środa, 23 września 2015


www.e-ksiazkakucharska.pl

DOMOWY KOMPOT Z GRUSZEK


Do przyrządzania kompotów używamy zazwyczaj owoców o smaku kwaskowym. Bardziej słodkie łączymy z rodzajami kwaśniejszymi lub lekko zakwaszamy zalewę, aby stworzyć odpowiednie warunki do pasteryzacji. Wiadomo bowiem, że w środowisku niekwaśnym jednorazowa pasteryzacja nie zniszczy całkowicie drobnoustrojów.

 

Moi Drodzy, przedstawiam Wam przepis na domowy kompot z gruszek. 

 

Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 3 kg dojrzałych, twardych gruszek
  • 300g cukru
  • 3 litry wody źródlanej
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • kawałek laski wanilii 

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W większym garnku zagotowujemy syrop z wody, cukru, kwasku i wanilii. 

Krok 2.
Umyte gruszki przekrawamy wzdłuż na połówki lub ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i natychmiast wrzucamy do gorącego syropu.

Krok 3.
Całość zagotowujemy - odstawiamy na 10 minut.

Krok 4.
Następnie gruszki wyjmujemy łyżką cedzakową z zalewy, układamy w słojach - zalewamy gorącym syropem, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy w 95 stopniach przez 20-25 minut.

Smacznego :)
Posted by Katarzyna Kopacz On środa, września 23, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne