piątek, 11 sierpnia 2017

najlepszy, gęsty słodko-kwaśny sos do makaronu,mięsa,ryżu


DOMOWY SOS SŁODKO-KWAŚNY

Jak zrobić idealny, gęsty słodko-kwaśny sos do makaronów, ryżu i mięsa - sprawdzony przepis krok po kroku


Moi Drodzy, dzisiaj przedstawiam Wam przepis na sos słodko-kwaśny na zimę. Jest przepyszny, idealny do przygotowania szybkiego obiadu. 


Ja do domowych sosów na zimę, takich jak ten, keczup lub koncentrat pomidorowy, dodaję naturalne pektyny, dzięki temu sos jest gęsty i bardzo dobrze się przechowuje. 

Przepis znaleziony kiedyś gdzieś w internecie, trochę zmodyfikowany, ale wypróbowany i polecam! Korzystajcie z niego i oczywiście ulepszajcie :) Pięknie pozdrawiam K.K.




SKŁADNIKI:
na około 10 słoików po 0,5 litra
  • 3kg cukini
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg czerwonej papryki
  • około 800g koncentratu pomidorowego 
  • 1 opakowanie (30g) PEKTYNY do dżemów i galaretek (u mnie cytrusowo-jabłkowa)
  • 1 kg cukru
  • 1 i 1/2 szklanki octu  10%
  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 ząbki czosnku (starte na tareczce)
  • 7 goździków utłuczonych w moździerzu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką w dużą kostkę, zasypujemy solą niejodowaną (1-2 łyżki) i odstawiamy, najlepiej na noc, aby puściła sok.

Krok 2.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne - kroimy w kostkę.

Krok 3.
Cebulę obieramy -  siekamy (niezbyt drobno).

Krok 4.
Wszystkie przygotowane warzywa, wraz z osączoną cukinią, wkładamy do dużego garnka.

Krok 5.
Zagotowujemy ocet z cukrem - gorącym roztworem zalewamy warzywa, całość gotujemy przez 20 minut.

Krok 6.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy, mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut na niewielkim ogniu, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Gorący sos nakładamy do czystych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy, odstawiamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką. Po ostudzeniu słoiki z sosem przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie.

Smacznego :)


najlepszy słodko-kwaśny sos do makaronu,ryżu, mięsa

sos słodko-kwaśny na www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, sierpnia 11, 2017 7 comments

7 komentarzy:

  1. a gdzie można kupić pektynę o której mowa w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, taką pektynę można kupić w sklepach spożywczych, powinna znajdować się na półce obok żelatyny itp. W szczególności w sezonie letnim, kiedy robimy przetwory nie trudno o taki produkt na sklepowych półkach. Ja swoją zakupiłam w Sparze. Pięknie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, czym ewentualnie kożna zastąpić pektynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na sklepowych półkach znajduje się wiele produktów, którymi można zagęścić sos i zabezpieczyć go przed ewentualnym popsuciem i plesnieniem w trakcie przechowywania, np żelfixy do dzemow i galaretek, które z powodzeniem można stosować do sosów, wystarczy jedno opakowanie na cala porcję sosu. Pieknego dnia :)

      Usuń
  4. Witam a słoiczków nie trzeba pasteryzowac ??

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasciwie to nie ma potrzeby, aby pasteryzowac,gdyz wykładamy do słoiczków gorący sos i od razu mocno zakrecamy. Jednak jeżeli ktoś chce, to oczywiście może zapasteryzować, nie ma przeszkód :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne