście laurowe - gotujemy powoli przez godzinę.

Krok 2.
Z wywaru wyjmujemy włoszczyznę, białą kiełbasę oraz ziarenka i liście laurowe, dodajemy zakwas pszenny oraz czosnek - gotujemy powoli ok. 30 minut. W tym czasie białą kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy z powrotem do gotującej się zupy.

Krok 3.
Śmietankę hartujemy gorącym barszczem, wlewamy do wrzącej zupy, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chrzanem.


Krok 4.
Boczek oraz cebulę kroimy w kosteczkę, smażymy na patelni na złoto. Pod koniec dodajemy majeranek - całość dodajemy do barszczu, mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Gotowy barszcz odstawiamy do następnego dnia.
Podajemy gorący z dodatkiem białej kiełbasy i jajek na twardo.
Możemy posypać zieleniną.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger