czwartek, 9 kwietnia 2015

www.e-ksiazkakucharska.pl


SALMOREJO - HISZPAŃSKI CHŁODNIK POMIDOROWY Z GROSZKIEM


Oryginalny chłodnik pochodzący ze słonecznej Andaluzji. 

 

Jest to różowo-pomarańczowo-zielona zupa. Najczęściej zagęszczana pomidorami i chlebem. Zupa w smaku przypomina trochę gazpacho. 

 

Zielony groszek ugotowany na parze przez Bonduelle świetnie pasuje do tego chłodnika ( to ode mnie - tak jak dodanie do zupy świeżych liści mięty lub melisy - bardzo polecam). Zupę możemy wzbogacić poprzez dodanie do niej trawy cytrynowej lub kawałka ostrej papryczki chilli - naprawdę ;) Bawcie się smakami, bo nawet najdziwniejsze połączenie może okazać się idealne.

Myślę, że za chwilę, kiedy zrobi się ciepło i słonecznie, chętnie sięgniemy po taką odświeżającą zupę ;) Moi Drodzy, mam nadzieję, że przepis na chłodnik spodoba się Wam, pozdrawiam i polecam!


SKŁADNIKI:


  • 4 jajka do przybrania
  • 150g chleba czerstwego pokrojonego na kawałki (białego lub ciemnego)
  • 100g szynki parmeńskiej, do posypania zupy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1kg pomidorów dojrzałych, bez skórki (mogą być z puszki)
  • 1/2 - 1 łyżeczka soli
  • 30g czerwonego octu winnego lub balsamicznego
  • 250g groszku zielonego " Na Parze" od Bonduelle (mrożonego) + groszek do przybrania
  • pieprz do smaku
  • świeże posiekane zioła do przybrania
  • oliwa z oliwek extra vergine

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Groszek rozmrażamy według przepisu na opakowaniu.

Krok 2.
Jajka gotujemy na twardo - obieramy i siekamy.

Krok 3.
Do malaksera wkładamy chleb - rozdrabniamy i odkładamy do miseczki.

Krok 4.
Do malaksera wkładamy kawałki szynki - rozdrabniamy, odkładamy do miseczki.

Krok 5.
W malakserze umieszczamy pomidory, rozgnieciony czosnek, sól, rozdrabniamy. Dodajemy rozdrobniony chleb i ocet - dokładnie miksujemy. Wrzucamy 250g rozmrożonego groszku,  energicznie mieszamy  wlewając powoli, stróżką, oliwę z oliwek, doprawiamy pieprzem do smaku (ewentualnie).

Chłodnik Salmorejo, przed podaniem obsypujemy posiekanymi jajkami, zielonym groszkiem oraz szynką parmeńską, możemy posypać świeżymi, posiekanymi ziołami. Zupę podajemy mocno schłodzoną.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl




  W parze ze zdrowiem
Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, kwietnia 09, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania