WIELKANOCNY BARSZCZ BIALY z białą kiełbasą i jajkami
Wielkanocny barszcz biały z białą kiełbasą i jajkami
Zobacz przepis i przygotuj idealny barszcz biały, który sprawi, że te święta będą wyjątkowo smaczne :)
SKŁADNIKI:
- 200g wędzonych żeberek
- porcja włoszczyzny (bez kapusty)
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 2 szklanki zakwasu pszennego
- 4 ząbki czosnku
- 400g dobrej białej kiełbasy
- 1 cebula
- kilka kapeluszy suszonych grzybków
- 200g boczku (najlepiej wędzonego)
- 4-6 jajek
- garść roztartego w dłoniach majeranku
- 1 duża łyżka chrzanu
- pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Wędzone żeberka zalewamy ok. 2 litrami wody, dodajemy włoszczyznę, białą kiełbasę (można w kilku miejscach ponakłuwać), suszone grzybki (wcześniej namoczone w zimnej wodzie) pieprz ziarnisty i ziołowy , ziele angielskie, liście laurowe - gotujemy powoli przez godzinę.
Krok 2.
Z wywaru wyjmujemy włoszczyznę, białą kiełbasę oraz ziarenka i liście laurowe, dodajemy zakwas pszenny oraz czosnek - gotujemy powoli ok. 30 minut. W tym czasie białą kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy z powrotem do gotującej się zupy.
Krok 3.
Śmietankę hartujemy gorącym barszczem, wlewamy do wrzącej zupy, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chrzanem.
Krok 4.
Boczek oraz cebulę kroimy w kosteczkę, smażymy na patelni na złoto. Pod koniec dodajemy majeranek - całość dodajemy do barszczu, mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Gotowy barszcz odstawiamy do następnego dnia.
Podajemy gorący z dodatkiem białej kiełbasy i jajek na twardo.
Możemy posypać zieleniną.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza