środa, 23 września 2015


www.e-ksiazkakucharska.pl

DOMOWY KOMPOT Z GRUSZEK


Do przyrządzania kompotów używamy zazwyczaj owoców o smaku kwaskowym. Bardziej słodkie łączymy z rodzajami kwaśniejszymi lub lekko zakwaszamy zalewę, aby stworzyć odpowiednie warunki do pasteryzacji. Wiadomo bowiem, że w środowisku niekwaśnym jednorazowa pasteryzacja nie zniszczy całkowicie drobnoustrojów.

 

Moi Drodzy, przedstawiam Wam przepis na domowy kompot z gruszek. 

 

Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 3 kg dojrzałych, twardych gruszek
  • 300g cukru
  • 3 litry wody źródlanej
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • kawałek laski wanilii 

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W większym garnku zagotowujemy syrop z wody, cukru, kwasku i wanilii. 

Krok 2.
Umyte gruszki przekrawamy wzdłuż na połówki lub ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i natychmiast wrzucamy do gorącego syropu.

Krok 3.
Całość zagotowujemy - odstawiamy na 10 minut.

Krok 4.
Następnie gruszki wyjmujemy łyżką cedzakową z zalewy, układamy w słojach - zalewamy gorącym syropem, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy w 95 stopniach przez 20-25 minut.

Smacznego :)
Posted by Katarzyna Kopacz On środa, września 23, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania